ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Αυτή είναι η νέα διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο – Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις πρυτάνεων!

Το υπουργείο Παιδείας έθεσε χθες το πανεπιστημιακό άσυλο σε δημόσια διαβούλευση, στο opengov.gr, ώστε στη συνέχεια να το καταθέσει στη Βουλή ως νομοσχέδιο με επείγουσες ρυθμίσεις, και οι πρώτες αντιδράσεις φαίνεται να είναι θετικές. Σύμφωνα με πηγές εκ των έσω, η τροποποίηση στο καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην προστασία των ιδρυμάτων από […]

Δήμητρα Πραντάλου

31 Ιουλίου, 2019

Το υπουργείο Παιδείας έθεσε χθες το πανεπιστημιακό άσυλο σε δημόσια διαβούλευση, στο opengov.gr, ώστε στη συνέχεια να το καταθέσει στη Βουλή ως νομοσχέδιο με επείγουσες ρυθμίσεις, και οι πρώτες αντιδράσεις φαίνεται να είναι θετικές.

Σύμφωνα με πηγές εκ των έσω, η τροποποίηση στο καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην προστασία των ιδρυμάτων από παράνομες ενέργειες, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης πως δεν πρόκειται για κατάργηση ουσιαστικά, αλλά για αποκατάσταση του ασύλου.

Ειδικότερα, η νέα ρύθμιση που φέρνει η Κεραμέως είναι η κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου, ο οποίος έλεγε πως για να μπει η αστυνομία στο Πανεπιστήμιο, κατά τη διάρκεια που γίνονταν έκτροπα, πρέπει πρώτα να δοθεί εντολή από την πρυτανική αρχή.

Επί της ουσίας, αυτό καταργείται και πλέον η επέμβαση της αστυνομίας θα γίνεται αυταπάγγελτα, ενώ θα μπορεί να παρεμβαίνει και η πυροσβεστική, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο (σε περίπτωση φωτιάς κτλ.).

Συγκεκριμένα, το άρθρο θα έχει ως εξής:

  • Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.
  • Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.
  • Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Θετικές αντιδράσεις από τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του προεδρείου της Συνόδου Πρυτάνεων, Οδυσσέας Ζώρας, δήλωσε το αυτονόητο. Ότι δηλαδή «το άσυλο δε λειτουργούσε» και εξέφρασε πλήρως τη συμφωνία του με τα όσα αναφέρει η νέα ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας θεωρώντας ότι κινείται στο πλαίσιο της κοινής λογικής.

Τόνισε δε, ότι το άσυλο ως προς τις ακαδημαϊκές ελευθερίες «καταλύετο από το 3% των φοιτητών που θέλουν να ακούν μόνο τη δική τους άποψη» και αναφέρθηκε στο περιστατικό της επίθεσης κατά του νομπελίστα Τζέιμς Γουάτσον στο Πανεπιστήμιο Πατρών ,το 2011, και αναρωτήθηκε «ποιος προστατευόταν τότε από το άσυλο;».

Με τη σειρά του, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στο ΑΠΕ δήλωσε ότι «η ουσία της διάταξης είναι ότι περιφρουρεί απόλυτα αυτό που ονομάζουμε «ακαδημαϊκό άσυλο».

«Στην τρίτη παράγραφο, εκφράζεται η διάθεση της Πολιτείας να περιορίσει, σε συνδυασμό με τη δράση των πανεπιστημίων, τις όποιες παραβατικές ενέργειες στους χώρους τους».

Τέλος, το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει κι άλλες ενέργειες, εκτός του ασύλου, σε ζητήματα εξασφάλισης πιστώσεων για την πληρωμή αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, παράταση της θητείας των εκπαιδευτικών σε πρότυπα και πειραματικά, καθώς επίσης και λειτουργίας ορισμένων νεοϊδρυθέντων τμημάτων ΑΕΙ.

Σημείωνεται πως η Νίκη Κεραμέως εξετάζει κινήσεις για μεγαλύτερη ασφάλεια στα Πανεπιστήμια, όπως ο συστηματικός φωτισμός πανεπιστημιακών χώρων και η εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου/εξόδου από τους φοιτητές.

Η διαβούλευση του πανεπιστημιακού ασύλου θα είναι ανοικτή μέχρι και την Παρασκευή, 2 Αυγούστου, στις 12:00.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΔΑ μετατράπηκε σε πλατό γυρισμάτων για τη σειρά «Κάνε ότι κοιμάσαι» της ΕΡΤ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΕΚΠΑ ανοίγει παράρτημα στην Κύπρο – Το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που βγαίνει στην Ευρώπη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: Φοιτητής καταγγέλει ότι δέχτηκε επίθεση φεύγοντας από τη βιβλιοθήκη της σχολής!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET