UNI LIFE & TIPS

Σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία | Τα έγγραφα που θα χρειαστεί να έχεις μαζί σου.

Η απόφαση να πας να σπουδάσεις στο εξωτερικό, είναι σχετικά δύσκολη. Ωστόσο, το να πας να σπουδάσεις συγκεκριμένα, στη Μεγάλη Βρετανία, φαντάζει πιο εύκολο και φυσικά πιο ωφέλιμο για το μέλλον σου. Επειδή, όμως τα πράγματα αναφορικά με την έξοδο της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν ταράξει λίγο την μέχρι τώρα ήσυχη ζωή μας, […]

Default avatar

Guest Author

5 Μαΐου, 2017

Η απόφαση να πας να σπουδάσεις στο εξωτερικό, είναι σχετικά δύσκολη. Ωστόσο, το να πας να σπουδάσεις συγκεκριμένα, στη Μεγάλη Βρετανία, φαντάζει πιο εύκολο και φυσικά πιο ωφέλιμο για το μέλλον σου.

Επειδή, όμως τα πράγματα αναφορικά με την έξοδο της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν ταράξει λίγο την μέχρι τώρα ήσυχη ζωή μας, και έχουν δημιουργήσει αρκετές απορίες σχετικά με το τι χαρτιά χρειάζεται να έχεις μαζί σου αλλά και τι διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσεις, σου παρουσιάζουμε μερικά στοιχεία που θα σου δώσουν όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.


Τα έγγραφα που χρειάζεσαι:

  • ταυτότητα,
  • διαβατήριο,
  • πιστοποιητικό γέννησης,
  • ένσημα,
  • χαρτιά γιατρού αν είναι απαραίτητα,
  • τα πτυχία κλπ

Φροντίστε, ωστόσο, να έχετε μεταφράσει κάθε επίσημο έγγραφο στην αγγλική γλώσσα για να μπορέσει να αναγνωριστεί.


Η διαδικασία που θα κληθείς να ακολουθήσεις:

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βγάλετε National Insurance Number. Είναι ένας αριθμός που θα σας χρειαστεί για τα πάντα, δουλειά, εφορία, γιατρούς, νοσοκομεία κλπ. Για να το πάρετε κανονίζετε ένα ραντεβού με το τοπικό Jobcentre Plus. Θα σας εξηγήσουν πριν πάτε τί θα χρειαστούν αλλά το πιο πιθανό είναι να χρειαστούν τα παρακάτω:

  • Ταυτότητα
  • Διαβατήριο
  • Πιστοποιητικό γέννησης
  • Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας (π.χ. έναν λογαριασμό ή ένα γράμμα από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού ότι σας νοικιάζει ή ένα γράμμα από τον φίλο που σας φιλοξενεί)

Το ραντεβού για Ευρωπαίους πολίτες διαρκεί περίπου ένα τεταρτάκι και μετά η κάρτα σας έρχεται σπίτι μέσω ταχυδρομείου. Είναι καλό να κρατάτε την κάρτα αλλά ουσιαστικά δεν χρειάζεται. Η μόνη της χρήση είναι ότι έχει τον αριθμό πάνω, τίποτα άλλο. Το μόνο που χρειάζεστε να ξέρετε δηλαδή είναι ο αριθμός.

Το δεύτερο πράγμα που καλό είναι να κάνετε είναι να γραφτείτε σε έναν γιατρό. Στη Βρετανία δεν πάτε σε ειδικούς για την κάθε πάθηση, περνάτε πρώτα από τον Γενικό γιατρό, τον Οικογενειακό γιατρό, τον General Practitioner ή GP. Αυτό είναι ειδικότητα από ότι ξέρω, δεν κάνει το αγροτικό του που λέμε, είναι κανονικός γιατρός.

Ο GP σας εξαρτάται από το πού μένετε. Βρίσκετε τον τοπικό, βλέπετε τί χαρτιά θέλει (π.χ. αποδεικτικό διεύθυνσης) και πάτε να γραφτείτε. Από κει και πέρα πηγαίνετε μόνο σε αυτόν. Φυσικά το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) έχει όλες τις υπηρεσίες του online και μπορείτε να δείτε τί γίνεται. Σε περίπτωση που ένας GP δεν σας δεχτεί (π.χ. δεν έχει άλλη θέση ελεύθερη) πρέπει να μιλήσετε με τα κεντρικά της περιοχής σας που θα σας βρουν άλλο GP.

 

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET