fbpx

Ο 17χρονος Κωνσταντίνος Μαλιάρης κέρδισε πλήρη υποτροφία στο Χάρβαρντ διαβάζοντας μόνος!


Αν έπρεπε να δώσουμε έναν ορισμό στη θέληση και το πείσμα, τότε θα δίναμε το όνομα του Κωνσταντίνου Μαλιάρη! Ο 17χρονος μαθητής από τη Ναύπακτο όχι μόνο έγινε δεκτός στο Χάρβαρντ, αλλά απέδειξε σε όλους πως για να πετύχεις τα όνειρά σου δε χρειάζεσαι πάντα βοήθεια και οικονομική ευχέρεια. Κυρίως χρειάζεσαι στοχοπροσήλωση και πρόγραμμα!

Όπως λέει κι ο ίδιος«Αν δεν το πίστευα έστω και λίγο ότι θα τα καταφέρω, δε θα το προχωρούσα. Είχα μία ελπίδα». Αυτή η ελπίδα λοιπόν μετατράπηκε σε πραγματικότητα και πλέον μιλάει για την επιτυχία του!

Ο μαθητής της Γ’ Λυκείου ξεκίνησε να συμπληρώνει αιτήσεις τον περασμένο Δεκέμβριο, με την εξέλιξη αυτών να είναι ακόμα καλύτερη απ’ ό,τι περίμενε. Κι αυτό γιατί δεν έγινε απλά δεκτός σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως, αλλά κέρδισε πλήρη υποτροφία.

Το αίσθημα ικανοποίησης γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, αφού όπως δηλώνει ο Κωνσταντίνος δεν είχε κάποια βοήθεια πέρα από το σχολείο. «Δεν ένιωσα την ανάγκη να πάω σε κάποιο φροντιστήριο. Με τη μελέτη στο σπίτι τα πήγα πολύ καλά»τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Έδωσα όλη την ενέργεια και όλο μου τον χρόνο σ’ αυτό. Ήταν ένα ρίσκο που είχα υπολογίσει και τελικά άξιζε τον κόπο.

Στο ταξίδι αυτό φυσικά είχε δίπλα του τους γονείς του, οι οποίοι αισθάνονται δικαιωμένοι από το επίτευγμα του γιου τους. «Οι γονείς μου χάρηκαν, γιατί είχαν δει πόσο κόπο είχα καταβάλλει και μάλιστα από ένα περιβάλλον που δεν ευνοούσε αυτή την εξέλιξη». Το ίδιο περήφανοι όμως νιώθουν και οι καθηγητές/συμμαθητές του, που έχουν παρακολουθήσει όλη την πορεία του προς τον στόχο του.

Να σημειωθεί κάπου εδώ πως ο Κωνσταντίνος είναι γενικότερα συνηθισμένος στις επιτυχίες, αφού ο 17χρονος είναι μεταξύ άλλων και μέλος της εθνικής ομάδας Ρομποτικής ‘FIRST Global Challenge Team Greece’, που ξεκίνησε την πορεία της τον Μάιο του 2018 με τον συντονισμό του μη κερδοσκοπικού – Εκπαιδευτικού Οργανισμού Eduact – Δράση για την Εκπαίδευση και διακρίθηκε στη Διεθνή Ολυμπιάδα FIRST Global Challenge 2021, αποσπώντας τρία μετάλλια ανάμεσα σε 169 χώρες.

Οι διακρίσεις όμως δε σταματούν εκεί, αφού έχει λάβει μέρος σε διάφορους πανελλήνιους διαγωνισμούς και Ολυμπιάδες Ρομποτικής, Αστρονομίας κ.α. Πιο αναλυτικά, στην 1η Λυκείου κατάφερε να προκριθεί και να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας που έγινε εξ αποστάσεως και μια χρονιά αργότερα εξασφάλισε την 4η θέση πανελληνίως και μια θέση στην εθνική ομάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, μέσω της οποίας, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, διεκδίκησε το χάλκινο μετάλλιο.

Με αφορμή τις διακρίσεις αυτές εντωμεταξύ, κάνει μια ειδική αναφορά στον άνθρωπο που τον ενέπνευσε να ασχοληθεί με την Αστροφυσική, τον καθηγητή Αργύρη Δρίβα, ο οποίος προσέφερε δωρεάν – δια ζώσης (προ κορωνοϊού) – μαθήματα, τα οποία και παρακολουθούσε με πάθος. 

Ο ίδιος με τη σειρά του θέλησε να αποτελέσει επιρροή για του συμμαθητές του, μεταδίδοντάς τους την αγάπη του για την ρομποτική, αλλά η απόπειρα να φτιάξει σχετική ομάδα στο σχολείο, με τη βοήθεια μιας καθηγήτριάς του, δεν απέδωσε.

Διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε ούτε η ίδια διάθεση από άλλα παιδιά λόγω της πίεσης των μαθημάτων ούτε το κεφάλαιο το χρηματικό, οπότε πάλι κλείστηκα στον εαυτό μου και ασχολήθηκα με Arduino και προγραμματισμό, παρήγγειλα κι έναν 3D printer και ασχολήθηκα με διάφορα πρότζεκτ

Σημειώνει μάλιστα πως με τον προγραμματισμό άρχισε να ασχολείται μόνος του στο σπίτι, στην A’ Γυμνασίου. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Το ίντερνετ είχε ό,τι πληροφορία χρειαζόταν. Όλοι οι πόροι ήταν διαθέσιμοι δωρεάν. Ήθελα ν’ ασχοληθώ με την πληροφορική περισσότερο απ’ ό,τι στο σχολείο. Στη συνέχεια ανέπτυξα κάποιες εφαρμογές (παιχνίδια) που δημοσίευσα τότε στο Playstore, ενώ αργότερα ασχολήθηκα με την ανάπτυξη αυτών των εφαρμογών ως μαθησιακή εμπειρία – πάντα μόνος, χωρίς τη βοήθεια κάποιου φροντιστηρίου ή ΚΔΑΠ, μόνο με τη συντροφιά των βιβλίων και του ίντερνετ.

Η αγάπη του λοιπόν για τις επιστήμες έφερε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και τώρα ο 17χρονος Κωνσταντίνος ετοιμάζεται για το υπερατλαντικό ταξίδι που θα του αλλάξει τη ζωή! 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET