ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

5 συχνά λάθη που κάνουν οι 20χρονοι σε μια συνέντευξη για δουλειά και τελικά… κοστίζουν!

Η συνέντευξη για δουλειά, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση...

Θεώνη Σταματοπούλου

13 Σεπτεμβρίου, 2017

Η αναζήτηση εργασίας είναι μία δύσκολη διαδικασία γεμάτη από εκπλήξεις κι αναπάντεχα γεγονότα. Όταν κάνεις αίτηση ή στέλνεις το βιογραφικό σου για να πάρεις μία δουλειά, θα πρέπει από πριν να έχεις σκεφτεί ορισμένα πράγματα. Το πόσο πολύ θες τη δουλειά αυτή, αν πιστεύεις ότι θα σε καλύψει ψυχικά και οικονομικά και φυσικά αν διαθέτεις τα απαραίτητα προσόντα. Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα εξαρτώνται από τον εργοδότη σου. Πριν όμως φτάσεις σ’ αυτό το σημείο, θα ανησυχήσεις και θα περιμένεις αρκετά μέχρι να καταφέρεις να κλείσεις μία συνέντευξη.

Όταν πια φτάσει η ώρα να κριθείς για την προσωπικότητα και τα προσόντα σου, πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις τα παρακάτω λάθη ώστε να δώσεις την καλύτερη δυνατή εικόνα για σένα στον πιθανό εργοδότη σου:

1. Λάθη στο βιογραφικό σου και στη συνοδευτική επιστολή

Αν θες να κάνεις μία καλή πρώτη εντύπωση, πρέπει να βεβαιωθείς ότι η συνοδευτική επιστολή που απέστειλες όπως και το βιογραφικό σου είναι ολόσωστα γραμμένα από άποψη ορθογραφίας, γραμματικής, αλλά και συντακτικού. Πρέπει να διαβάσεις ξανά και ξανά τα όσα πρόκειται να στείλεις ώστε να σιγουρευτείς ότι δεν έχεις κάνει κάποιο λάθος που θα σου κοστίσει. Τα όσα γράφεις πρέπει να είναι ευκολοδιάβαστα, καλογραμμένα και φυσικά να περιέχουν τις σωστές και περιεκτικές πληροφορίες κι όχι άσχετα πράγματα.

Ακόμα καλύτερα για σένα είναι να δώσεις σε κάποιον δικό σου άνθρωπο να διαβάσει τα όσα έγραψες και να είσαι βέβαιος/η πως θα εντοπίσει αμέσως τυχόν λάθη που έχεις κάνει.

2. Αντιεπαγγελματικές δημοσίευσεις στα κοινωνικά δίκτυα

Υπάρχει μία λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ιδιωτική σου ζωή και στο τι ποστάρεις δημοσίως. Φυσικά κι έχεις την ελευθερία να δημοσιεύεις ό,τι θες, αλλά να έχεις κατά νου ότι οι πιθανοί εργοδότες τσεκάρουν τα όσα ανεβάζεις.

Έρευνα έδειξε ότι το 70% των εργοδοτών, «κατασκοπεύουν» τον προσωπικό λογαριασμό των πιθανών υπαλλήλων τους για να δουν αν είναι κατάλληλοι για τη δουλειά. Αν θες να δημιουργήσεις ένα επαγγελματικό προφίλ και να αυξήσεις τις πιθανότητες να προσληφθείς, τότε διέγραψε τα ντροπιαστικά ποστ και ανέβαζε όσα είναι σχετικά με τη δουλειά σου.

Το ίδιο ισχύει και για την ηλεκτρονική σου διεύθυνση. Μπορεί το [email protected] να είναι κομπλέ να το χρησιμοποιείς για τους φίλους και γνωστούς σου, αλλά στον πιθανό εργοδότη σου δε θα κάνει καλή εντύπωση. Δημιούργησε έναν λογαριασμό μόνο για τις επαγγελματικές σου επαφές, αποκλειστικά με το ονοματεπώνυμό σου ώστε κάθε φορά που στέλνεις ένα e-mail, το πρόσωπο που το λαμβάνει να καταλαβαίνει αμέσως περί τίνος πρόκειται.

3. Παντελής άγνοια για τον χώρο/εταιρεία που έκανες αίτηση για δουλειά

Έχεις προσκληθεί για συνέντευξη στην εταιρεία/φορέα που έκανες αίτηση για εργασία. Είναι δυνατόν να μην έχεις μπει στη διαδικασία να ψάξεις μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τους ανθρώπους για τους οποίους αύριο, μεθαύριο θα εργαστείς; Δεν ξέρεις τι πρόκειται να σε ρωτήσει το άτομο που θα σου πάρει συνέντευξη οπότε οφείλεις να είσαι προετοιμασμένος/η για ό,τι κι αν είναι αυτό. Βρες διαδικτυακά την εταιρεία και αναζήτησε πληροφορίες γι’ αυτήν στο About us ή στην Φόρμα Επικοινωνίας ή ακόμα και στη Google.

4. Ντύσιμο άλλα ντ’ άλλα της Παρασκευής το γάλα

Μπορεί η κάθε εταιρεία να έχει το δικό της στυλ, αλλά όταν πας για μία συνέντευξη ο κανόνας είναι ένας. Οφείλεις να είσαι προσεγμένος/η στο τι φοράς, συχνά καλοντυμένος/η με ντύσιμο που να ταιριάζει στην ηλικία και στο σώμα σου. Πρέπει να αποφύγεις σε κάθε περίπτωση τα έντονα χρώματα, τα υπερβολικά κοσμήματα, τα βαριά αρώματα όπως και να προσέξεις το μήκος της φούστας ή του ντεκολτέ, αν είσαι γυναίκα. Ασφαλή χρώματα είναι το λευκό, το μαύρο και το γκρι, ενώ το ντύσιμο που ενδείκνυται είναι παντελόνι-πουκάμισο και για τα δύο φύλα ή φούστα και σακάκι για τις γυναίκες.

5. «Αν έχω ερωτήσεις; Όχι!»

Έχεις και παραέχεις. Αν έχεις κάνει προηγουμένως την έρευνά σου για την εταιρεία που επισκέπτεσαι, οφείλεις στο τέλος της συνέντευξης να κάνεις μερικές διευκρινιστικές ερωτήσεις ώστε να δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι. Πέρα από αυτό, μπορείς να ρωτήσεις και πράγματα τα οποία δε βρήκες στο site και που σε ενδιαφέρουν και θες να μάθεις γι’ αυτά. Θα κάνεις πολύ καλή εντύπωση στο άτομο που σου πήρε την συνέντευξη, πίστεψέ με. Μπορείς να ρωτήσεις για παράδειγμα ποιος είναι ο ιδανικός τύπος εργαζόμενου για την εν λόγω εταιρεία ή αν υπάρχει δυνατότητα ανέλιξης με τον καιρό.


Αποφεύγοντας τα παραπάνω συχνά λάθη που κάνουν οι περισσότεροι 20χρονοι, θα σε βοηθήσει να δώσεις σίγουρα μια καλή εντύπωση και πολύ πιθανό να πάρεις και τη δουλειά. Δείξε στο δυνητικό εργοδότη σου ότι είσαι αυτός/ή που ψάχνει και όλα θα πάνε καλά!

Καλή επιτυχία!

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET