ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

14+1 πραγματικά χρήσιμα μαθήματα ζωής, που πολύ θα θέλαμε να μας έχουν διδάξει στο σχολείο!

Η κλασσική έκφραση απορίας που παίρνουμε όλοι μας όταν μας ρωτούν τι μάθαμε 12 χρόνια στο σχολείο είναι πραγματικά σημείο αναφοράς των καιρών μας. Κι αυτό, διότι οι αρμόδιοι φορείς (ακούτε εκεί στο Υπουργείο Παιδείας;), δεν κάθισαν ποτέ να δουν ποια μαθήματα είναι πραγματικά χρήσιμα για έναν νέο άνθρωπο της εποχής μας. Αντιθέτως, αναπαράγουν ξανά και ξανά στεγανοποιημένες […]

Default avatar

Guest Author

14 Δεκεμβρίου, 2016

Η κλασσική έκφραση απορίας που παίρνουμε όλοι μας όταν μας ρωτούν τι μάθαμε 12 χρόνια στο σχολείο είναι πραγματικά σημείο αναφοράς των καιρών μας. Κι αυτό, διότι οι αρμόδιοι φορείς (ακούτε εκεί στο Υπουργείο Παιδείας;), δεν κάθισαν ποτέ να δουν ποια μαθήματα είναι πραγματικά χρήσιμα για έναν νέο άνθρωπο της εποχής μας.

Αντιθέτως, αναπαράγουν ξανά και ξανά στεγανοποιημένες γνώσεις και πληροφορίες, πάνω κάτω ίδιες μ’ εκείνες που διδάχτηκαν οι γονείς μας, ίσως και οι γιαγιάδες μας. Ε όχι λοιπόν, απαιτούμε αλλαγή εδώ και τώρα. Και μάλιστα ριζική!

Διότι κάθε ένα από τα μαθήματα που ακολουθεί, είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο πως θα μας χρησίμευε πολύ περισσότερο στην καθημερινότητά μας ως αυριανοί πολίτες, απ’ οτι συμβαίνει σήμερα. Συμφωνείτε;

1. Πώς να κάνεις stalking τον/την πρώην σου στα social media

Αυτό είναι ένα γνήσιο μάθημα Λυκείου. Τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα έπρεπε οι μαθητές να διδάσκονται από τους maitre των social media τον πιο γρήγορο κι εύκολο τρόπο να μαθαίνεις τα πάντα για τη ζωή του/της πρώην σου, στη στιγμή! SOS κεφάλαιο στην ύλη, θα ήταν το: «Πώς να μην κάνεις like σε παλιά του/της δημοσίευση, έστω και κατά λάθος».

2. Πώς να συνεργάζεσαι με άλλα άτομα

Μία ακόμη τεράστια έλλειψη, ειδικά για το ελληνικό παιδαγωγικό σύστημα. Τα ομαδικά projects τα συναντά κανείς τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και στη δουλειά του. Έλα όμως, που το πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δε μας προετοιμάζει ούτε στο ελάχιστο…

3. Φόροι: Πότε, πώς και γιατί

Η φορολογία, η ασφάλιση κλπ είναι τόσο περίπλοκοι όροι, που μπορούν να συγκριθούν κάλλιστα με τη λύση ενός κύβου του Ρούμπικ. Ας υπάρξουν λοιπόν καθηγητές, που να μας μάθουν επιτέλους πότε και για ποιο λόγο πρέπει να πληρώνουμε φόρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

4. Πώς να βρεις δουλειά

Το μέγα ζητούμενο για όλους μας! Ας μας πει επιτέλους κάποιος πώς να βρούμε μία ριμαδοδουλειά έστω και σε μορφή ημιαπασχόλησης. Το ‘χουμε πραγματικά ανάγκη…

5. Αποταμίευση: Πώς

Δυστυχώς, η αποταμίευση δεν είναι ταλέντο με το οποίο απλά γενιόμαστε. Προφανώς κι ως νέος θες να βγεις έξω, να χαλάσεις χρήματα και να αγοράσεις ό,τι βρεις μπροστά σου. Το κακό σ’ όλο αυτό όμως, είναι το γεγονός πως κάποια στιγμή τελειώνουν τα χρήματα και τότε είναι που αντιλαμβάνεσαι την αξία ενός μαθήματος όπως αυτό της αποταμίευσης.

6. Ποια είναι τα μυστικά του σεξ

Ας βρεθεί επιτέλους ένας έρμος καθηγητής, να μας πει πριν κάνουμε σεξ, ποια στάση είναι η σωστή, τι είναι και πώς επιτυγχάνεται ο οργασμός κι όλα αυτά τα ωραία. Στην τελική, ένα manual χρήσης των προφυλακτικών, βρε αδερφέ!

7. Πώς να συντάξεις ένα βιογραφικό ή πώς να φερθείς σε μία συνέντευξη για δουλειά

Πώς γίνεται να μου διδάσκεις Πλάτωνα, Όμηρο και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο και να μη με καθοδηγείς για το πώς να συντάξωω ένα βιογραφικό ή τον πιο σωστό τρόπο να συμπεριφερθώ σε μία συνέντευξη για δουλειά; Είμαστε με τα καλά μας;

8. Πώς να υπολογίζεις γρήγορα το λογαριασμό σε μια έξοδο με παρέα

Απλά μαθηματικά, θα πει κάποιος. Ναι καλά, θα απαντήσουμε εμείς. Συγνώμη δηλαδή, αλλά δεν υπάρχει κάποιος αλγόριθμος να μας κάνει τη ζωή λιγάκι πιο εύκολη; Τι αμαρτίες πληρώνουμε δηλαδή;

9. Πώς να μην κολλάς στον υπολογιστή

Get a life!!!

10. Εμβάθυνση σε προσωπικότητες που πραγματικά σ’ ενδιαφέρουν

Δηλαδή γιατί να μελετάμε τα κατορθώματα και τους άθλους του Ηρακλή και να μη διδασκόμαστε σε βάθος την ιστορία των Avengers ή τα θετικά κι αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα του Χάρι Πότερ; Ποιος βγάζει πρόγραμμα διδασκαλίας τέλος πάντων;

11. Πώς να αντιμετωπίζεις τις αμήχανες συναντήσεις

Εκεί που ψωνίζεις με τις φίλες σου ή βλέπεις μπάλα με τους κολλητούς σου σε μια καφετέρια, εμφανίζεται η πρώην σου ή ο αδερφός του πρώην σου ή κάποιος/α φίλος/η με τον/την οποίο/α χαθήκατε στον πέρασμα του χρόνου και πραγματικά δεν έχεις ιδέα τι να πεις. Μήπως ένα μάθημα θα μας εμπλούτιζε με περισσότερες και πιο ευφάνταστες ιδέες, από το χιλιοειπωμένο «να κανονίσουμε ρε συ»…

12. Πώς να βρίσκεις έξυπνες προσφορές για ταξίδια

Δεν νομίζω πως κάποιος από εμάς θέλει να χαραμίσει μία περιουσία για να κάνει το γύρω του κόσμου ή έστω να πάει μέχρι την Ιταλία. Καλό θα ήταν λοιπόν το σχολείο να μας δώσει έξυπνες συμβουλές τόσο για την επιλογή προορισμών όσο και για την πιο οικονομική πρόσβαση σε αυτούς.

13. Μαγειρική

Έλεος πια!! Δεν ξέρουν ότι κάποια στιγμή θα μείνουμε μόνοι μας και πρέπει να μπορούμε να αυτοσυντηρηθούμε; Αν δεν ξέρουμε να βράζουμε ούτε νερό, πώς θα γίνει αυτό;

14. Πώς να απαντάμε στην ερώτηση «Μίλησέ μου για τον εαυτό σου»

Τι πρέπει να πούμε πρώτο, τι δεύτερο και τι τρίτο; Πώς θα δημιουργήσουμε μια σωστή ατμόσφαιρα και πολύ περισσότερο πώς θα πετύχουμε το στόχο μας, αποφεύγοντας τα λάθη!

 Bonus: Γνώρισα κάποιον/α. Και τώρα τι;

Ας μας πει επιτέλους κάποιος τι κινήσεις πρέπει να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να συνάψουμε μία σοβαρή σχέση. Πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε στα social media και ποιο είναι το πρώτο μήνυμα που πρέπει να στείλουμε για να έρθουμε πιο κοντά και να σπάσουμε τον πάγο.

 

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET