ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το τμήμα του ΔΙΠΑΕ που εξασφαλίζει άμεσα εργασία στο 84% των αποφοίτων του!

Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που παρέχει σε προπτυχιακό επίπεδο γνώση και εξειδίκευση στον τομέα που αφορά!

Neopolis Team

21 Απριλίου, 2023

Οκ, καταλαβαίνουμε ότι το να ξετινευτείς για σπουδές είναι κοστοβόρο και ότι η φοίτηση στο top10 των πανεπιστημίων που βγάζουν πλούσιους απόφοιτους δεν είναι για όλες τις τσέπες, γι’ αυτό ερχόμαστε με μια πιο εφικτή επιλογή. Μια επιλογή που μπορεί μάλιστα να σνομπάρεται αρκετά, καθώς δεν αποτελεί τμήμα ενός από τα «μεγάλα» ονόματα του εγχώριου πανεπιστημιακού χάρτη, ένα λάθος που πρέπει κάποια στιγμή να διορθωθεί στη χώρα μας.

Διάβασε κι αυτό

Παραμένει πρώτη στην ανεργία νέων η Ελλάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών!

Ο λόγος για το τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου (ΔΙΠΑΕ) στην Κατερίνη, το οποίο εξασφαλίζει δουλειά μέσα σε 6 μήνες από την ολοκλήρωση των σπουδών στο 84% των αποφοίτων του. Ενώ, επίσης, χαρακτηριστικό είναι ότι το 20% των φοιτητών απορροφάται στην εργασία από την εταιρεία στην οποία πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση, πριν πάρει πτυχίο.

«Οι εταιρείες που προμηθεύονται και διακινούν υλικά έχουν αποθήκη και μεταφέρουν προϊόντα, ενώ αυτή η διαδικασία πλέον γίνεται με καινούρια πληροφοριακά συστήματα και επιστημονικά δεδομένα στα οποία εκπαιδεύονται οι φοιτητές μας», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Τμήματος Δημήτρης Τριανταφύλλου. Ο ίδιος σημειώνει ότι στο παρελθόν, όσοι εργάζονταν στον χώρο αποκτούσαν την απαραίτητη εξειδίκευση με την εμπειρία, ενώ τώρα πια οι θέσεις καλύπτονται από τους αποφοίτους του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Το συγκεκριμένο τμήμα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που παρέχει σε προπτυχιακό επίπεδο γνώση και εξειδίκευση στον τομέα των logistics.

Λίγο διάστημα πριν τις Πανελλήνιες και τη συμπλήρωση μηχανογραφικού λοιπόν, σε καλούμε να ζυγίσεις σωστά τις εναλλακτικές σου και να κοιτάξεις σοβαρά επιλογές σαν κι αυτή, που δεν ακούγονται τόσο.

Στην πληροφορική βρίσκεται το μέλλον

Από την άλλη, γνωστή επίσης είναι η ζήτηση στον τομέα της Πληροφορικής, καθώς και το μεγάλο έλλειμα εργαζομένων που υπάρχει στη χώρα μας. Τα καλύτερα μυαλά του τομέα κυριολεκτικά φεύγουν στο εξωτερικό – έχουμε αυξημένο το φαινόμενο του brain drain δηλαδή – αφήνοντας την Ελλάδα σε ανάγκη.

Διάβασε κι αυτό

Πληροφορική: Η Ελλάδα θα ήταν 3η παγκοσμίως και 2η στην Ευρώπη αλλά την έφαγε το brain drain!

Όπως επισημαίνει ο εμπειρογνώμονας στον Περιφερειακό Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής, Μακεδονίας Νίκος Πόδας, το πανεπιστημιακό πτυχίο πληροφορικής, σε συνδυασμό με πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας (σε επίπεδο proficiency), μπορούν να εξασφαλίσουν το εισιτήριο στον εργασιακό χώρο. Παράλληλα, και απόφοιτοι ΙΕΚ που σχετίζονται με την πληροφορική βρίσκουν δουλειά σε ελληνικές μικρές επιχειρήσεις, που συνήθως παίρνουν εργολαβίες από ξένες εταιρείες για την παραγωγή λογισμικού (software) αλλά και hardware.

Επιπλέον απόφοιτοι τμημάτων πολιτικών μηχανικών βρίσκουν δουλειά σε εταιρείες συμβούλων που διαχειρίζονται προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ απόφοιτοι τμημάτων χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών αναλύσεων (business analytics) ξεκινούν να εργάζονται αμέσως μετά τις σπουδές τους σε εταιρείες και επιχειρήσεις.

Μεγάλη ζήτηση σημειώνεται επίσης και στα κλασικά τεχνικά επαγγέλματα, καθώς υπάρχει έλλειψη σε ηλεκτροσυγκολλητές, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών, τεχνικούς, μηχανικούς, συντηρητές μηχανών παραγωγής και λεβητών φυσικού αερίου, ακόμη και χειριστές κλαρκ. Στην τελευταία, μάλιστα, περίπτωση, όπως και στη συσκευασία τροφίμων, δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση, απλώς χρειάζεται να επιθυμούν κάποιοι να μάθουν τη δουλειά στην πράξη.

60.000 κενές θέσεις εργασίας και μειωμένο εργατικό δυναμικό

Ο κ. Πόδας σχολιάζει ότι κάθε χρόνο καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης 200.000 άνθρωποι περίπου, τη στιγμή που δεν αποφοιτούν πάνω από 100.000 νέοι και νέες κάθε χρόνο από Πανεπιστήμια και Λύκεια, ενώ λόγω υπογεννητικότητας, τα παιδιά λιγοστεύουν και ο πληθυσμός γερνά.

«Είναι κατανοητό ότι υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας» τονίζει και φέρνει ως παράδειγμα τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), που κάνουν λόγο για 60.000 κενές θέσεις εργασίας σε μεγάλα ξενοδοχεία και μεγάλες προσπάθειες για προσέλκυση εργατικού δυναμικού μέσω συμφωνιών με τρίτες χώρες.

Σύμφωνα, τέλος, με τον κ. Σταύρο Μαντζανάκη, τεχνικό υπεύθυνο του One Stop Liaison Office που λειτουργεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Υποστήριξης Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, οι ανάγκες Κατάρτισης και Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μεγαλύτερες στους τομείς του τουρισμού, της αγροδιατροφής, των υλικών κατασκευής, των υφασμάτων, της πληροφορικής, των logistics, της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Έρχεται το Κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο για να γεμίσουμε με κάτι ακόμα το βιογραφικό μας!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτήτρια περιμένει έναν χρόνο τον πάπυρό της, αλλά δεν έχουν φακέλους να της τον στείλουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

IUF: Η 11η Διεθνής Έκθεση Παν/μίων έρχεται για να βρεις τις σπουδές που σου ταιριάζουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το TikTok μετατρέπεται σε… αμφιθέατρο και παρουσιάζει το πρώτο πανεπιστημιακό μάθημα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πατρινό Καρναβάλι: 600 φοιτητές θα λάβουν χημειοπροφύλαξη ως πρόληψη της μηνιγγίτιδας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET