ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

4+1 αποτελεσματικοί τρόποι να αποφεύγεις τις παρεξηγήσεις στην επικοινωνία σου με τους άλλους!

Παρεξηγήσεις, όσο εύκολα γεννιούνται, τόσο εύκολα μπορούν και να χαλάσουν σχέσεις και φιλίες χρόνων. Μια λάθος κουβέντα ή μια ματιά είναι ικανές πολλές φορές να «δηλητηριάσουν» τις σχέσεις μας και να μας οδηγήσουν σε ρήξη με ανθρώπους που αγαπάμε χωρίς στην ουσία να υπάρχει πραγματικός λόγος. Πόσες φορές δεν πιάνουμε τον εαυτό μας να λέει […]

Default avatar

Guest Author

12 Οκτωβρίου, 2016

Παρεξηγήσεις, όσο εύκολα γεννιούνται, τόσο εύκολα μπορούν και να χαλάσουν σχέσεις και φιλίες χρόνων. Μια λάθος κουβέντα ή μια ματιά είναι ικανές πολλές φορές να «δηλητηριάσουν» τις σχέσεις μας και να μας οδηγήσουν σε ρήξη με ανθρώπους που αγαπάμε χωρίς στην ουσία να υπάρχει πραγματικός λόγος. Πόσες φορές δεν πιάνουμε τον εαυτό μας να λέει «τώρα γιατί με κοίταξε έτσι;» ή «τι να εννοούσε με αυτό που είπε;» και τελικά οδηγούμαστε σε ανούσιες παρεξηγήσεις;

Οι ανθρώπινες σχέσεις απαιτούν «διαφάνεια» και μόνο όταν όλα είναι ξεκάθαρα, οι παρεξηγήσεις δεν ριζώνουν.

Δες λοιπόν με ποιους τρόπους θα μπορέσεις να αποφύγεις τυχόν παρεξηγήσεις:

1. Συζήτησε το.

Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβεις ή να αντιμετωπίσεις μια παρεξήγηση είναι να το συζητήσεις. Το πιο σημαντικό σε όλες τις σχέσεις είναι να υπάρχει καλή επικοινωνία και τα άτομα να αισθάνονται άνετα να εκφράσουν τι δεν τους άρεσε ή τους ενόχλησε. Μην τα κρατάς μέσα σου και στεναχωριέσαι, μίλα για το τι σε απασχολεί και θα συνειδητοποιήσεις ότι τις περισσότερες φορές ο άλλος μπορεί να μην έχει καν αντιληφθεί ότι έχεις πειραχτεί με κάτι ή να μην το εννοούσε έτσι όπως το εξέλαβες εσύ. Όπως και να ‘χει, συζητώντας το θέμα σας θα λυθεί χωρίς να λάβει μεγάλες προεκτάσεις!

2. Μην παίρνεις τοις μετρητοίς ο,τι σου λένε.

Με λίγα λόγια μην τα παίρνεις όλα στα σοβαρά. Να μην τα παίρνεις όλα τόσο βαριά και κατάκαρδα. Κάτσε και σκέψου αν αξίζει να σε επηρεάσει τόσο κάτι ασήμαντο και να χαλαστείς γι’ αυτό. Το είπε και ο Μαχαιρίτσας:

«Μην τα παίρνεις όλα σοβαρά.
Βάρυνε η ζωή μας με πολλά.
Πράγματα άχρηστα που χρόνια κουβαλάμε.

Είχαμε δεν είχαμε δουλειά,
κάναμε πολύπλοκα τα απλά.
Ζαλισμένοι στο λαβύρινθο γυρνάμε.»

3. Σταμάτα να υπεραναλύεις.

Συχνά αναλωνόμαστε σε σενάρια και υποθέσεις. «Αν» συμβαίνει αυτό κι «αν» γινόταν εκείνο. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει κάτι, ούτε και να δει το μέλλον. Γι’ αυτό σταμάτα να ασχολείσαι τόσο πολύ με το καθετί «μικρό» και να προτρέχεις, σκεπτόμενος συνέπειες που μπορεί να μη συμβούν ποτέ κι άσε τα πράγματα να συμβούν από μόνα τους. Άλλωστε, πολλά από αυτά τα σενάρια που σκέφτεσαι πιθανότατα δεν ισχύουν καν.

4. Προσπάθησε να δικαιολογήσεις συμπεριφορές.

Πριν παρεξηγήσεις κάτι, τα λεγόμενα ενός φίλου λόγου χάρη, σκέψου τη συμπεριφορά του τον τελευταίο καιρό. Μήπως είναι πιεσμένος ή αντιμετωπίζει μια δυσκολία και γι’ αυτό ίσως είπε/έκανε κάτι που σε ενόχλησε; Αν προσπαθήσεις να καταλάβεις τη συναισθηματική του κατάσταση, ίσως ερμηνεύσεις και την αλλαγή συμπεριφοράς του αποφεύγοντας έτσι τις παρεξηγήσεις που θα προέκυπταν.

5. Γίνε δεκτικός στο χιούμορ.

Είναι πολύ σημαντικό να δέχεσαι το χιούμορ, φυσικά όταν δεν κρύβει μέσα του κάποια κακεντρέχεια, αλλά και να μπορείς ο ίδιος να αυτοσαρκαστείς. Οι άνθρωποι που αυτοσαρκάζονται είναι σίγουρα λιγότερο πιθανό να μπλέκονται σε παρεξηγήσεις, καθώς είναι πιο δεκτικοί στα λεγόμενα των άλλων και παίρνουν τα περισσότερα στην πλάκα. Αντιμετώπισε με χιούμορ τη ζωή και και άσε και τίποτα να πέσει κάτω, βρε αδερφέ!

 

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET