ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

5 αλλαγές στην καθημερινότητα ενός φοιτητή, αμέσως μετά την απόφασή του να ξεκινήσει γυμναστική!

Ξυπνώντας το πρωί, έπεσα πάνω σ’ ένα άρθρο του Oneman, το οποίο πραγματικά με εντυπωσίασε. Έθεσε ένα από τα καλύτερα ερωτήματα της καθημερινότητας («Τελικά, γιατί γυμναζόμαστε;») κι απάντησε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Είπε αυτό, που σχεδόν κανείς γύρω μας δε λέει. Γυμναζόμαστε για τον εαυτό μας, για να νιώθουμε οι ίδιοι καλά κι όχι για […]

Νότης Κουτσούκος

29 Μαρτίου, 2017

Ξυπνώντας το πρωί, έπεσα πάνω σ’ ένα άρθρο του Oneman, το οποίο πραγματικά με εντυπωσίασε. Έθεσε ένα από τα καλύτερα ερωτήματα της καθημερινότητας («Τελικά, γιατί γυμναζόμαστε;») κι απάντησε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Είπε αυτό, που σχεδόν κανείς γύρω μας δε λέει. Γυμναζόμαστε για τον εαυτό μας, για να νιώθουμε οι ίδιοι καλά κι όχι για να αρέσουμε στους άλλους, ούτε για να «τιμωρήσουμε» το σώμα μας…

Πρόκειται μάλιστα για ένα άρθρο, που χρονικά συνέπεσε με την ένταξη της προπόνησης και στη δική μου καθημερινότητα. Αυτός προφανώς, είναι κι ο λόγος που ταυτίστηκα λιγάκι παραπάνω.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή ωστόσο και γυρίζοντας τον χρόνο κανά μήνα πίσω, θυμάμαι τον εαυτό να χλευάζω οτιδήποτε είχε σχέση με γυμναστήρια κλπ. Κι αναλογιζόμενος την αιτία αυτών των απόψεων, καταλήγω στο συμπέρασμα πως όχι, δεν έφταιγα ούτε εγώ, ούτε η ζήλια μου (γνωστή η καραμέλα στην οποία καταφεύγουν οι περισσότεροι).

Έφταιγαν οι τραυματικές μου εμπειρίες, από οποιονδήποτε γυμναστηριακό χώρο είχα έρθει σε επαφή κατά το παρελθόν. Μέχρι την τελευταία μου προσπάθεια βλέπετε, αντίκριζα στους χώρους εκγύμνασης, ανθρώπους οι οποίοι λειτουργούσαν ακριβώς με τον τρόπο που κριτικάρει το άρθρο παραπάνω. «Τιμωρούσαν» το σώμα τους είτε με χάπια και σκόνες, είτε φορτώντας πολλαπλάσια κιλά από αυτά που προβλέπει μια φυσιολογική άσκηση, δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα το οποίο μόνο σε «ευ ζην» δεν παραπέμπει.

Ευτυχώς όμως, δεν είναι όλα τα γυμναστήρια έτσι. Αν έχεις υπομονή και ψαχτείς, αργά ή γρήγορα θα βρεις τον χώρο που ταιριάζει κι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σου. Και τότε, τα οφέλη και οι θετικές αλλαγές στην καθημερινότητά σου, θα διαδέχονται η μία την άλλη. Θέλεις παραδείγματα;

1. Το «πιάσιμο» μόνο καλό σου κάνει

Ίσως η νο1 συνέπεια για κάποιον που ξεκινάει έστω και με ελάχιστα βάρη τις προπονήσεις του. Είναι κάπως …κακό να πονάς σε όλο σου το σώμα, να μην μπορείς να σηκώσεις το χέρι σου ή να μην μπορείς να καθίσεις άνετα στον καναπέ σου, σωστά; Έλα όμως, που το «πιάσιμο» σου δίνει την ευκαιρία να βελτιώσεις κατά πολύ την στάση του σώματός σου. Πολλοί φοιτητές, λόγω της καθιστικής τους ζωής, παρουσιάζουν συμπτώματα κύφωσης κι άλλων προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης. Μετά τη γυμναστική όμως και στην προσπάθειά τους να ελαττώσουν τον πόνο των μυών, «ισιώνουν» τη μέση την πλάτη και τους ώμους τους, κάνοντας το καλύτερο δώρο στην κορμοστασιά τους.

Ταυτόχρονα βέβαια, είναι η βασική και η πλέον άμεση απόδειξη πως η προπόνησή σου είναι σωστή κι έχει αντίκτυπο. Αυτό το τελευταίο, αφιερωμένο σε όσους/ες περιμένουν “six pack” και “V” μετά το πέρας της πρώτης εβδομάδας…

2. Το πεπτικό σου σύστημα παίρνει ξανά τα πάνω του

Είναι κάπως αμήχανο στα 20 σου, να νιώθεις φουσκώματα στην κοιλιά, πόνους κι αδυναμίες που προέρχονται από το στομάχι και γενικότερα να αντιλαμβάνεσαι πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με το πεπτικό σου σύστημα. Γιατί αν βρίσκεσαι σ’ αυτήν τη θέση στη φοιτητική σου ζωή, τι ακριβώς θα κάνεις στα 40 και στα 50 σου; Εισιτήριο διαρκείας στα νοσοκομεία;

Σε κάθε περίπτωση, η γυμναστική συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του εντέρου, μειώνει κατά πολύ τα συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ενώ βοηθά σημαντικά στη σωστή και προγραμματισμένη διαδικασία αφόδευσης. Μπορεί να ακούγεται χαζό ή αστείο, αυτό από μόνο του όμως, είναι ικανό να αλλάξει προς το καλύτερο μέρος της καθημερινότητάς σου.

3. Η εγκεφαλική σου λειτουργία «ανεβάζει στροφές»

Η σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, σε συνδυασμό με την σωματική κούραση που εκ των πραγμάτων επιφέρει η γυμναστηριακή άσκηση, συμβάλλουν στην επίτευξη βαθύτερου και πιο ποιοτικού ύπνου. Και η έλλειψη αϋπνιών με τη σειρά της, βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία, δίνοντας την ευκαιρία σ’ έναν φοιτητή ή μία φοιτήτρια, να ανταπεξέλθει πλήρως στις αυξημένες, πνευματικές του/της υποχρεώσεις. Με λίγα λόγια, τέρμα η δυσκολία συγκέντρωσης στο αμφιθέατρο όπως και η αδυναμία διαβάσματος στη βιβλιοθήκη, μετά το μάθημα.

Και σαν να μη φτάνει αυτό, υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν οτι ένα γρήγορο φρεσκάρισμα των πληροφοριών που έλαβες κατά τη διάρκεια της ημέρας, αμέσως μετά την προπόνηση, βοηθά στην καλύτερη αφομοίωσή τους. Από ‘δω και πέρα λοιπόν, γυμναστήριο μαζί με σημειώσεις από τη σχολή!

4. Το φαγητό γίνεται ακόμη πιο απολαυστικό

Ίσως η πιο άμεση κι απολαυστική αλλαγή που θα δεις στην καθημερινότητά σου, από την επομένη κιόλας, της εγγραφής σου στο γυμναστήριο. Βλέπεις, βάζοντας τη γυμναστική στο ημερήσιο του πρόγραμμα, ένας φοιτητής αρχίζει να «καίει» ολοένα και περισσότερες θερμίδες. Στην περίπτωση λοιπόν, που δεν ξεκίνησε το γυμναστήριο με στόχο να χάσει κιλά, αυτό σημαίνει πως αυτομάτως πρέπει να προσφέρει στον οργανισμό του περισσότερη ενέργεια και κατ’ επέκταση τροφή. Και η τροφή (αν δεν είσαι στον Άγιο Δομίνικο βέβαια), είναι κάτι παραπάνω από …ερεθιστική!

Ταυτόχρονα βέβαια, η όλη φάση του fitness lifestyle, αναμένεται να αλλάξει δραστικά και τις διατροφικές συνήθειες του ασκούμενου. Που σημαίνει, πως εκτός από το περισσότερο φαγητό, ένας 20χρονος από τη μία μέρα στην άλλη βελτιώνει σημαντικά και την ποιότητα των γευμάτων που καταναλώνει. Μ’ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια που λένε…

5. Το σεξ γίνεται πολύ (πολύ όμως) καλύτερο

Λένε πως τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται, αλλά είπα να το βάλω κι αυτό, μήπως φανώ πιο πειστικός στα μάτια περισσότερων αναγνωστών/ριών.

Θα μου πείτε, τι ανάγκη έχει ένας 20χρονος από βελτίωση της σεξουαλικής του ζωής; Μιλάμε για τα καλύτερά του χρόνια. Κι όμως, η τακτική άσκηση βοηθά σημαντικά και σ’ αυτόν τον τομέα. Απ’ όποια οπτική γωνία κι αν το δει κανείς, δεν έχει παρά να συμφωνήσει.

Θέλεις οι υψηλότερες αντοχές; Θέλεις η μεγαλύτερη γκάμα στάσεων τις οποίες ξαφνικά μπορείς να βγάλεις εις πέρας; Θέλεις η αυτοπεποίθηση που αποκτάς μέρα με τη μέρα; Ή μήπως οι γνωριμίες που γίνονται σε καθημερινή βάση στο γυμναστήριο κατά τη διάρκεια της προπόνησης; Απ’ όπου κι αν το πιάσεις, το σεξ χτυπάει κόκκινο και μόνο χαμένος/η δε θα βγεις. Ειδικά αν σου «γυαλίσει» αυτός/ή που σου κάνει personal…

Ελπίζω να σ’ έπεισα να πάρεις την απόφαση και να δοκιμάσεις έστω κι έναν μήνα γυμναστικής. Το αν θα συνεχίσεις ή όχι, επαφίεται ξεκάθαρα σε εσένα και τις επιλογές σου. Οι πιθανότητες κατά τη γνώμη μου όμως, είναι 99% – 1% …υπέρ!

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΣΤΥΛ

Pearls & Bubbles: Τα κοσμήματα με τα οποία θα κάνεις serve καθημερινά, αλλά και bridal looks!

ΟΜΟΡΦΙΑ

Glow Expert 4D: Η νέα σειρά του bioten με καινοτομία που παρέχει 4 δράσεις σε 1 επιλογή!

ΣΤΥΛ

Τα adidas Originals γιορτάζουν τρία classic sneakers με την καμπάνια «1000 BACK»!

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

‘Sunshine guilt’: Δεν είσαι ο μόνος που νιώθει ενοχές όταν έξω έχει ήλιο, αλλά θες να σαπίσεις σπίτι!

ΣΤΥΛ

Basic κομμάτια που αξίζει να επενδύσεις για την ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET