UNI LIFE & TIPS

9+1 τύποι φοιτητών που θα συναντήσεις στις ομαδικές εργασίες της σχολής!

Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο χειρότερος!

Γεωργία Σιμιτζή

6 Δεκεμβρίου, 2022

Pexels

Μπορεί να μην ισχύει για όλες τις σχολές, ωστόσο οι περισσότερες πάνε πακέτο μ’ ένα κάρο εργασίες για τις οποίες κανείς δε μας είχε προετοιμάσει μπαίνοντας στο πανεπιστήμιο. Από το πρώτο κιόλας έτος οι καθηγητές μας αναθέτουν το ένα project μετά το άλλο, τα οποία συχνά βρισκόμαστε στο τσακ να τα παρατήσουμε, αλλά μετά θυμόμαστε ότι πρέπει να περάσουμε το μάθημα, και μάλιστα με βαθμό, οπότε στρωνόμαστε τελευταία στιγμή.

Τα πράγματα βέβαια αλλάζουν όταν μιλάμε για τις περιβόητες ✨ ομαδικές εργασίες ✨.

Δεν λέω, για ορισμένους μπορεί να αποτελεί ιδανικό σενάριο, μιας και το να ολοκληρώσουν εργασία μόνοι τους μοιάζει με άθλο, αλλά για κάποιους άλλους, τα γνωστά control freaks, είναι σκέτος εφιάλτης!

Storytime break: Θυμάμαι πρώτο έτος, πρώτο μάθημα – εκεί που δεν ξέρεις τι σου γίνεται – η καθηγήτρια μας ανέθεσε ομαδική εργασία. Ούσα τυχερή, τα μέλη της ομάδας μου κατέληξαν να είναι οι τωρινοί μου φίλοι! Ωστόσο, δεν έχει πάντα happy ending.

Όπως και να ‘χει, είτε θέλεις να τις αποφύγεις είτε όχι, δεν πρόκειται να γλιτώσεις. Πάντα υπάρχει αυτός ο καθηγητής που θα σε υποχρεώσει να φτιάξεις ομάδα, να συνεννοηθείς, να συνεργαστείς και να παρουσιάσετε μαζί το αποτέλεσμά σας ώστε να σε προετοιμάσει για τον έξω κόσμο. Εγώ από την άλλη θα σε προετοιμάσω για τους τύπους φοιτητών που θα συναντήσεις σε μία τέτοια ομαδική εργασία και… καλή τύχη:

1 Ο φουλ οργανωτικός

Κάθε ομάδα που σέβεται τον εαυτό της, έχει κι από έναν τέτοιον τύπο, γιατί μεταξύ μας χωρίς αυτόν… δε θα υπήρχε ομάδα. Αναλαμβάνει το πρόγραμμα, κανονίζει πού και πότε θα βρέθειτε, μοιράζει αρμοδιότητες, φροντίζει όλα τα tasks να βγαίνουν στην ώρα τους και γενικά κυκλοφορεί μ’ ένα μπλοκάκι για να σημειώνει τα πάντα μην τυχόν και του ξεφύγει κάτι. Αν κάτι πάει στραβά, ποιος τον ακούει;! Από ένα σημείο και μετά αρχίζει να γίνεται πρήχτης και γκρινιάρης, ωστόσο είναι η μόνη ελπίδα στο group για να παραδωθεί η εργασία εγκαίρως.

2 Ο μονίμως απασχολημένος

Μπορεί ο προηγούμενος να πέφτει με τα μούτρα στην εργασία, αυτός εδώ πάλι έχει τόσες υποχρεώσεις και ασχολίες που με το ζόρι βρίσκει ένα μισάωρο στο φορτωμένο του πρόγραμμα για να δώσει το παρόν. Είτε θα δουλεύει, είτε θα έχει προπόνηση, είτε θα τον έχουν καλέσει κάπου, είτε θα βρίσκεται εκτός πόλης, πάντως κάτι θα έχει να κάνει που δε σηκώνει αναβολή! Είναι το φάντασμα της ομαδικής, που απλά ενημερώνεται για την εξέλιξή της μέσω ηχητικών. Τα οποία δεν ορκιζόμαστε κιόλας ότι ακούει. 

3 Ο πέρα βρέχει

Κλασική περίπτωση βλάβης. Τι έρχεται στις συναντήσεις, τι όχι, είναι το ίδιο πράγμα. Μονίμως κάθεται σε μια άκρη παίζοντας με το κινητό και γενικά είναι χαμένος στον κόσμο του. Σαν να κοιμάται με τα μάτια ανοιχτά ένα πράγμα. Δε φέρνει αντίρρηση σε τίποτα και απλά περιμένει βαθμό, χωρίς να ξέρει καν το αντικείμενο του μαθήματος και της εργασίας. Συνεργάσιμο πάντως δεν τον λες.

4 Ο κλόουν

Κάθε ομαδική εργασία έχει και τον κλόουν της που παίρνει τα πάντα στην πλάκα. Εκεί που βλέπετε πρόοδο *τσουπ* θα πει το αστειάκι του και *poof* πάει η συγκέντρωση. Τα άκυρα πράγματα στο group chat και η αδυναμία του να συνεννοηθεί για το οτιδήποτε είναι ειδικότητά του! Το μόνο που θα πάρει στα σοβαρά είναι μια πρόταση για καφέ, αλλά κι εκεί μη νομίζεις ότι θα κάτσει να σκάσει άμα δεν τα βρείτε. Έχει ήδη κανονίσει με τα φιλαράκια του. Ναι την ίδια ώρα που είχατε πει να βρεθείτε για την εργασία. 🤡

5 Ο ειρηνοποιός/μεσολαβητής

Υπάρχει και αυτός ο Άγιος που θα βάλει τους πάντες σε ένα calm mode, όταν ανάβουν τα αίματα. Βρίσκεται πάντα στη μέση και δε θα διαφωνήσει ποτέ με την πλειοψηφία. Θέλει απλά να βγει η εργασία ήρεμα κι ωραία, να περάσετε καλά το διάστημα προετοιμασίας της και να μη δημιουργηθούν beefs μεταξύ συνεργατών, γιατί ξέρει ότι αυτό θα επηρεάσει το αποτέλεσμά σας. Έμψυχωνει συνέχεια και είναι σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά. Good vibes only!Εδώ είμαστε όλοι μια οικογένεια!

Διάβασε κι αυτό

Βρήκαμε τι μάθημα θα ήταν οι τραπερ αν διδάσκονταν στο πανεπιστήμιο!

6 Ο αρνητής των πάντων

Ξέρω, είναι στη μόδα η άρνηση, αλλά στις ομαδικές υπάρχει εδώ και χρόνια! Είναι αυτός ο αθεόφοβος τύπος που θα πάει κόντρα σε κάθε ιδέα κι ας είναι πραγματικά καλή. Θα διαφωνήσει με όλους και με όλα, μέχρι να περάσει το δικό του. Φράση που τον χαρακτηρίζει: «Ας βρούμε κάτι άλλο, αυτό δε μου αρέσει». Σπουδαία επιχειρήματα κι αντιπροτάσεις, δεν μπορείτε να πείτε…

7 Ο δικαιολογίας

Μη μου πεις! Κάτι σου έτυχε και δεν μπόρεσες να κάνεις αυτό που σου έχουμε αναθέσει εδώ και ένα μήνα!

Οι δικαιολογίες βγαίνουν τόσο φυσικά από μέσα του, που δεν ξέρεις κι εσύ τι να πιστέψεις. Ποτέ, μα ποτέ, δεν μπορεί να μπει στο ομαδικό call, να παρευρεθεί στο meeting σας, ή έστω να απαντήσει στα μηνύματα του group chat, γιατί… του έτυχε κάτι σοβαρό. Δεν κάνει σχεδόν τίποτα και έχει και άλλωθι!

8 Ο M.V.P.

Το άτομο που θα στείλει την εργασία, θα μιλήσει στην παρουσίαση, θα κάνει τα πάντα για να διασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα, ο εν ολίγοις, κουβαλητής της ομάδας. Ανοιχτός πάντα σε νέες ιδέες και βοηθητικός φουλ, είναι ξεκάθαρα ο MVP της αποστολής!

9 Ο καλλιτέχνης

Αν κάτι δεν πρέπει να λείπει από το βιογραφικό του είναι το Powerpoint expert. Παίζει στα δάχτυλα όλες τις πλατφόρμες δημιουργίας εργασιών κι αναλάμβανει σαν χρέος να κάνει τη δική σας να φαίνεται όσο πιο pro γίνεται. Μια συμβουλή (μιλώντας εκ πείρας): μην πας να φέρεις αντίρρηση για το design, γιατί το όνομά σου θα γραφτεί με μέγεθος γραμματοσειράς 1,5. 

+1 Το καινούργιο κολλητάρι

Αν κάνουν κάτι καλά οι συγκεκριμένες εργασίες, αυτό είναι να φέρνουν κοντά τους φοιτητές. Όχι πάντα, αλλά αρκετά συχνά. Περνάς πολλές ώρες με τα ίδια πρόσωπα και αναπόφευκτα αρχίζεις να αποκτάς μια συμπάθεια παραπάνω για εκείνο το ένα άτομο που vibαρετε τέλεια! Από εκεί που δεν το περίμενες λοιπόν, αποκτάς νέο κολλητάρι. Οι συνομιλίες σας μετατοπίζονται από το ομαδικό τσατ στο προσωπικό και γενικότερα καταλήγετε στενά φιλαράκια. Βγήκε και κάτι καλό από όλο αυτό…

Και για πες, ποιος είναι ο χειρότερός σου;

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Έρχεται το Κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο για να γεμίσουμε με κάτι ακόμα το βιογραφικό μας!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτήτρια περιμένει έναν χρόνο τον πάπυρό της, αλλά δεν έχουν φακέλους να της τον στείλουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

IUF: Η 11η Διεθνής Έκθεση Παν/μίων έρχεται για να βρεις τις σπουδές που σου ταιριάζουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το TikTok μετατρέπεται σε… αμφιθέατρο και παρουσιάζει το πρώτο πανεπιστημιακό μάθημα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πατρινό Καρναβάλι: 600 φοιτητές θα λάβουν χημειοπροφύλαξη ως πρόληψη της μηνιγγίτιδας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET