ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι οι περιοχές της Αθήνας που φοβάσαι να κυκλοφορήσεις, σύμφωνα με το ΕΜΠ!

Η Αθήνα είναι όμορφη αλλά και πολύ τρομακτική, ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές!  Ορισμένες από αυτές τις γνωρίζουμε. Το Πεδίον του Άρεως για παράδειγμα, είναι μια περιοχή που μόλις πέσει το φως της ημέρας, δεν περνάς από εκεί ούτε για αστείο. Η λαθρομετανάστευση έχει σημειώσει υψηλό ποσοστό, σύμφωνα με έρευνες που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο, ενώ […]

Δήμητρα Πραντάλου

5 Νοεμβρίου, 2018

Η Αθήνα είναι όμορφη αλλά και πολύ τρομακτική, ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές! 

Ορισμένες από αυτές τις γνωρίζουμε. Το Πεδίον του Άρεως για παράδειγμα, είναι μια περιοχή που μόλις πέσει το φως της ημέρας, δεν περνάς από εκεί ούτε για αστείο.

Η λαθρομετανάστευση έχει σημειώσει υψηλό ποσοστό, σύμφωνα με έρευνες που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο, ενώ τα ναρκωτικά, το παράνομο εμπόριο, οι εγκληματικές πράξεις και η διαβίωση στα όρια της εξαθλίωσης εντείνουν την ανησυχία και την ανασφάλεια των πολιτών.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι μορφές παραβατικότητας έχουν μετατοπιστεί πια στους εύκολους στόχους που έχουν χαμηλό ρίσκο. Ιδιαίτερη αύξηση στις μικροκλοπές παρουσιάζεται στα διαμερίσματα, τα μίνι-μάρκετ, τα περίπτερα και τα πρατήρια υγρών καυσίμων. Μέχρι και περαστικοί τυχαίνει να πέσουν θύματα κλοπής.

Το πρόβλημα είναι πως η αστυνόμευση έχει περιοριστεί, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες και οι υπάλληλοι να βρίσκονται στο έλεος των ληστών.

Ενδεικτική είναι η επίθεση που πριν από λίγες μέρες πραγματοποίησε μια ομάδα 7-8 κουκουλοφόρων που εισέβαλαν με το αυτοκίνητό τους σε κοσμηματοπωλείο, διαλύοντας την πρόσοψή του, και άρπαξαν κοσμήματα και ρολόγια μεγάλης αξίας. Στη συνέχεια, μπήκαν σε γειτονικό μίνι-μάρκετ, απειλώντας με μαχαίρι τον υπάλληλο έκλεψαν ορισμένο χρηματικό ποσό και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Τα στατιτικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι πραγματικά απογοητευτικά και κυρίως ανησυχητικά.

Όσον αφορά τη μικροεγκληματικότητα του δρόμου, από τα 692 περιστατικά που είχαν καταγραφεί το 2014 φτάσαμε στα 2.000 πέρσι. Το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι κλοπές-διαρρήξεις συνολικά στην Αττική ξεπερνούν τις 22.000, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017 ήταν 21.283. Σημαντική αύξηση παρατηρείται στις κλοπές αυτοκινήτων (από 5.749 αυξήθηκαν σε 6.488), ενώ οι μικροκλοπές στον δημόσιο χώρο έφτασαν από 2.898 τις 2.961. Επιπρόσθετα, οι αρπαγές τσαντών από 140 αυξήθηκαν σε 153, τα κρούσματα στα πρακτορεία ΟΠΑΠ από 32 αυξήθηκαν σε 42 και στα ΜΜΜ από 1.373 σε 1.603. Οι ληστείες σε πρατήρια υγρών καυσίμων από 46 έφτασαν τις 54, ενώ στα ίδια ποσοστά κινήθηκαν οι επιθέσεις σε καταστήματα και οικίες.

Και πόσα ακόμα δεν έχουν καταγραφεί θα πούμε εμείς. Αν σου κλέψουν το κινητό στο δρόμο, πιθανότατα δεν θα το καταγγείλεις.

Για την πρόληψη αυτών των περιστατικών και την προστασία των κατοίκων στις γειτονιές της Αθήνας έχει δημιουργηθεί ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς που εφαρμόζεται ήδη σε δεκατρία αστυνομικά τμήματα του Νομού Αττικής (Καλλιθέας, Πατησίων, Παγκρατίου, Βύρωνα, Αγίων Αναργύρων, Χαλανδρίου, Αγ. Παρασκευής, Νίκαιας, Δημοτικού Θεάτρου και Μοσχάτου, Α’ Περιστερίου, Α’ Αχαρνών, Α’ Γλυφάδας).

Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα GEOCHOROS του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το 69% των πολιτών δήλωσε ότι ανησυχεί μήπως πέσει θύμα διάρρηξης, κλοπής, ληστείας και επίθεσης στο δρόμο.

Τα υψηλότερα ποσοστά κατοίκων που ο φόβος είναι εντονότερος, καταγράφονται στους δήμους Αθηναίων, Καλλιθέας, Περιστερίου, Ιλίου και Πετρούπολης.

Όσον αφορά τον Δήμο Αθηναίων, που έχει αφήσει τις περισσότερες περιοχές του να είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, το αίσθημα του φόβου υπάρχει σε όλες. Περισσότερες ανησυχίες εκδήλωσαν οι κάτοικοι των Εξαρχείων, του κέντρου των Αθηνών, της Ακαδημίας Πλάτωνος, των Πετραλώνων, του Γκύζη, της Κυψέλης και του Λυκαβηττού.

Περιοχές άλλωστε όπως ο Λόφος του Φιλοπάππου, η Ακρόπολη, το Πεδίον του Άρεως, η Πατησίων και η κάτω πλευρά της πλατείας Ομονοίας, ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες, θεωρούνται «άβατο».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Πεδίον του Άρεως πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε 471 άτομα, εκ των οποίων προσήχθησαν τα 432 και συνελήφθησαν τα τέσσερα – δύο για ναρκωτικά, ένας για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και ένας για διάφορα άλλα αδικήματα. Στο κέντρο της Αθήνας ελέγχθηκαν 987 άτομα, προσήχθησαν 860 και συνελήφθησαν 49 άτομα, τέσσερα για κλοπές-διαρρήξεις, δύο για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, είκοσι επτά για παρεμπόριο, πέντε για καταδικαστικές αποφάσεις, πέντε για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, δύο για λαθρεμπόριο και τέσσερις για διάφορα άλλα αδικήματα. Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης έγιναν 461 έλεγχοι, 30 προσαγωγές και, τελικά, 20 συλλήψεις.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, στην οποία ο πρόεδρός του κ. Σταύρος Καφούνης τόνισε «τη σημασία που έχει η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στην καθημερινότητα όχι μόνο του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και κάθε Αθηναίου πολίτη και τον αντίκτυπό της στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία”.

Η ασφάλεια αποτελεί ουσιαστική παράμετρο της ποιότητας ζωής, της ομαλής κοινωνικής συμβίωσης και της οικονομικής ανάπτυξης μιας πόλης. Γι’ αυτό, η ανάγκη προστασίας και θωράκισης των κατοίκων, αλλά και των τουριστών, της Αθήνας είναι προφανής, όσο και επιτακτική, και η κάλυψή της απαιτεί στοχευμένες δράσεις απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς.

Δε νιώθουμε τόσο αισιόδοξοι για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να περιοριστεί αυτή η δραματική κατάσταση, ωστόσο αυτό που μπορούμε όλοι να κάνουμε, είναι να προσέχουμε, κυρίως στο δρόμο και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Κάθειρξη 16,5 ετών στον οδηγό που παρέσυρε και σκότωσε την 21χρονη Έμμα στη Θεσσαλονίκη!

ΕΛΛΑΔΑ

Το 19% της Gen Ζ θεωρεί τη δικτατορία προτιμότερη από τη δημοκρατία ορισμένες φορές!

ΕΛΛΑΔΑ

Ξανά ορατό το Βόρειο Σέλας στην Ελλάδα, για όσους το έχασαν την προηγούμενη φορά!

ΕΛΛΑΔΑ

Το ΚΠΙΣΝ γεμίζει από αύριο (1/12) φωτάκια και μπαίνει σε xmas mood με πολλές εκδηλώσεις!

TECH NEWS

Wonderbox: Ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό project εμπνευσμένο από τη Samsung Neo QLED 8K!

SPILL THE TEA

Damiano και Dove Cameron είναι το νέο ζευγάρι στην πόλη, πάμε να κλάψουμε στη γωνίτσα μας!

ΕΛΛΑΔΑ

Humanity Greece: Το Όραμα του Εθελοντισμού και η φωταγώγηση της Ελλάδας προς τιμή των εθελοντών!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET