ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Άγχος και κατάθλιψη προκαλεί το lockdown στους φοιτητές, με πολλούς να ζητούν τη βοήθεια ειδικών!

Δεν είναι μόνο σωματικές οι επιπτώσεις του...

Neopolis Team

17 Νοεμβρίου, 2020

Το 2020 αποτελεί μια πρωτόγνωρη χρονιά αδιαμφισβήτητα, και οι δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε αφήνουν το αποτύπωμά τους πάνω μας.

Μετά τη σωματική υγεία, η οικονομία είναι το αμέσως επόμενο θύμα της πανδημίας, για την οποία δικαιολογημένα ανησυχούν οι περισσότεροι. Ωστόσο, κάτι εξίσου σημαντικό με τα παραπάνω, το οποίο έχουμε αφήσει λίγο στην άκρη και δε μας απασχολεί όσο θα έπρεπε, είναι οι επιπτώσεις της όλης κατάστασης στην ψυχική υγεία.

Σίγουρα η σωματική είναι αυτή που απειλείται πιο άμεσα σ’ αυτή τη φάση, αλλά όταν τα στοιχεία δείχνουν αύξηση ή και επιδείνωση των ψυχολογικών προβλημάτων, τότε σημαίνει ότι πρέπει να κοιτάξουμε και προς αυτήν την κατεύθυνση λίγο παραπάνω.

Γενικότερα, λίγο πολύ όλοι έχουμε επηρεαστεί από το lockdown και τη ριζική αλλαγή της καθημερινότητάς μας, αλλά πάντα θα υπάρχουν ομάδες ατόμων που θα την «πληρώνουν» πιο ακριβά από άλλες (βλέπε άτομα που αντιμετωπίζουν ήδη κάποια ψυχολογικά προβλήματα).

Οι φοιτητές μπορούμε να πούμε ότι ανήκουν σε αυτές τις ομάδες, καθώς έχουν δει τη ζωή τους να παίρνει τελείως διαφορετική τροπή. Κι αυτό μόνο άγχος μπορεί να φέρει.

Το ίδιο, άλλωστε, δείχνουν και τα στοιχεία από τα Κέντρα Ψυχολογικής Βοήθειας των παν/μίων της Γερμανίας, τα οποία παρατήρησαν αύξηση του αριθμού των φοιτητών που ζητούν στήριξη, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.

Δεν είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη προφανώς, μιας και η κοινωνική απομόνωση, ο φόβος για τον κορωνοϊό, η ανησυχία για την ασφάλεια των δικών μας ανθρώπων, οι οικονομικές δυσκολίες, καθώς και η πιθανότητα παράτασης των σπουδών, είναι πολύ ικανοί λόγοι να σε «ρίξουν», όπως λέει ο ψυχολόγος Βίλφριντ Σούμαν, από την Υπηρεσία Συμβουλευτικής του πανεπιστημίου στο Όλντενμπουργκ .

Μιλώντας με νούμερα, στη μελέτη του Κέντρου Βοήθειας κατά της Κατάθλιψης, επισημαίνεται ότι οι φοιτητές, λόγω έλλειψης συγκεκριμένων δομών στην καθημερινότητά τους υπέφεραν δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός, με αποτέλεσμα 1 στους 2 να αναγκάζεται να στραφεί σε κάποιον ειδικό.

Εκείνο που επίσης παίζει καθοριστικό λόγο, είναι η έλλειψη φωτός από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο, η οποία επιβαρύνει την ψυχολογική διάθεση. Από τη μία βέβαια μιλάμε για έναν καιρό που μας δημιουργεί μια παραπάνω διάθεση να παραμείνουμε σπίτι, από την άλλη όμως, το να μην έχουμε καμία άλλη επιλογή από το να καθόμαστε 24/7 στον καναπέ, δεν είναι αυτό ακριβώς που έχουμε στο μυαλό μας κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο όμως, καλό είναι να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα καλό κλίμα που θα μας φτιάχνει το mood όσο μένουμε μέσα. Και η λύση του πρόωρου στολίσμαστος, είναι η ιδανική!

Μαζί με την εν λόγω λύση βέβαια, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως πρόκειται για μια εφήμερη κατάσταση, που κάποια στιγμή θα αποτελέσει παρελθόν και όλα θα γυρίσουν στον παλιό τους ρυθμό. Είναι από αυτές τις περιπτώσεις που η κλισέ ατάκα «Υπομονή!» ταιριάζει όσο τίποτα, γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να την ακολουθήσουμε, να έχουμε θετική σκέψη, να προσέχουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας και σε λίγο καιρό όλα αυτά που ζούμε τώρα θα μοιάζουν σαν ένα μακρινό όνειρο.

Κι εννοείται να μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού αν νιώθεις πως όλο αυτό είναι πέρα από τις δυνάμεις σου και δεν μπορείς να το διαχειριστείς!


@tyln via Twenty20

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET