ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

5 τρόποι με τους οποίους θα καταφέρεις να πετύχεις την αλλαγή που θες να δεις στη ζωή σου!

Οι αλλαγές στη ζωή δεν έρχονται δύσκολα. Αρκεί να επιδιώξουμε μια αλλαγή. Στις μέρες μας, από τη μία οι δεσμεύσεις όλων των επιπέδων κι από την άλλη η αποξένωση κι η απομάκρυνση από τον ίδιο τον εαυτό μας, κάνουν την αλλαγή τόσο ξένη σαν έννοια. Είναι στη φύση όμως του ανθρώπου να εξελίσσεται και να […]

Default avatar

Guest Author

18 Σεπτεμβρίου, 2016

Οι αλλαγές στη ζωή δεν έρχονται δύσκολα. Αρκεί να επιδιώξουμε μια αλλαγή. Στις μέρες μας, από τη μία οι δεσμεύσεις όλων των επιπέδων κι από την άλλη η αποξένωση κι η απομάκρυνση από τον ίδιο τον εαυτό μας, κάνουν την αλλαγή τόσο ξένη σαν έννοια. Είναι στη φύση όμως του ανθρώπου να εξελίσσεται και να προοδεύει. Η θέληση και η πίστη είναι πολύ σημαντικές σ’ αυτήν την περίπτωση.

Τι άλλο όμως χρειάζεται για να έρθει η αλλαγή που επιθυμούμε;

Πιάσε χαρτί και μολύβι.

Ακόμα κι αν η λίστα που θα καταγράψεις τους στόχους σου, καταλήξει σ’ ένα συρτάρι, η καταγραφή αυτή είναι ένας γνώμονας για την αλλαγή. Όταν ορίζονται οι στόχοι, τοποθετούνται λογικά και εγγράφονται συνειδητά. Έτσι υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο η μετέπειτα συμπεριφορά να καθοριστεί από τον καθορισμό αυτών των στόχων. Η σκέψη παίζει τον κυρίαρχο ρόλο. Και βέβαια, η καταγραφή αυτή διευκολύνει στο να ανασυρθούν τα όνειρα, οι επιδιώξεις, οι κρυφοί σου πόθοι.

Να σταθείς στα πόδια σου.

Η πίστη στο δυναμικό του ατόμου φέρνει μια πραγματική αλλαγή. Το να διώξεις από τη ζωή σου άτομα τα οποία δεν σου ταιριάζουν, το να μάθεις να λες όχι σε προκλήσεις που δεν επιθυμείς να αναλάβεις, είναι ενδείξεις διεκδικητικής προσωπικότητας και δεν χρειάζεται να βιώνεις την ενοχή όταν λες όχι, ούτε να κατηγορείς τον εαυτό σου. Ίσα ίσα, μαθαίνεις να επιλέγεις όταν εξετάζεις ποικίλα ενδεχόμενα και κρίνεις με τον δικό σου τρόπο ό, τι σε αφορά. Με άλλα λόγια, πολύ απλά, η ζωή σου ανήκει και οι επιλογές σου την καθορίζουν σημαντικά, οπότε δεν πρέπει να γίνεσαι έρμαιο των άλλων. Όποιοι κι αν είναι αυτοί.

Να συνάψεις νέες σχέσεις.

Πολλές φορές, οι σχέσεις κάνουν τον κύκλο τους ή επιβάλλεται η παύση ορισμένων σχέσεων όταν αυτές δεν είναι πλέον υγιείς. Άλλωστε, η πάροδος του χρόνου κι η ωρίμανση είναι από μόνες τους αλλαγές, κατά τις οποίες κάποιες σχέσεις παύουν να υπάρχουν. Τότε πια, υπάρχει ένα γόνιμο έδαφος για τη σύναψη νέων επαφών και σχέσεων. Επίσης, χρειάζεται να θέτεις όρια σε άτομα που αναλαμβάνουν έναν άλλο ρόλο απ’ αυτόν που θα άρμοζε. Για παράδειγμα, μια ιδιαίτερα προστατευτική σύντροφος ή μια ακραία πιεστική εργοδότης ίσως να βρίσκονται πίσω από το φάσμα μιας «άλλης» μητέρας ή ενός εκδικητικού πατέρα συμπεριφερόμενες με τρόπο που αποκαλύπτει αυτά τα πρότυπα. Η φιλία, οι ερωτικές σχέσεις αλλά και οι επαγγελματικές, ανανεώνονται κι αυτή είναι η φύση τους και είναι αναγκαίο να παρέχουν στήριξη σε αμοιβαίο επίπεδο.

Υιοθέτησε μια νέα προοπτική.

Καμιά φορά αυτό που χρειάζεται είναι να σταματήσει η μεμψιμοιρία. Οι απαισιόδοξες σκέψεις και οι αρνητικές προβλέψεις έχουν ως στόχο σχεδόν πάντα τον ίδιο σου τον εαυτό. Αυτού του είδους όμως η ματαίωση δεν βοηθά. Βάσει μιας έρευνας το να βάζει κανείς ένα μολύβι πάνω από τα χείλη του και να το στερεώνει, προκαλεί αμέσως το χαμόγελο. Και το γέλιο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό. Η επιδίωξη της έμπνευσης, η ανάγνωση ευχάριστων βιβλίων και άρθρων, το άκουσμα μιας αγαπημένης μουσικής, η αγκαλιά μωρών προκαλούν άμεσα ευχάριστη διάθεση.

Ακόμη, η ενασχόληση με ένα χόμπι εντάσσει το άτομο σε κοινωνικά ευχάριστες δραστηριότητες στις οποίες όχι μόνο ψυχαγωγείται, αλλά δημιουργεί και έναν καινούριο περίγυρο – φορέα μιας νέας πτυχής στη ζωή του. Είναι επιπλέον, μια ευκαιρία για αλλαγή και έρχεται αν ασχοληθείς με αυτό που σου αρέσει, όπως: την κιθάρα, τον χορό, τη μαγειρική, την ιππασία… Η φυσική δραστηριότητα ακόμη, βοηθά στη μείωση του stress και εκτονώνει. Αρκούν 10 λεπτά τη μέρα για να αλλάξει η διάθεση. Και οι κοινωνικές συναναστροφές μέσω αυτής διαρκούν πολλές φορές κι έξω από την αρένα ή το γυμναστήριο, οπότε μέσω αυτής παρέχεται και ένα νέο δίκτυο γνωριμιών.

Εξάλειψε τις ανεπιθύμητες συνήθειες.

Οι αποκαλούμενες «κακές» συνήθειες, οι εθισμοί κι η εξάρτηση από καταστάσεις και άτομα, αποτελούν κοινά φαινόμενα. Η αναβλητικότητα που χαρακτηρίζει τη διακοπή της συνήθειας, ο φόβος του πώς θα είναι η ζωή χωρίς αυτήν τη συνήθεια, βασίζονται στην έλλειψη αυτοεκτίμησης του ατόμου αλλά και στην παραίτηση, την έμφαση στην απόλαυση και ό, τι αυτή εξυπηρετεί. Και βέβαια για να πραγματοποιούνται οι κακές συνήθειες κάτι εξυπηρετούν. Το να προσπαθήσεις όμως να αλλάξεις και να εξαλείψεις μια ανεπιθύμητη συνήθεια, δείχνει πραγματική τόλμη.

Μια μικρή προσπάθεια τη μέρα μπορεί να αλλάξει μακροπρόθεσμα όλη τη ζωή σου και τις ασχολίες της. Είτε η συνήθεια είναι η κατάχρηση κάποιας ουσίας (τσιγάρο , ναρκωτικά, αλκοόλ, φαγητό) είτε η εξάρτηση από κάποιο πρόσωπο είτε κάποιος ψυχαναγκασμός, το άτομο σε κάθε περίπτωση εγκλωβίζεται. Το αίτημα για ελευθερία είναι δικαίωμα και η πραγματική αλλαγή έρχεται όταν κανείς εντοπίζει τα ελαττώματά του και τα συμπτώματά του, τα αποδέχεται και προσπαθεί να βοηθήσει τον εαυτό του ώστε να μην περιορίζεται μέσα σε συνήθειες λόγω της ίδιας του της συμπεριφοράς.

«Σωτηρία θα πει να λυτρωθείς απ’ όλους τους σωτήρες· αυτή ‘ναι η ανώτατη λευτεριά, η πιο αψηλή, όπου με δυσκολία αναπνέει ο άνθρωπος. Αντέχεις;», Νίκος Καζαντζάκης, 1883-1957, Έλληνας συγγραφέας

 

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET