ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Νιώθεις πως πνίγεσαι στη σχέση σου; 5 τρόποι να πεις στον/στη σύντροφο σου ότι χρειάζεσαι προσωπικό χώρο!

Σε μία σοβαρή σχέση είναι πολύ εύκολο να χάσεις σιγά σιγά τον εαυτό σου όταν είσαι μαζί με τον/τη σύντροφο σου σχεδόν κάθε λεπτό της μέρας. Ακόμη και μετά τους πρώτους μήνες του ενθουσιασμού, πολλά ζευγάρια δεν περνούν χρόνο χωριστά, κάτι που μπορεί να αποβεί τοξικό για τη σχέση τους και να φέρει τα αντίθετα […]

Default avatar

Guest Author

10 Μαΐου, 2017

Σε μία σοβαρή σχέση είναι πολύ εύκολο να χάσεις σιγά σιγά τον εαυτό σου όταν είσαι μαζί με τον/τη σύντροφο σου σχεδόν κάθε λεπτό της μέρας. Ακόμη και μετά τους πρώτους μήνες του ενθουσιασμού, πολλά ζευγάρια δεν περνούν χρόνο χωριστά, κάτι που μπορεί να αποβεί τοξικό για τη σχέση τους και να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Αν λοιπόν νιώθεις κι εσύ πως βρίσκεσαι σ’ αυτήν τη φάση, αλλά δεν ξέρεις πως να πεις στον/στη σύντροφο σου ότι χρειάζεσαι χώρο, χωρίς να τον/την πληγώσεις και χωρίς να τον/την κάνεις να καταλάβει πως θέλεις να χωρίσετε (που δεν ισχύει), αυτοί είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορείς να το ζητήσεις:

1. Διευκρίνισε το είδος του χώρου που χρειάζεσαι

Υπάρχουν διάφορα είδη προσωπικού χώρου που μπορεί να χρειάζεσαι στη σχέση σου. Εάν χρειάζεσαι φυσικό χώρο, συζήτησε να έχετε μία ή δύο μέρες μέσα στην εβδομάδα, όπου οι δυο σας θα περνάτε ξεχωριστά χρόνο κάνοντας δραστηριότητες που σας αρέσουν.

Εάν από την άλλη χρειάζεσαι συναισθηματικό χώρο, ζήτησε του/της ευγενικά να μη σε διακόπτει ή να μη σου αποσπάει την προσοχή όταν κάτι που σου αρέσει. Ένας τρόπος να το κάνεις αυτό είναι λέγοντας του/της για παράδειγμα «Διαβάζω αυτό το βιβλίο (ή οτιδήποτε κάνεις εκείνη την ώρα), θα ήθελα να έχω λίγη ησυχία, αν αυτό δεν σε πειράζει». Έτσι, δεν γίνεσαι σε καμία περίπτωση αγενής και του/της δείχνεις με ξεκάθαρο τρόπο πόσο σημαντικό είναι να απολαμβάνεις τον προσωπικό σου χρόνο κάνοντας κάτι που σου αρέσει.


2. Μη χρησιμοποιήσεις τη λέξη «χώρος»

Αν δεν θες να τον/την πληγώσεις και να σταθεί μόνο στα λόγια σου κι όχι στην ουσία των πραγμάτων, καλό είναι να μην του/της ζητήσεις με ευθύτητα «Χρειάζομαι προσωπικό χώρο στη σχέση μας». Η συγκεκριμένη φράση πολλές φορές αποτελεί σημάδι ότι η σχέση φτάνει στο τέλος της και δεν θέλει να ανησυχήσεις τον/τη σύντροφο σου.

Αντ’ αυτού λοιπόν, μπορείς να πεις «Δεν θα ήταν ωραίο να κάναμε ο καθένας κάτι μόνος του για λίγο;» ή «Πιστεύω ότι πρέπει να αφιερώνουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας μερικές φορές». Με αυτόν τον τρόπο, δεν δίνεις την αίσθηση στον/στη σύντροφο σου ότι δεν σου αρέσει να περνάτε χρόνο μαζί ή ότι σε ενοχλεί η παρουσία του/της.


3. Εξήγησε τους λόγους που ζητάς κάτι τέτοιο

Το πιο πιθανό είναι ο/η σύντροφος σου να ανησυχήσει μετά από μία τέτοια ανακοίνωση, ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα του/της το πεις. Γι’ αυτό κι είναι πολύ σημαντικό να αναφέρεις αμέσως τους λόγους που σε οδήγησαν να ζητήσεις κάτι τέτοιο. Όταν λες ότι χρειάζεσαι να περνάς χρόνο μόνος/η σου χωρίς να εξηγείς το γιατί, το μυαλό του/της συντρόφου σου θα πάει αναπόφευκτα στα χειρότερα.

Εξήγησε του/της λοιπόν ενδελεχώς όλους τους λόγους της επιθυμίας σου αυτής και διευκρίνισε του/της ότι είναι για το καλό της σχέσης σας και του κοινού σας μέλλοντος. Αν πραγματικά ενδιαφέρεται για εσένα, θα σεβαστεί την επιθυμία σου αυτή και δεν θα αντιδράσει άσχημα.


4. Υπογράμμισε τα «καλά» της υπόθεσης

Υπάρχουν πολλά θετικά στο να περνάει κανείς χρόνος μόνος του μέσα σε μία σχέση. Για παράδειγμα, μπορείς να αναφέρεις πως οι δυο σας θα τελειώνετε πιο γρήγορα με το διάβασμα ή τις υποχρεώσεις σας χωρίς να αποσπάει ο ένας την προσοχή του άλλου ή ότι το να περνάτε χρόνο μόνοι σας θα σας κάνει να εκτιμάτε πολύ περισσότερο τον χρόνο που περνάτε μαζί. Και το πιο σημαντικό είναι να του/της δώσει να καταλάβει πόσο καλό είναι για τη σχέση σας και το μέλλον αυτής, να νιώθει ο καθένας χαρούμενος με τον εαυτό του και να το μεταδίδει αυτό και στον άλλον!


5. Άκουσε με προσοχή τι έχει να σου πει

Όπως κι αν το πάρει, αργά ή γρήγορα θα συζητήσει μαζί σου και θα σου πει όλα αυτά που σκέφτεται και φοβάται. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις λοιπόν είναι να τον/την ακούσεις και να του/της απαντήσεις σε κάθε προβληματισμό του/της, απομακρύνοντας τους φόβους του/της και προτάσσοντας μπροστά τη λογική!

Ωστόσο, πρέπει να είσαι και σε θέση να καταλήξετε σε κάποιου είδους συμβιβασμό, γιατί δεν θες η σχέση σου να επηρεαστεί αρνητικά, ούτε μπορείς να απαιτείς από τον/τη σύντροφο σου κάτι που τον/την κάνει να αισθάνεται άβολα. Πάντα υπάρχει μια μέση λύση!


Είναι φυσιολογικό να έχεις ανάγκη από προσωπικό χώρο στη σχέση σου και δεν πρέπει να νιώθεις τύψεις που ζητάς κάτι τέτοιο. Αν είσαι με το σωστό άτομο, θα το κατανοήσει. Με τα παραπάνω βήματα λοιπόν, μπορείς να αποκτήσεις τον χώρο που χρειάζεσαι χωρίς να καταστρέψεις τη σχέση σου!

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET