Σταματά η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ στην Αγγλία. Πώς θα επηρεαστούν οι φοιτητές;


Η Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι αναμένεται για ακόμη μία φορά να ταράξει τα πράγματα στην Ευρώπη.

Αναλυτικότερα, μετά την ανακοίνωση της για την προκήρυξη εκλογών στις 8 Ιουνίου, σε λίγες μέρες η Μέι πρόκειται να αναφερθεί και στην μετακίνηση των πολιτών της ΕΕ.

Σκοπός της είναι να διακοπή αυτή η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ στην Αγγλία, όπως μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά και η Daily Mail:

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Μέι θα δημοσιοποιήσει μανιφέστο για τις εκλογές στο οποίο θα δεσμεύεται ότι θα σταματήσει η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ προς τη Βρετανία. Στο ίδιο μανιφέστο θα δεσμευτεί επίσης ότι η χώρα της θα αποσυρθεί από την ενιαία αγορά της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Με βάση τα νέα δεδομένα, για τους φοιτητές υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλης αύξησης στα πανεπιστημιακά δίδακτρα, έως και κατά 30%-40% περίπου. Επίσης, σχεδόν εξίσου σημαντικός θα είναι ο αποκλεισμός από τα φοιτητικά δάνεια, από τα οποία εξαρτάται η συνέχιση της φοίτησης για την πλειονότητα των σπουδαστών. Αυτά θα συμβούν αν όντως οι Έλληνες σπουδαστές αντιμετωπιστούν ως κοινοί αλλοδαποί.

Μέχρι στιγμής οι Έλληνες -όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες της Ε.Ε.- χρεώνονται επί ίσοις όροις με τους γηγενείς Βρετανούς και έχουν πρόσβαση στα φοιτητικά δάνεια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ξένοι φοιτητές στη Βρετανία θεωρούνται «international students» και χρεώνονται με πολύ υψηλότερα δίδακτρα.

Αν η Μέι προχωρήσει σε αυτό που αποκαλύπτει η Daily Mail οι Έλληνες σπουδαστές θα θεωρούνται «overseas students», δηλαδή απλώς ξένοι, προερχόμενοι από χώρες εκτός των βρετανικών νήσων και άρα δεν θα έχουν συμμετοχή στα προνόμια των «home students», δηλαδή εκείνων που σπουδάζουν στην πατρίδα τους, τη Βρετανία.

Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία έως σήμερα ανήκουν οι γηγενείς Βρετανοί και οι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εφόσον η ανώτατη παιδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόνο κατ’ εξαίρεση δωρεάν -καίτοι κρατικά επιχορηγούμενη- για τους «home students» όπως και για κάθε Ελληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κατά προσέγγιση είναι της τάξης των 11.500 ευρώ ετησίως. Για τους «overseas» ή «international students» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά περίπου 6.000 ευρώ!

Θα σου τραβήξουν την προσοχή:Αθανασία Βιδάλη