ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Τα situationships ήρθαν να αντικαταστήσουν τις σχέσεις κι αυτό μόνο για καλό δεν είναι!

Αυτό το περίπου θα μας φάει.

Γεωργία Σιμιτζή

23 Ιανουαρίου, 2023

Unsplash

Έχεις υπάρξει και εσύ στη θέση του να νιώθεις ότι είσαι με κάποι@ αλλά ταυτόχρονα να μην είσαι; Στέλνεις καθημερινά μηνύματα χωρίς να είσαι σίγουρ@ ότι θα σου απαντήσει, but still «κάτι υπάρχει». Βγαίνεις ραντεβού που αποκαλούνται «άραγμα» και ‘chill’ και δεν ξέρεις τι να απαντήσεις στην ερώτηση «Μα καλά, τα έχετε με το Γιώργο/ τη Μαρία;». Τότε φίλ@ μου, βρίσκεσαι σε ένα situationship!

Το situationship είναι ο πιο πρόσφατος όρος στο dating, που αφορά τις γκρίζες ζώνες στην αρχή μιας σχέσης, χωρίς όμως να υπάρχει πρόθεση να προχωρήσει πέρα από αυτές.

@ramalauw Hihihi I be trying to get over ppl I was never in relationships with 🤪 #quirky #different #situationships #dating #Free99 ♬ Infomercial music – QUINNY Z

Τώρα εξηγούνται πολλά ε; Όλο και περισσότεροι νέοι προτιμούν να βρίσκονται σε situationship απ΄ό,τι σε… relationship κι αυτό γιατί εξασφαλίζουν τα προνόμια μιας σχέσης, αλλά με λιγότερη πίεση και ευθύνες. Οκ, θυμίζει κάτι σε friends with benefits θα πω εγώ, αλλά εδώ ούτε φίλοι δεν είστε. Για την ακρίβεια ξέρει τα βασικά ο ένας για τον άλλον κι από κει και πέρα πορεύεστε.

Σκέψου το situationship ως τα πρώτα ραντεβού της σχέσης όπου ακόμα γνωρίζεστε μεταξύ σας και είστε στο στάδιο του «βγαίνουμε», χωρίς όμως να έχει συνέχεια. Όλη η «σχέση» – από βδομάδα μέχρι χρόνο – είναι λες και είστε στο τρίτο ραντεβού. Δεν υπάρχει καμία διάθεση να μπεις στο κόσμο του άλλου ως ταίρι του. Αποχαιρετάμε τις εποχές όπου το να πάτε σινεμά ή να βγείτε για φαγητό ήταν ό,τι χρειαζόταν για να εδραιωθεί η σχέση. Τα σύγχρονα ραντεβού είναι πλέον μια λεπτή – συχνά περίπλοκη – σειρά «μικρών βημάτων» που θέλουν να κάνουν τα ζευγάρια.

Τα είχε πει η Ariana Grande before it was cool. Δεν είσαι η κοπέλα του και δεν είναι το αγόρι σου, αλλά δε θέλεις να βγαίνει/μιλάει με άλλα άτομα και vise versa.

Έρευνες δείχνουν ότι η ιδέα που έχουν οι millennials και η Gen Z για τα ραντεβού και το σεξ διαφέρει από αυτή την παραδοσιακή εικόνα των μεγαλύτερων. Προτιμούν να ακολουθούν μια ρεαλιστική προσέγγιση για την αγάπη και το σεξ. Οι αφοσιωμένες ρομαντικές σχέσεις γεμάτες καρδούλες και λουλούδια δεν είναι το πρότυπο, αλλά το ουτοπικό.

Ένα situationship κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για τα ζευγάρια…

Μπορεί ο όρος να μη θέλει labels, αλλά δίνει όνομα σε ένα δύσκολο να καθοριστεί στάδιο του dating. Χρειάζεται χρόνος για να μπεις σε μια σχέση, δε γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Θέλει πολλή υπομονή και διάθεση να εμπιστευτείς κάποιον, κάτι που στη σύγχρονη εποχή δεν είναι κι ό,τι πιο εφικτό αν βάλεις στην εξίσωση και τα social media. Το situationship τα κάνει όλα απλά, καθώς σε βγάζει από τη δύσκολη θέση να ανοιχτείς και να γίνεις ευάλωτος απέναντι στον άλλον.

Plus, δεν υπάρχουν κανόνες. Σε μία κανονική σχέση είναι στάνταρ ότι πρέπει να μιλάς, να στέλνεις μηνύματα, να βγαίνεις, να περνάς ποιότικο χρόνο με τον άλλον, συνοπτικά να προσπαθείς to make it work. Έδω τα ξεχνάς όλα αυτά. Εάν ένα ζευγάρι δε θέλει να αισθάνεται υποχρεωμένο να τηλεφωνήσει ή να στείλει μήνυμα ο ένας στον άλλον, ή αν δε θέλει τον/την παρτενέρ του στον προσωπικό του χώρο, το situationship θα χτιστεί στη βάση αυτών των αναγκών. Δίνει σίγουρα στα ζευγάρια, χώρο και χρόνο να κατανοήσουν τις ανάγκες τους και να αποφασίσουν τι να περιμένουν από το μεταξύ τους. Από την άλλη, αυτή η έλλειψη κανόνων οδηγεί συχνά σε μία ασταθή κατάσταση, που είναι σαν να ακροβατείς σε τεντωμένο σκοινί.

…και ταυτόχρονα πιο δύσκολα

Αναμενόμενο δεν είναι να υπάρχουν και αρνητικά σε όλο αυτό; Γίνεται λίγο στενάχωρο και περίπλοκο όταν και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι μιλούν με άλλα άτομα σε διάφορα dating apps ή στα social, αλλά δεν ξέρουν πού να τραβήξουν τη γραμμή για να γίνει αποκλειστικό το μεταξύ τους. Είναι όλα ωραία και χαρούμενα στην αρχή, αλλά μετά κουράζεσαι όταν δεν υπάρχει κάτι ουσιαστικό.

Και το πιο τοξικό απ’ όλα είναι πως τα situationships ρομαντικοποιούν το περιστασιακό σεξ. Μπορεί στην αρχή να φαίνεται εντάξει, όμως στην πορεία για τον πιο συναισθηματικό σύντροφο γίνεται φρικτό. Το περιστασιακό σεξ θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ανάπτυξη αισθημάτων με το άλλο άτομο. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι αν το άλλο άτομο δε νιώθει το ίδιο, τότε τα «θέλω» σου πληγώνονται.

@_evelyn_harrison Never can just end can it #situationship #ending #ohwell #life #aint #even #worthit ♬ Well thats a problem my but not my fault – Mar_619

Όσο βολικά και μοντέρνα μπορεί να φαίνονται τα situationships εκ πρώτης όψεως, όχι μόνο προκαλούν σύγχυση, αλλά οδηγούν σε άγχος και στενοχώρια που προκαλούνται από δική σου επιλογή.

Ο καθένας μας ψάχνει κάτι διαφορετικό σε μια σχέση, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Στην τελική όμως δε θέλουμε κάποι@ να μας καταλαβαίνει, να μας εκτιμά, να μας σέβεται και να μας αγαπάει με πράξεις και λόγια; Απ’ ό,τι φαίνεται όχι…

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET