ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

10 στάνταρ δουλειές που κάθε νέος θα δοκιμάσει να κάνει μέχρι τα 25 του!

Γουόρκ, γουόρκ, γουόρκ, γουόρκ, γουόρκ…

Στέλα Τσάναϊ

16 Απριλίου, 2021

Λίγο μετά την ενηλικίωση, που με τόση ανυπομονησία περίμενες από παιδί (τέτοιες μαλ@κίες κάναμε μικρά), αρχίζει να σε χτυπάει κατακέφαλα η πραγματικότητα ή μάλλον το άδειο σου πορτοφόλι. Ας ξεκινήσουμε όμως από τα καλά της φασούλας που ονομάζεται «ενήλικη ζωή», όπως ανεξαρτησία, ποτά, βόλτες, ταξίδια με παρέα. Στα δυσάρεστα από την άλλη, θα βάλουμε κυρίως υποχρεώσεις και λογαριασμούς, στο παιχνίδι των οποίων μπαίνεις αναγκαστικά κι εσύ, για να βοηθήσεις μεταξύ άλλων και τους γονείς σου που τόσα χρόνια τράβαγαν μόνοι τους τα ζόρια.

Και στις δύο περιπτώσεις, ξέρεις ότι πρέπει να βρεις μία δουλειά, ώστε να βγαίνει το τίμιο μεροκάματο. Δε ζούμε δα και σε τίποτα Σουηδίες. Η Ελλαδίτσα σου στρώνει τον απ’ αυτό σου και μετά σου λέει δούλεψε… στις δουλειές που δεν υπάρχουν. Βεβαίως!

Κάπου εκεί λοιπόν ανάμεσα στη σχολή και στις βόλτες σου, προσπαθείς να στριμώξεις και μία δουλίτσα, γιατί money makes the world go round. Το ερώτημα είναι πώς το κάνεις αυτό, όταν οι περισσότεροι ζητούν κάτι χρονάκια προϋπηρεσία, λες κι έπρεπε να ξεκινήσεις την εργατιά από το νηπιαγωγείο. Τσίλαρε και σου έχω τη λύση!

Παρακάτω συγκέντρωσα τις πιο δημοφιλείς εργασίες που θα πετύχεις έναν 20χρονο να δουλεύει, τόσο για να θυμηθείς εσύ ο παλιός όσο και να μαθαίνεις εσύ το νεούδι:

#1 Σέρβις / Καφέ / Μπουφέ

Είναι μία λύση γρήγορη, προσαρμοστική με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου και ταιριάζει γάντι σε εσένα που είσαι και λίγο πιο κοινωνικός, μιας και γνωρίζεις πολύ κόσμο ενώ κάνεις τη δουλειά σου. Από την άλλη, οι εμπειρίες που αποκτάς από τους άθλιους εργοδότες που συναντάς συχνά σε αυτόν τον τομέα, αλλά και από τους παρόμοιους πελάτες, σε βοηθούν να διαχειρίζεσαι δύσκολες καταστάσεις και να έχεις περισσότερο τσαμπουκά και υπομονή σε μελλοντικές σου εργασίες.

Μην ξεχνάς τις υπερφυσικές ικανότητες που αποκτάς, όπως το να κρατάς μια ντουζίνα πιάτα στο ένα σου χέρι ή ένα δίσκο γεμάτο, αψηφώντας τους νόμους της βαρύτητας (ΠΩΣ ΓΚΕΝΕΝ ΑΤΟ;)! Α, και φυσικά… TIPS!

#2 Πωλητής/τρια

Ένα κεφάλαιο μοναδικό. Προσωπικά θεωρώ ότι όλοι πρέπει να περάσουν από το συγκεκριμένο πόστο. Εδώ θα μάθεις τι πάει να πει σεβασμός. Κυρίως γιατί πολύ απλά δε σου δείχνουν.

Εάν μάλιστα, έχεις την «τύχη» να είσαι σε κατάστημα ένδυσης, θα συνειδητοποιήσεις πόσο σιχαμένοι μπορούν να γίνουν μερικοί, πως τα δοκιμαστήρια τελικά είναι και κρεβατοκάμαρα (συγκρατήστε λίγο τις ορμές σας πια!), τουαλέτα (κι όμως!), αλλά και μια αφορμή να ξεκινήσουν ορισμένοι γυμνισμό (όρεξη είχες να δεις την κυρά Τασούλα 11 το πρωί τσιτσίδι!). Ετοιμάσου επίσης να μάθεις κόλπα νίντζα, ώστε να καταφέρεις να ξεκολλήσεις το φόρεμα από την κυρία που επέμενε να πάρει το XS και τώρα δεν μπορεί να το βγάλει. Όρεξη να ‘χεις να αφηγείσαι ιστορίες στο παρεάκι σου!

#3 Υπάλληλος ζαχαροπλαστείου / φούρνου

Εργασία σταθμός. Σταθμός γιατί σίγουρα θα πάρεις 5 κιλάκια το λιγότερο και θα αποκτήσεις φίλους μιας ζωής, γιατί για κάποιο λόγο εκεί ανάμεσα στα εκλεράκια και τις πάστες γίνονται οι καλύτερες συζητήσεις με τους συναδέλφους σου. Άσε που ταυτόχρονα αποκτάς πτυχίο στην ψυχολογία, γιατί έχεις μάθει πια να «κόβεις» τον κάθε πελάτη που μπαίνει, μόνο από τον τρόπο που θα σου πει καλημέρα!

Να ξέρεις επίσης, ότι πλέον θα είσαι εσύ αυτός που θα φέρνει τις τούρτες και τα γλυκά σε ΚΑΘΕ γενέθλιο και μάζωξη και από εδώ και στο εξής σε κάθε άλλο ζαχαροπλαστείο που θα μπαίνεις, θα εντοπίζεις αμέσως το μπαγιάτικο από το φρέσκο σε δευτερόλεπτα! Φυσικά, μην ξεχνάμε τις ατάκες που θα βαρεθείς να ακούς όπως «ζαχαροπλάστης ήταν ο πατέρας σου» και «μόνο μια γλυκιά κοπέλα σαν εσένα θα μπορούσε να δουλεύει με γλυκά». ΝΟΜΟΣ!

#4 Delivery

Για εσένα που μεγάλωσες πιο αλήτικα και κρύβεις έναν μικρό κάγκουρα μέσα σου, η δουλειά αυτή σου ταιριάζει γάντι. Πιθανότατα να διαθέτεις ήδη μηχανάκι, κι επειδή έχεις βάλει στόχο είτε να το φτιάξεις είτε να πάρεις αμάξι, σου χρειάζονται λεφτά. Σε αυτή τη δουλειά, ζέστη, κρύο, χιόνι, πανδημία, γιορτές και αργίες δεν υφίστανται. Οι μπάτσοι γίνονται κολλητάρια σου, τα φανάρια είναι πάντα πράσινα, ενώ θα μπορείς να βάλεις στο βιογραφικό σου ότι έχεις κάνει και τραπεζίτης, αφού για κάποιον ανεξήγητο λόγο σε βλέπουν όλοι σαν κινητή τράπεζα, που θα τους χαλάσει το 50άρικο για έναν καφέ αξίας 1.60€.

Να σημειώσω επίσης ότι μετά από λίγο καιρό δε θα πηγαίνεις παραγγελίες μόνο από το μαγαζί που δουλεύεις, αλλά και από τα περίπτερα της γειτονιάς, αφού ατάκες όπως «ένα εσπρέσο από εσάς και τσιγάρα, μπισκότα, εφημερίδα από το περίπτερο» δίνουν και παίρνουν. Τέλος παίζουν και τα «βαφτίσια» στους πελάτες που μετά από έναν αριθμό παραγγελιών, μετονομάζονται σε «ο φρέντο εσπρέσσο σκέτος» και «η καπουτσίνο ντεκάφ μέτριο μαύρη».

#5 Babysitting

Γρήγορη, εύκολη και για γερά νεύρα! Σίγουρα έχεις κάνει μία φορά μέχρι τα 25 σου babysitting, είτε αυτό είναι σε αγνώστους, είτε είναι στα μικρότερα αδέρφια-ξαδέρφια σου, που σε δωροδόκησαν οι γονείς σου να τα προσέχεις. Ξεκινάς λοιπόν έχοντας ήδη προϋπηρεσία και είναι η κατάλληλη λύση να το συνδυάσεις με τις σπουδές σου, αφού πολλές φορές απλά βάζεις τα παιδάκια για ύπνο (αν δεν είναι απόγονοι του σατανά) και κάθεσαι να διαβάσεις για τις δικές σου υποχρεώσεις. 2 σε 1! Υπάρχουν όμως και στιγμές που το «ύπνε που παίρνεις τα παιδιά» εύχεσαι να ήταν διάολε… Ιτ ιζ γουάτ ιτ ιζ! 🙃

#6 Τηλεφωνητής/τρια

Για τη συγκεκριμένη δουλειά θα μπορούσα να γράφω ώρες. Εύκολα βρίσκεις μια θέση, γιατί ζητάνε μόνιμα (βγαίνουν όλοι νοκ άουτ, γι’ αυτό!), ενώ είναι ένας καλός τρόπος να βγάλεις λεφτά. Εάν έχεις γερό στομάχι για να ακούς συνεχώς βρισίδι από το τηλέφωνο, να στο κλείνουν πριν προλάβεις να αρθρώσεις λέξη και να έχεις μόνιμη επέκταση του χεριού σου ένα ακουστικό, it’s the right job for you. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις τι εκμετάλλευση υπάρχει στην κοινωνία μας, αλλά και να εξασκηθείς στην πειθώ που σίγουρα θα σου χρειαστεί σε μελλοντικές σου εργασίες!

#7 Promotion

Όπως όλα τα επαγγέλματα, έτσι και ο promoter έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Για σένα, δε, που σπουδάζεις marketing και διαφήμιση, η δουλειά αυτή είναι λουκούμι, καθώς αποτελεί καλή προϋπηρεσία για το μέλλον σου. Πολύωρη ορθοστασία, κόσμος να σ’ έχει εντελώς γραμμένο, σεξιστικές συμπεριφορές, καθώς πολλές φορές προτιμούν κορίτσια (και συνήθως με αναλογίες μοντέλου, ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΟ), αλλά αν τα καταφέρεις μπορείς να ανέβεις και να πάρεις δουλειές σε events, μαγαζιά, και όχι μόνο supermarkets και πλανόδιος. Φυσικά έχει και καλά λεφτά για να μπορείς να ζήσεις άξια τα φοιτητικά σου χρόνια! Μην ξεχνάς και τα δωρεάν προϊόντα που θα παίρνεις!

#8 Ιδιαίτερα μαθήματα

Είτε έχεις ένα καλό πτυχίο ξένης γλώσσας, είτε ήσουν καλός στο σχολείο, αυτή η δουλειά σίγουρα θα βολέψει εσένα που δεν έχεις και πολύ χρόνο για χάσιμο. Αν καταφέρεις να έχεις 5–6 παιδιά να τους κάνεις μάθημα ή να τα βοηθάς με τα μαθήματά τους, τότε είσαι άρχοντας. Δεν έχεις κανέναν μαλάκα εργοδότη να σου λέει τι να κάνεις και τι όχι, καθορίζεις ο ίδιος το πρόγραμμά σου και κυρίως ζητάς όσα λεφτά πιστεύεις ότι αξίζει η υπηρεσία σου (εντάξει, μην το ξεφτιλίσεις και εσύ).

Το μόνο που θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι ότι θα φας πολύ τρέξιμο, γι’ αυτό καλό είναι να έχεις ήδη προνοήσει για κάποιο δίπλωμα οδήγησης (είσαι και εσύ ένας από τους 50.000 που πίστευαν ότι θα πάρουν δίπλωμα το 2020, ε; ΧΑΧΑΧΑ).

#9 Σεζόν / Κατασκήνωση

Τι να λέμε τώρα;! Είτε πρόκειται για την ταβέρνα του θείου στην Εύβοια, είτε για ένα τρελό μπιτσόμπαρο στη Σαντορίνη, το να δουλέψεις σεζόν (σε οποιαδήποτε θέση) σίγουρα έχει την κούρασή του, αλλά στο τέλος της ημέρας έχει και τη γλύκα του! Αρχικά, και μόνο που αλλάζεις παραστάσεις είναι αρκετό για να πεις το ναι. Δεύτερον, συνήθως είσαι κοντά σε θάλασσα να ξεσκάς μετά το σχόλασμα, και τρίτον, θα γνωρίσεις πολύ κόσμο και θα κάνεις νέες παρέες με τις οποίες θα περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο (ΑΝ υπάρχει).

Στη σεζόν συγκαταλέγεται και η κατασκήνωση, που σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σου θα περάσεις και από αυτή τη θέση, παρόλο που εκεί ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύ περιορισμένος και η ευθύνη των παιδιών μεγάλη. Είναι ιδανική λύση για σένα που θες να μαζέψεις λεφτά κι αδυνατείς να δουλέψεις τον υπόλοιπο χρόνο!


#10 Παίκτης reality

Κι εκεί που βρίσκεσαι σε απόγνωση, γιατί πολύ απλά η μία πρόταση σου φαίνεται χειρότερη από την άλλη, ξεκινάς να φλερτάρεις με την ιδέα να γίνεις διάσημος και να σε πληρώνουν για να ανεβάζεις μπούρδες στο Instagram. Πώς θα το κάνεις αυτό; Θα μπεις σε reality. H ελληνική τηλεόραση διαθέτει τόσα πολλά πλέον τα οποία πληρώνουν καλά τους παίκτες, που το μόνο που μένει να κάνεις είναι να τα συγκρίνεις στο μυαλό σου και να καταλήξεις σε ποιο θα γίνεις λιγότερο ξεφτίλα. Προσωπική συμβουλή, διάλεξε μία από τις παραπάνω 9 δουλειές που διάβασες, εάν δε θες να καταντήσεις σαν αυτόν εδώ…


Photo by Ketut Subiyanto from Pexels

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET