ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες: Τα μαθήματα που δυσκολεύουν περισσότερο τους υποψήφιους ανά πεδίο!

Δέχονται μεγάλο hate και δικαιολογημένα.

Neopolis Team

2 Μαΐου, 2023

Συνήθως καταλαβαίνεις από την αρχή το μάθημα που θα σου βγάλει την ψυχούλα στη Γ’ Λυκείου. Έχεις αυτό το gut feeling ότι τα πράγματα δε θα γίνουν πιο εύκολα στην πορεία και πως το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς σου θα το σπαταλάς εκεί. Να το ακούτε το ένστικτο, ξέρει αυτό.

Κάθε επιστημονικό πεδίο έχει το μαύρο του πρόβατο, αυτό που ταλαιπωρεί λίγο παραπάνω τους υποψήφιους και που φαίνεται στη βαθμολογία των Πανελληνίων. Η Έκθεση δεν είναι ένα από αυτά. Προφανώς. Και να μην έχεις πολυδιαβάσει, αν έχεις γενικά την αίσθηση και μια καλή ροή στο λόγο σου, μπορείς να γράψεις έναν τίμιο βαθμό. Πιο δύσκολο είναι να μην πιάσεις βάση, παρά να πιάσεις. Το λένε και τα στατιστικά. Το ποσοστό των γραπτών με βαθμολογία κάτω του 10 στη Νεοελληνική Γλώσσα – το μάθημα στο οποίο εξετάζονται όλοι οι υποψήφιοι των Πανελληνίων ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου – είναι το μικρότερο από όλα τα μαθήματα.

Πιο συγκεκριμένα, το έτος 2022 κάλυπταν από το 8,7% έως 26,49%, ενώ την ίδια ώρα στα υπόλοιπα μαθήματα σημειώνονταν ποσοστά από 30,74% έως 73,56%. 

Αντίστοιχα ωστόσο, η Έκθεση είναι κι αυτή που δύσκολα βλέπεις άριστα γραπτά. Όσο δύσκολο είναι να πέσεις κάτω από το 10, άλλο τόσο είναι να πιάσεις βαθμό μεταξύ 18-20. Συνεπώς, εδώ σημειώνεται και το μικρότερο ποσοστό αριστούχων, που κυμαίνεται από 0,19% μέχρι 2,19%.

Αναλυτικά, τα πιο ζόρικα μαθήματα ανά πεδίο:

• 1ο Επιστημονικό Πεδίο – Αρχαία Ελληνικά 

Όπως σημειώνει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας και μαθηματικός, Στράτος Στρατηγάκης, τα Αρχαία Ελληνικά θεωρούνται το δυσκολότερο μάθημα του Πεδίου. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα, καθώς οι αριστούχοι είναι πολύ λίγοι, μόλις 2,27%. Στον αντίποδα, το ποσοστό των υποψηφίων με βαθμό κάτω του 10 είναι αρκετά μικρότερο από τα αντίστοιχα ποσοστά της Ιστορίας και των Λατινικών και συγκεκριμένα 37,2% έναντι 47,96% και 45,13%.

Ο τρόπος εξέτασης των Λατινικών άλλαξε, με αποτέλεσμα τα Λατινικά να σταματήσουν να είναι το εύκολο μάθημα, όπως ήταν παλαιότερα. Οι αριστούχοι στα Λατινικά ήταν 17,96% ενώ στην Ιστορία ήταν 15,56%. Συνεπώς θέλουν προσοχή τα Λατινικά γιατί το άριστα το φτάνουν λίγοι υποψήφιοι.

• 2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο – Φυσική

Η Φυσική αποδείχθηκε το πιο δύσκολο μάθημα στο 2ο και 3ο Πεδίο, με το 45,04% των υποψηφίων του 2ου Πεδίου να μην πιάνουν βάση, το ίδιο και το 49,84% των υποψηφίων του 3ου Πεδίου. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος των γραπτών ήταν 10,91 για τους υποψηφίους του 2ου Πεδίου και 10,3 για του 3ου Πεδίου.

Από την άλλη, το 13,44% του 2ου Πεδίου σκόραρε μεταξύ 18-20 και το 14,13% του 3ου Πεδίου. «Η διαφορά οφείλεται, πιστεύω, στα Μαθηματικά. Φυσική χωρίς Μαθηματικά δε γίνεται. Οι υποψήφιοι του 3ου Πεδίου δεν εξετάζονται στα Μαθηματικά και δεν τους δίνουν προσοχή ούτε στη Β’ Λυκείου και γι’ αυτό οι επιδόσεις τους είναι χειρότερες των υποψηφίων του 2ου Πεδίου, με εξαίρεση τους υποψηφίους για τις Ιατρικές που είναι πολύ καλά διαβασμένοι και γι’ αυτό έχουμε λίγο περισσότερους αριστούχους», τονίζει ο κ. Στρατηγάκης

Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα ότι «Τα τελευταία χρόνια έχουν δυσκολέψει τα θέματα της Βιολογίας και οι επιδόσεις των υποψηφίων έχουν έρθει πιο κοντά στις επιδόσεις των Μαθηματικών του 2ου Πεδίου. Αυτό είναι πολύ καλό, διότι υπάρχουν 45 τμήματα που είναι κοινά στα δύο Πεδία. Όταν οι επιδόσεις στη Βιολογία είναι πολύ καλύτερες από των Μαθηματικών, αδικούνται οι υποψήφιοι του 2ου Πεδίου στις κοινές σχολές των δύο Πεδίων. Ο μέσος όρος των Μαθηματικών είναι 11,75% ενώ της Βιολογίας είναι 12,38%. Η αντίστοιχη διαφορά στο μέσο όρο της Γλώσσας που είναι 13,26% για το 2ο Πεδίο και 13,78% για το 3ο Πεδίο, μας δείχνει ότι γενικά είναι λίγο υψηλότερου επιπέδου, στο μέσο όρο, οι υποψήφιοι του 3ου Πεδίου, οπότε είναι εντάξει. Δυστυχώς θα πρέπει οι θεματοδότες να προσέχουν και να κρατούν και αυτές τις ισορροπίες, που οφείλονται στο προβληματικό σύστημα εισαγωγής. Δεν τηρείται μία βασική αρχή στην εισαγωγή: Όλοι οι υποψήφιοι που διεκδικούν θέση σε μία σχολή πρέπει να έχουν εξεταστεί στα ίδια μαθήματα. Επειδή δεν τηρείται αυτή η προφανής αρχή πρέπει οι θεματοδότες να πετύχουν τη δύσκολη ισορροπία. Το ζήτημα είναι πολύ δυσκολότερο στις κοινές σχολές και στα 4 Πεδία όπου δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί η ισορροπία».

• 4ο Επιστημονικό Πεδίο – Μαθηματικά

Το μαύρο πρόβατο στην προκειμένη είναι τα Μαθηματικά. Ο κ. Στρατηγάκης το χαρακτηρίζει διαχρονικό πρόβλημα, καθώς είναι το μοναδικό μάθημα των Πανελλαδικών με μέσο όρο κάτω από 10, συγκεκριμένα 6,81. Λογικό, αφού το 73,56% των υποψηφίων έγραψε κάτω από 10 και το 46,72% έγραψε κάτω από 5. Η διαφορά με τα Μαθηματικά του 2ου Πεδίου είναι πολύ μεγάλη. Αυτό μας δείχνει ότι οι υποψήφιοι του 4ου Πεδίου είναι πιο αδύνατοι μαθητές, με διαφορά από τους υποψηφίους του 2ου Πεδίου που έγραψαν μέσο όρο 11,75, σχεδόν διπλάσιο.

Η Οικονομία είναι ευκολότερο μάθημα από την Πληροφορική και φαίνεται και στο ποσοστό των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση που είναι 35,31% έναντι 39,84% και στον αριθμό των αριστούχων που είναι 23,13% έναντι 15,96%.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στο top10 των χωρών που «τραβούν» τους τουρίστες να τις ξαναεπισκεφτούν!

ΕΛΛΑΔΑ

Πύργος Πειραιά: Πλησιάζει το opening ενός από τα μεγαλύτερα ZARA παγκοσμίως!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα αναδείχθηκε η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο, κάτι… βρωμάει εδώ!

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET