ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

48ωρη απεργία οι καθηγητές του ΕΚΠΑ | Δε θα γίνουν μαθήματα σήμερα κι αύριο!

Σε διήμερη απεργία, σήμερα κι αύριο, προχωρά η πλειονότητα των συλλόγων διδασκόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών, διαμαρτυρόμενη για τις περικοπές στις απολαβές της. Μάλιστα, οι σύλλογοι χαρακτηρίζουν την απεργία προειδοποιητική, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους. Ειδικότερα έχουν αποφασίσει να απεργήσουν οι Σύλλογοι μελών ΔΕΠ της Θεολογικής Σχολής (ΕΚΠΑ), της […]

Neopolis Team

7 Μαρτίου, 2018

Σε διήμερη απεργία, σήμερα κι αύριο, προχωρά η πλειονότητα των συλλόγων διδασκόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών, διαμαρτυρόμενη για τις περικοπές στις απολαβές της.

Μάλιστα, οι σύλλογοι χαρακτηρίζουν την απεργία προειδοποιητική, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.

Ειδικότερα έχουν αποφασίσει να απεργήσουν οι Σύλλογοι μελών ΔΕΠ της Θεολογικής Σχολής (ΕΚΠΑ), της Σχολής Θετικών Επιστημών (ΕΚΠΑ), της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΕΚΠΑ), της Ιατρικής (ΕΚΠΑ), της Οδοντιατρικής (ΕΚΠΑ) και της Φιλοσοφικής (ΕΚΠΑ). Ουσιαστικά, λείπουν οι σύλλογοι διδασκόντων που έχουν έδρα στο κέντρο της Αθήνας.

«Η απεργία έχει ως κεντρικό στόχο την ανάδειξη της τραγικής μισθολογικής υποβάθμισης των πανεπιστημιακών, την οποία επιχειρεί να παγιώσει πλέον το νέο «ειδικό» μισθολόγιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή» σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους.

Παράλληλα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) έχει ζητήσει από τους συλλόγους κάθε πανεπιστημίου να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ακόμη και σε 48ωρη απεργία.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα μέσα στις επόμενες ώρες θα υπάρχουν αποφάσεις για απεργία και από άλλους συλλόγους στο ΕΚΠΑ και σε άλλα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας.

Η ΠΟΣΔΕΠ έχει προγραμματίσει δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, την Τετάρτη στο υπουργείο Παιδείας και την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών.

Πιο αναλυτικά, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ έχει καλέσει του συλλόγους να αποφασίσουν απεργία ή κάθε άλλη μορφή δράσης που αυτοί κρίνουν προσφορότερη (π.χ. στάσεις εργασίας, δημόσιες παρεμβάσεις, ενέργειες δημοσιοποίησης του θέματος κ.λ.π.) στις 7 και 8 Μαρτίου με στόχο να δηλώσουμε όλοι μαζί την αντίθεση μας στην απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης για τις νέες μειώσεις στις αποδοχές των καθηγητών Πανεπιστημίου και την συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων μας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ:

«Οι Σύλλογοι μελών ΔΕΠ της Θεολογικής Σχολής (ΕΚΠΑ), της Σχολής Θετικών Επιστημών (ΕΚΠΑ), της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΕΚΠΑ), της Ιατρικής (ΕΚΠΑ), της Οδοντιατρικής (ΕΚΠΑ) και της Φιλοσοφικής (ΕΚΠΑ) αποφάσισαν στις Γενικές τους Συνελεύσεις και προχωρούν σε διήμερη προειδοποιητική απεργία στις 7 και 8 Μαρτίου 2018. Η απεργία έχει ως κεντρικό στόχο την ανάδειξη της τραγικής μισθολογικής υποβάθμισης των πανεπιστημιακών, την οποία επιχειρεί να παγιώσει πλέον το νέο «ειδικό» μισθολόγιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή.

Χαιρετίζουμε την απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ να συνταχθεί μαζί μας, να αγκαλιάσει τα αιτήματα και να καλέσει όλους τους Συλλόγους μελών ΔΕΠ της χώρας να συμμετάσχουν στη διήμερη προειδοποιητική απεργία.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ

Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας και ακαδημαϊκής επιβίωσης για κάθε έναν από μας και κοινή υποχρέωση όλων μας απέναντι στο λειτούργημά μας και το Πανεπιστήμιο που υπηρετούμε.

Ζητάμε από την Κυβέρνηση:

Να προχωρήσει αμέσως στη ρύθμιση του θέματος που εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια: την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012.

Να αρχίσει τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου και πραγματικά ειδικού μισθολογίου για τους Πανεπιστημιακούς, που θα ανταποκρίνεται στην προσφορά των Πανεπιστημιακών στην κοινωνία, καθώς και στις απαιτήσεις του έργου τους.

Να αυξήσει τη δημόσια χρηματοδότηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί δυσανάλογα υψηλό ποσοστό περικοπών.

Οι Σύλλογοί μας σε συνεργασία με την ΠΟΣΔΕΠ και άλλους Συλλόγους μελών ΔΕΠ θα πραγματοποιήσουν παράσταση στο Υπουργείο Παιδείας, στο γραφείο του Υπουργού κ. Κ. Γαβρόγλου την Τετάρτη 7/3/2018 ώρα 12.00 και την Πέμπτη, 8/3/2018, την ίδια ώρα, στο Υπουργείο Οικονομικών, στο γραφείο του Αναπλ. Υπουργού κ. Χουλιαράκη.

Εάν οι προειδοποιητικές απεργίες μας δεν βρουν ανταπόκριση από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, θα είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να κλιμακώσουμε την αντίδρασή μας».

Τέλος, η ΠΟΣΔΕΠ σε συνεργασία με τους Συλλόγους μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων της Αττικής θα προβεί:

• την Τετάρτη 7/3/2018 ώρα 12.00, σε παράσταση στο Υπουργείο Παιδείας, στο γραφείο του Υπουργού κ. Κ. Γαβρόγλου

• την Πέμπτη 8/3/2018 ώρα 12.00, στο Υπουργείο Οικονομικών, στο γραφείο του Αναπλ. Υπουργού κ. Χουλιαράκη, καθώς και στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τον ΕΣΔΕΠ του Α.Π.Θ.

• την Πέμπτη 8/3/2018 ώρα 13.00, σε συνέντευξη τύπου στο κεντρικό κτίριο διοίκησης του ΕΚΠΑ (Πανεπιστημίου 30) στο Αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος».


Κινητοποιήσεις και των πανεπιστημιακών του ΑΠΘ για το μισθολόγιο:

Με απόφαση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Ε.Σ.Δ.Ε.Π.) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), του μεγαλύτερου Συλλόγου των πανεπιστημιακών καθηγητών στην Ελλάδα, προγραμματίστηκε κινητοποίηση για σήμερα κι ώρα 12:00, στο Κτίριο Διοίκησης του Α.Π.Θ. στη Θεσσαλονίκη, ως διαμαρτυρία για τις συνεχείς μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις μας και τη μεγάλη υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων.

Θα ακολουθήσει παράσταση από αντιπροσωπεία του συλλόγου στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο διήμερο κινητοποιήσεων που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Δ.Ε.Π. (Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π), όπως ενημερώσαμε παραπάνω.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΘ

Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου

Κινητοποίηση για το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών καθηγητών και τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων

Με την πρόσφατη εφαρμογή του νέου μισθολογίου, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές διεπίστωσαν περαιτέρω μειώσεις στους καθαρούς μισθούς τους, οι οποίες αθροιζόμενες στις πολλαπλές μειώσεις των τελευταίων τουλάχιστον επτά ετών, αγγίζουν συνολικά το 45% των καθαρών αποδοχών τους. Αν σε αυτές τις μειώσεις προστεθούν οι αυξημένες κρατήσεις και φόροι, οι πραγματικές μειώσεις του είναι ακόμη υψηλότερες. Επιπλέον, η αναδρομική εφαρμογή του μισθολογίου από 1/1/2017 επιφέρει και άλλες δυσβάσταχτες μειώσεις για όλο το 2018. Και όλα αυτά παρά τις πολυδιαφημιζόμενες δηλώσεις της κυβέρνησης για τη θέσπιση ενός μισθολογίου που δίνει αυξήσεις στους μισθούς των πανεπιστημιακών, αυξήσεις που τελικά ενώ ενσωματώνονται στον ακαθάριστο βασικό μισθό, μετατρέπονται σε μειώσεις στις καθαρές αποδοχές.

Το νέο αυτό μισθολόγιο δεν αποκαθιστά ούτε στο ελάχιστο τις περικοπές του 2012 και συνεπώς δεν αποτελεί συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις που είχαν επιβληθεί στις αποδοχές των Καθηγητών Πανεπιστημίου τον Αύγουστο του 2012 και ζητούσε την αποκατάστασή τους.

Επιπλέον, οι συνεχείς περικοπές στις συντάξεις των πανεπιστημιακών ξεπερνούν πια το 50% παρά το γεγονός ότι κατέβαλαν για πολλά έτη πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

Εν τω μεταξύ, η συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, οδηγεί τα ιδρύματα σε αδυναμία κάλυψης ακόμη και των ανελαστικών δαπανών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία τους, ενώ η σχεδόν αμελητέα ανανέωση του προσωπικού που αποχωρεί, δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στην εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία. Να σημειωθεί ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αποτελεί ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ του καλεί τα μέλη του Συλλόγου σε τρίωρη στάση εργασίας 11:00 – 14:00 την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, συμμετοχή σε εκδήλωση διαμαρτυρίας με συγκέντρωση στο κτίριο Διοίκησης στις 12:00 και ακολούθως παράσταση στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και συνάντηση του ΔΣ με τη Διευθύντρια του γραφείου, με αιτήματα:

• την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012 με τη νομοθέτηση ενός νέου μισθολογίου, το οποίο θα ανταποκρίνεται στο ρόλο και στην προσφορά των Πανεπιστημιακών στην κοινωνία, καθώς και στις απαιτήσεις του έργου τους,

• την αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και την προκήρυξη νέων θέσεων προσωπικού για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών λειτουργίας τους,

• συντάξεις των αφυπηρετησάντων πανεπιστημιακών αντάξιες του ρόλου τους και του λειτουργήματος που άσκησαν καθώς και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλλαν, οι οποίες να διατηρούν ένα στοιχειώδες βιοτικό επίπεδο μετά την αποχώρηση από τον εργασιακό τους βίο.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας Χαράλαμπος Φείδας Χρήστος Γαλαζούλας

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Απόψε το «Φεγγάρι της Φράουλας», η πρώτη Πανσέληνος του καλοκαιριού!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Σχολιασμός Έκθεσης 2023: «Θα μπορούσε να ανταποκριθεί και μαθητής της 2ας Λυκείου»!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2023: Τι ισχύει φέτος για τη διαδικασία υπολογισμού των συνολικών μορίων!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET