ΕΤΟΙΜΑΣΕ ΒΑΛΙΤΣΕΣ

Το πρώτο σου ταξίδι στο εξωτερικό πρέπει να είναι στη Βουδαπέστη!

Let's Buda-f*cking go!

Γεωργία Σιμιτζή

8 Ιανουαρίου, 2023

Αν κάτι ονειρευόσουν με το που κλείσεις τα 18 σου είναι να γυρίσεις τον κόσμο ταξιδεύοντας. Και πραγματικά δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από αυτή για να το κάνεις. Είσαι στην ηλικία με τις λιγότερες ευθύνες, γεμάτ@ ενέργεια και ενθουσιασμό για να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Ακόμα και το να λείψεις μερικές μέρες από τη σχολή δεν είναι λόγος για να σε κρατήσει πίσω. Το μοναδικό εμπόδιο που μπορεί να συναντήσεις είναι το οικονομικό κομμάτι, όμως με λίγο σωστό budgeting (ναι στις ποτάρες αναφέρομαι) και εκμεταλλευόμεν@ τις εκπτώσεις που δικαιούσαι, λύνεται κι αυτό εύκολα.

Και φτάνουμε στο ζητούμενο: πού να ταξιδέψεις για πρώτη φορά; Με τόσες επιλογές στο χάρτη και την ανασφάλεια για το τι θα συναντήσεις, είναι δύσκολη η απόφαση. Σου έχω όμως το πιο κατάλληλο μέρος, την πολυαγαπημένη Βουδαπέστη!

Unsplash

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας είναι το απόλυτο διαμάντι για την πρώτη σου εξόρμηση στο εξωτερικό αφού συνδυάζει ιστορία, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, καλό φαγητό, εύκολη μετακίνηση, αμέτρητες δραστηριότητες κι όλα αυτά φουλ οικονομικά. Προτού τα αναλύσουμε όμως, ας κάνω ένα μικρό storytime.

Ο έρωτάς μου με αυτήν την πόλη ξεκίνησε το μακρινό και ταυτόχρονα κοντινό 2019, που πήγα Erasmus. Since then έχω πάει άλλες 5 φορές. Μπορείς να πεις ότι ξέρω την Βουδαπέστη όπως την Αθήνα – μη σου πω και καλύτερα. Έχω ζήσει ατελείωτα πάρτι, μεγάλους έρωτες και δυνατές φιλίες, πράγμα που την έχει κάνει δεύτερο σπίτι μου, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Από το φωτεινό και μεγαλοπρεπές Parliament μέχρι τα μοναδικά ruin bars και τα θερμά λουτρά, μιλάμε για έναν budget-friendly προορισμό με αμέτρητα πράγματα να κάνεις.

Ετοιμάσου λοιπόν για επιθετικό μάρκετινγκ για τους λόγους που η «βασίλισσα του Δούναβη» πρέπει να είναι το πρώτο σου ταξίδι στο εξωτερικό:

Η αρχιτεκτονική

Την πρώτη σου φορά σε μία ξένη χώρα θέλεις να θαυμάσεις κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι βλέπεις στην Ελλάδα. Well, σαν την επιβλητική αρχιτεκτονική της Βουδαπέστης δε θα βρεις. Στην πλευρά της Πέστης έχεις το Κοινοβούλιο, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο κτίριο στην Ουγγαρία και είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Δύσκολα μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του. Όχι πολύ μακριά έχουμε τη μεγαλύτερη εκκλησία της Ουγγαρίας, St. Stephen’s Basilica, η οποία χρειάστηκε 50 χρόνια για να φτιαχτεί και φημίζεται για τη νεοκλασική αρχιτεκτονική της.

Περνώντας μία από τις 8 γέφυρες, μεταφέρεσαι στη lux Βούδα. Η ανάβαση στο Fisherman’s Bastion – το οποίο φέρνει κάτι από Disney – και στο Kάστρο της Βούδας είναι μαγική είτε χρησιμοποιήσεις το τελεφερίκ είτε τα πόδια σου. H απίστευτη θέα των δύο τεράστιων κτιρίων ίδιου ύψους και της τόσο διαφορετικής Πέστης στην απέναντι όχθη, θα σε ανταμείψει. Όπως βλέπεις η πόλη έχει πολλά και διαφορετικά στυλ τα οποία μπορείς να ανακαλύψεις και με το ‘buildings seeing’, μια δραστηριότητα που σου δείχνει από τράπεζες μέχρι κατοικίες.

Pro tip: Τα πιο aesthetic και όμορφα μέρη θα τα βρεις στα στενά της Πέστης!

Η τρελή νυχτερινή ζωή

Δε λέγεται τυχαία ‘party capital‘ της Ευρώπης. Όποια και να είναι η φάση σου θα ζήσεις «Επικές Νύχτες» σε κάποιο στενό της πόλης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν παίζει να βγεις για χαλαρό ποτάκι iykyk. Μπορείς να ξεκινήσεις τη βραδιά σου με μια μπίρα στο Szimpla Kert – aka το καλύτερο ruin bar – και μετά να συνεχίσεις για χορό στο μοναδικό Instant Fogas με διαφορετικά μουσικά δωμάτια για όλα τα γούστα.

Κάτι που είχα προσωπικά τερματίσει είναι τα boat party στο Δούναβη, όπου πάνω σε ένα πλοίο χορεύεις και πίνεις, με την πιο εκπληκτική θέα της Βούδας και της Πέστης. Και κάτι που μετάνιωσα ήταν ότι πήγα μόνο σε ένα πάρτι στα thermal baths. Ηλεκτρονική μουσική, φαντασμαγορικά σόου και χαλάρωση σε μια καυτή πισίνα, ΟΤΚ!

Pro tip: Τα μαγαζιά Szimpla Kert, Instant & Fogas Ház, Szechenyi Baths, Ötkert, Morrison’s 2 είναι must!

pinterest

Τα θερμά λουτρά

Άλλο ένα παρατσούκλι που έχει η Βουδαπέστη είναι η «Πόλη των Λουτρών». Αυτό γιατί διαθέτει περίπου 120 θερμές πηγές. Κρίμα να μην απολαύσεις τα οφέλη των ιαματικών νερών και τη χαλάρωση που προσφέρουν μετά από μία εξαντλητική μέρα ξενάγησης. Ειδικά αν ταξιδέψεις χειμώνα, πρόκειται για μοναδική εμπειρία. Από τα 9 thermal baths, το μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές είναι το Szechenyi Bath (χτισμένο το 1913) με τις 18 πισίνες του ανοιχτές όλο το χρόνο. Ακολουθεί το Gellért Bath με έναν γυάλινο τρούλο που βλέπεις τον ουρανό!

Pro tip: Οι φοιτητές έχουν έκπτωση, αλλά πάρε δικές σου σαγιονάρες, κρίμα να δώσεις 15€ για δυο πλαστικές παντόφλες από εκεί.

The Common Wanderer

Πολλά – και διαφορετικά – μουσεία

Μπορεί να μην το περίμενες, αλλά η Βουδαπέστη έχει να σου προσφέρει πολλές πολιτισμικές εμπειρίες. Όποιο κι αν είναι το ενδιαφέρον σου, έχει ένα μουσείο για σένα. Αν είσαι φίλος της τέχνης, πρέπει να πας στο Μουσείο Καλών Τεχνών ή στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας ο π ω σ δ ή π ο τ ε (στεγάζεται στο Κάστρο της Βούδας)! Αν ενδιαφέρεσαι για τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κλείσε μια επίσκεψη στο House of Terror ή το Hospital in the Rock. Γενικότερα υπάρχουν αρκετά πολιτισμικά δρώμενα στην πόλη ενώ τα μουσεία είναι διαδραστικά αφήνοντας μια πολύ «ζωντανή» εμπειρία.

Pro tip: Το House of Terror θέλει γερό στομάχι, καθώς στις φυλακές μπορείς να έρθεις πολύ κοντά με τη μυρωδιά «λιωμένου» δέρματος. 

House of Terror

Θα φας και θα πιεις χωρίς να καταξοδευτείς

Όπως είπα και στην αρχή, η Βουδαπέστη είναι budget friendly προορισμός για έναν νέο. Οι χαμηλές τιμές στα πάντα σε κάνουν να περνάς απίστευτα καλά, χωρίς να σου λείπει τίποτα. Έχουν φιορίνια (HUF) και όχι ευρώ, πράγμα που μας καθιστά «πλούσιους» στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Τιμή μπίρας: 0,80 – 1,50 ευρώ. Και κάπως έτσι σε έπεισα να κλείσεις αεροπορικά, παραδέξου το. Γενικά το ποτό έχει πολύ τίμιες τιμές, μιας και οι Ούγγροι το τσούζουνε. Παρόλα αυτά, το πιο ακριβό κοκτέιλ μαξ να είναι 5 ευρώ σε ένα πιο φοιτητικό στέκι. Όσο για το φαγητό, πολλές κουζίνες και εκπληκτικά γλυκά.

Pro tip: Πρέπει να δοκιμάσεις την αγαπημένη μου Cherry Beer, να πιείς Pálinka για το πιο τέλειο μεθύσι, να φας Goulash και Lángos για κάτι ντόπιο και να πας στοCookie Beacon για brunch

Εύκολη μετακίνηση

Σε συμβουλεύω να πάρεις μαζί σου ένα καλό ζευγάρι παπουτσιών, γιατί θα περπατήσεις πολύ. Δε χρειάζεσαι ούτε αμάξι ούτε ΜΜΜ θα πω εγώ, ιδιαίτερα αν έχει καλό καιρό. Τα τεράστια πεζοδρόμια σε κάνουν να ευχαριστιέσαι το περπάτημα κι έτσι να ανακαλύψεις πολλά hidden gems στα στενά της πόλης. Δίπλα στο Δούναβη όλα είναι μαγικά και με καλή παρέα μπορώ να σε φανταστώ να τον ανεβοκατεβαίνεις πολλές φορές. Όμως οι καλύτερες βόλτες γίνονται στην πλευρά της Βούδας όπου νιώθεις σαν να είσαι βασιλικό μέλος, δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Αν όμως βαριέσαι να το πάρεις ποδαράτο, τα ΜΜΜ είναι εκπληκτικά. Λειτουργούν 24/7 και δεν μπερδεύεσαι όπως εδώ.

Pro tip: Να κάνεις βόλτα με το χαρούμενο κίτρινο τραμ Νο. 2  που διασχίζει όλη την παραλιακή διαδρομή από τη μεριά της Πέστης. 

Honorable mentions:

– Το «νησί» της Βουδαπέστης, Margaret Island, όπου πάντα έχει κάποιο event.

– Το πολύχρωμο Gozsdu Street για ποτό ή για το κρυμμένο Video Arcade.

– Το Humana όπου βρίσκεις vintage κομμάτια σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

– Την πλατεία Ferenc Deak όπου θα αράξεις μαζί με εκατοντάδες φοιτητές.

Σαν χθες θυμάμαι την πρώτη φορά που πάτησα το πόδι μου στη Βουδαπέστη και γράφοντας αυτό το άρθρο θέλω να μπω σε ένα αεροπλάνο να επιστρέψω. Για την ώρα εύχομαι να το κάνεις εσύ. Το πρώτο σου ταξίδι στο εξωτερικό θα σου μείνει αξέχαστο!

FUN ZONE

ΟΛΟ ΠΕΪΖ

Το νέο PRO X 60 της Logitech G είναι το πληκτρολόγιο που θα λατρέψει κάθε gamer!

EVENTS

Στο TEDxAUTH 2024 θα ανακαλύψουμε πώς να επιτύχουμε τη δική μας «OSMOSIS»!

BINGE WATCHING

‘Bridgerton’: Το τρέιλερ της 3ης σεζόν έφτασε και έχει τόσο σούσουρο όσο περιμέναμε!

EVENTS

ThinkBiz Academy 2024: To event επιχειρηματικότητας από νέους για νέους επιστρέφει για 8η χρονιά!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET