ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πανεπιστήμια: Σχεδόν οι μισοί οι «αιώνιοι φοιτητές» – Ξεκινούν οι διαγραφές από το 2025!

Ευχαριστούμε για το επιπλέον άγχος.

Neopolis Team

25 Ιουλίου, 2022

Όπως ξέρουμε εδώ και καιρό, οι αιώνιοι φοιτητές έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης και πλέον, με το νόμο που ψηφίστηκε, τα σχέδια εξάλειψής τους μπαίνουν σε εφαρμογή. Αυτό – σε περίπτωση που θέλατε να αγχωθείτε με κάτι σήμερα – θα ξεκινήσει από το 2025, όποτε θα πέσουν και οι πρώτες διαγραφές.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κυριακής, στο σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών (705.959), οι 308.039 είναι αιώνιοι, αριθμός που σε ποσοστό μεταφράζεται ως 43,6%. Σχεδόν οι μισοί δηλαδή, έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο σπουδών, με άλλους σε μικρότερο βαθμό, και άλλους σε μεγαλύτερο.

Στοιχεία από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος στα μεγάλα Ιδρύματα, όπου επικρατούν οι παρακάτω αριθμοί:

• Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εγγεγραμμένοι: 100.604

Αιώνιοι: 57.436

• Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εγγεγραμμένοι: 22.863

Αιώνιοι: 12.910

• Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Εγγεγραμμένοι: 19.965

Αιώνιοι: 9.192

• Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 

Εγγεγραμμένοι: 73.948

Αιώνιοι: 31.375

• Πανεπιστήμιο Πατρών

Εγγεγραμμένοι: 56.024

Αιώνιοι: 19.324

Η ΕΘΑΑΕ φαίνεται να προβληματίζεται από το γεγονός, αναζητώντας την πηγή του ζητήματος, δηλαδή τους λόγους που οδηγούν τους φοιτητές στην καθυστέρηση (ή και μη ολοκλήρωση) των σπουδών τους. Οι κατηγορίες των «αιώνιων» είναι 5 βάσει των ακαδημαϊκών λόγων, με τον πρόεδρο του ΕΘΑΑΕ, κ. Περικλή Μήτκα, να τονίζει στην «Καθημερινή» πως «τελευταία κατηγορία που δεν πρέπει να υποτιμάται είναι οι αποδημήσαντες. Ο αριθμός τους δεν μπορεί να εκτιμηθεί, επειδή σπάνια ενημερώνεται το πανεπιστήμιο για την αποδημία ενός φοιτητή.»

Σε μια αναδρομή στο έτος 2019-2020, η εφημερίδα θυμάται πως ενώ οι φοιτητές αυξήθηκαν κατά 5%, οι «λιμνάζοντες» αυξήθηκαν κατά 9%. Παρατηρείται επίσης ότι οι «αιώνιοι» είναι περισσότεροι ποσοστικά και ποσοστιαία στα ιστορικά ΑΕΙ, όπως το ΕΚΠΑ (το 57% των εγγεγραμμένων του), και το ΟΠΑ (56,4%).

Επιστρέφοντας στις κατηγορίες των «αιωνίων», ο κ. Μήτκας επισημαίνει πως οι λόγοι της καθυστέρησης μπορεί να διαφέρουν σημαντικά, π.χ. αδιαφορία στα πρώτα έτη σπουδών, δύσκολες οικονομικές ή οικογενειακές καταστάσεις, λόγοι υγείας, ανωριμότητα, ελλείψεις του προγράμματος σπουδών ή ακαταλληλότητα διδασκόντων.

Οπωσδήποτε, η κάθε περίπτωση χρήζει διερεύνησης και κατάλληλης αντιμετώπισης από τα οικεία τμήματα. Τελικά, τα άτομα αυτής της κατηγορίας θα αποφοιτήσουν σε αρκετά μεταγενέστερο χρόνο, κάτι που επηρεάζει αρνητικά το μέσο χρόνο λήψης πτυχίου για το συγκεκριμένο τμήμα.

Τα δεδομένα που έχει συλλέξει η ΕΘΑΑΕ για τη μέση διάρκεια σπουδών ανά τμήμα δίνουν μια πρώτη εικόνα για τα «δύσκολα» και τα πιο «εύκολα».

Συνηθισμένοι φαινόμενο επίσης, είναι κάποιος να σπουδάζει πάνω σε ένα αντικείμενο που δεν τον ενδιαφέρει, να κάνει μια διαφορετική επαγγελματική επιλογή και να παρατάει τις σπουδές του. Η πιθανότητα να επιστρέψει για να πάρει το πτυχίο σε αυτήν την περίπτωση είναι ελάχιστες, ενώ πρόκειται κυρίως για προγράμματα πρώην ΤΕΙ. 

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχει η κατηγορία των «λιμναζόντων» που σπουδάζουν μια επιστήμη με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Αυτοί μπορεί να αρχίσουν να εργάζονται πριν από την ολοκλήρωση των σπουδών τους και να αναβάλλουν διαρκώς τη λήψη του πτυχίου.

Τέλος, υπάρχουν κάτοχοι ενός πτυχίου που εγγράφονται για δεύτερο πτυχίο, αλλά δεν παρακολουθούν με την ίδια ζέση και αργούν να αποφοιτήσουν – αν ποτέ αποφοιτήσουν. Σύμφωνα με τον κ. Μήτκα, «οι αριθμοί αυτής της κατηγορίας μη ενεργών φοιτητών είναι αυξημένοι στα παλαιότερα ιδρύματα του κέντρου και σε σχολές που θεραπεύουν επιστήμες με ειδική γοητεία, όπως η φιλοσοφική, η θεολογική, τα μαθηματικά», ενώ καταλήγει:

Τα ελληνικά πανεπιστήμια θα πρέπει όμως να αναπτύξουν μηχανισμούς διερεύνησης του φαινομένου, παρακολούθησης της πορείας των φοιτητών του και παροχής βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται και την επιθυμούν.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτήτρια περιμένει έναν χρόνο τον πάπυρό της, αλλά δεν έχουν φακέλους να της τον στείλουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

IUF: Η 11η Διεθνής Έκθεση Παν/μίων έρχεται για να βρεις τις σπουδές που σου ταιριάζουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το TikTok μετατρέπεται σε… αμφιθέατρο και παρουσιάζει το πρώτο πανεπιστημιακό μάθημα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πατρινό Καρναβάλι: 600 φοιτητές θα λάβουν χημειοπροφύλαξη ως πρόληψη της μηνιγγίτιδας!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κρήτη: 24χρονη φοιτήτρια ξυλοκοπήθηκε στις φοιτητικές εστίες από τον σύντροφό της!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET