ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Νυχτερινό διάβασμα τέλος! Πλέον υπάρχει σημαντικός λόγος…

Τα φοιτητικά χρόνια είναι για όλους η καλύτερη κι ίσως η πιο καθοριστική περίοδος της ζωής τους. Σ’ αυτά τα τέσσερα χρόνια (εντάξει, για κάποιους ίσως είναι λίγο περισσότερα) θα συνειδητοποιήσεις τι είναι αυτό που θέλεις από τη ζωή σου. Θα γνωρίσεις πολλούς νέους ανθρώπους και σίγουρα θα κάνεις νέους φίλους. Με κάποιους θα παραμείνεις […]

Neopolis Team

24 Απριλίου, 2016

Τα φοιτητικά χρόνια είναι για όλους η καλύτερη κι ίσως η πιο καθοριστική περίοδος της ζωής τους.

Σ’ αυτά τα τέσσερα χρόνια (εντάξει, για κάποιους ίσως είναι λίγο περισσότερα) θα συνειδητοποιήσεις τι είναι αυτό που θέλεις από τη ζωή σου.

Θα γνωρίσεις πολλούς νέους ανθρώπους και σίγουρα θα κάνεις νέους φίλους. Με κάποιους θα παραμείνεις κολλητός/ή για μια ζωή και με κάποιους άλλους ίσως να μη λες ούτε ένα «γεια», αφού αποφοιτήσετε, όσο κολλητοί κι αν ήσασταν στο Πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα, εάν έχεις περάσει σε κάποια σχολή μακριά από το σπίτι σου, θα μάθεις να επιβιώνεις μόνος/η σου.

Ωστόσο, το σημαντικότερο όλων είναι πως θα μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου. Θα καταλάβεις τι είναι αυτό που σε ευχαριστεί περισσότερο και δεν θα αναλώνεσαι πια σε ανούσιες καταστάσεις. Θα αντιληφθείς τι είναι αυτό που αναζητάς πραγματικά στη ζωή σου.

Όσο είσαι φοιτητής/τρια θα μάθεις να διευρύνεις τους ορίζοντές σου και πολλές φορές, θα έχεις την ευκαιρία να ξεπερνάς τα όρια σου. Για παράδειγμα, ακόμα κι όταν δεν έχεις μία στο πορτοφόλι σου, πάντα θα βρίσκεις τρόπους για να επιβιώνεις, μέχρι το τέλος του μήνα. Η ψυχούλα σου το ξέρει μόνο πως τα καταφέρνεις. Είναι, όπως όταν είσαι έξω για ποτό και νιώθεις ότι δεν μπορείς να πιεις άλλο, όμως πάντα υπάρχει «χώρος» για ένα σφηνάκι.

Αφού, λοιπόν, περάσεις από διάφορες δοκιμασίες, κάποια στιγμή έρχεται η ώρα για να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου. Να πάρεις στα χέρια σου αυτό το μπεζ χαρτί που καθημερινά σε ρωτάνε όλοι πότε θα το πάρεις. Ναι καλά κατάλαβες, το πτυχίο.

Τότε είναι που προσπαθείς με νύχια και με δόντια να περάσεις όσα περισσότερα μαθήματα μπορείς για να τελειώνεις όσο πιο σύντομα γίνεται. Τότε είναι που μπερδεύεις τη μέρα με τη νύχτα σπαταλώντας πολλά 24ωρα από τη ζωή σου στη βιβλιοθήκη ή στο γραφείο σου διαβάζοντας ατελείωτα.

[scis id=”59″]

Είναι τότε που κάθε βράδυ ετοιμάζεις μια κατσαρόλα καφέ και ξαγρυπνάς πάνω από τις σημειώσεις και τα βιβλία προκειμένου να περάσεις το μάθημα. Σου φαίνεται γνώριμο; Προφανώς κι είναι, μιας και δεν αποτελεί κάποια καινούρια μέθοδο μελέτης, αλλά την πλέον διαδεδομένη μεταξύ των φοιτητών.

Σίγουρα για κάποιους η συγκεκριμένη μέθοδος είναι χρήσιμη κι ιδιαίτερα αποτελεσματική, όμως για τους περισσότερους είναι σκέτος …εφιάλτης! Όταν δεν είσαι μυημένος/η στις ολονυχτίες, το μόνο που καταφέρνεις είναι να κάνεις μαύρους κύκλους και τελικά στο μάθημα να μην παίρνεις ούτε 5, αφού είσαι τόσο κουρασμένος/η που δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς.

Το neopolis.gr είναι εδώ για να σου δώσει άλλοθι.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν, το βραδινό διάβασμα δεν βοηθάει και δεν επιφέρει τα αποτελέσματα που περιμένεις. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μία έρευνα που διεξηχθή από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, σχετικά με την αποτελεσματικότητα του βραδινού διαβάσματος στις επιδόσεις των φοιτητών.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 535 φοιτητών, όπου καταγράφονταν οι συνήθειες ύπνου καθώς κι η ακαδημαϊκή τους επίδοση σε διάστημα δύο εβδομάδων. Μάλιστα, αναφέρεται πως για το σύνολο σχεδόν όλων των φοιτητών όσο περισσότερο διαβάζει κανείς τη νύχτα, σπαταλώντας ώρες ύπνου, τόσο περισσότερο παρατείνει τα χρόνια φοίτησής του.

Με άλλα λόγια το να διαβάζεις πολύ χωρίς να έχεις ένα ισορροπημένο πρόγραμμα δεν σημαίνει πως θα περάσεις και τα μαθήματα.

Σύμφωνα με τον Andrew J. Fuligni, έναν από τους συντάκτες της έρευνας, «Κανένας δεν υποδηλώνει πως οι φοιτητές δεν πρέπει να μελετούν. Ωστόσο, πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος αποτελεί βασικό παράγοντα της ακαδημαϊκής τους επιτυχίας. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας αποδεικνύουν πως η στέρηση του ύπνου παρεμποδίζει την απόδοση και τη μάθηση!»

Για όλα χρειάζεται μέτρο. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις σαν φοιτητής, όταν θέλεις να περάσεις αρκετά μαθήματα, είναι να ορίσεις κάποιες ώρες την ημέρα που θα ασχολείσαι με τα συγκεκριμένα σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, ώστε να μη χάνεις την επαφή και στην εξεταστική περίοδο να διαβάζεις κατά τις πρωινές ώρες και να κοιμάσαι αρκετά, διότι ο ύπνος σε ξεκουράζει και σε βοηθάει να έχεις καθαρό μυαλό, ώστε να γράψεις καλά.

Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει μία ισορροπία στη ζωή σου και να υιοθετήσεις κάποιες συνήθειες, οι οποίες θα σε βοηθήσουν και στη μετέπειτα επαγγελματική καριέρα σου. Μάλιστα, καλό θα ήταν να τις αποκτήσεις από το πρώτο κιόλας έτος (ναι, σε εσένα τον πρωτοετή αναφέρομαι) ώστε να μη φτάσεις στο τρίτο και «να έχεις στις πλάτες σου» έναν μεγάλο αριθμό χρωστούμενων μαθημάτων.

Ακόμα κι αν καταφέρεις να περάσεις το μεγαλύτερο μέρος της φοιτητικής σου ζωής «ντοπάροντας» τον οργανισμό σου με καφεΐνη και στερώντας του ώρες ύπνου, με το που εισέλθεις στον καθημερινό κόσμο της εργασίας αργά ή γρήγορα θα καταλάβεις πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Η περίοδος του Πανεπιστημίου προορίζεται για να σου διδάξει τα μεγαλύτερα μαθήματα της ζωής σου.

Σταμάτα, λοιπόν, να κάνεις ολονυχτίες διαβάσματος. Οι ολονυχτίες στην ηλικία μας επιτρέπονται μόνο για να βγαίνεις με τους φίλους σου και να περνάς καλά!

 

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET