ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Έτσι θα σώσεις το εξάμηνο (που στράβωσε). Προλαβαίνεις ακόμη!

Λίγους μήνες πριν, Σεπτέμβριος ήταν, κι όλα έμοιαζαν ιδανικά. Κάθε μέρα σχολή, κάθε μέρα σημειώσεις, κάθε μέρα και πιο κοντά στο …πτυχίο. Έλα όμως, που ένα ακόμη εξάμηνο που στράβωσε σου χτυπά την πόρτα. Στεναχωριέσαι, σκέφτεσαι να τα παρατήσεις και πιστεύεις μετά βεβαιότητας πως είσαι ο πιο άχρηστος μεταξύ αχρήστων! Μήπως η παραπάνω περιγραφή σου […]

Νότης Κουτσούκος

17 Δεκεμβρίου, 2015

Λίγους μήνες πριν, Σεπτέμβριος ήταν, κι όλα έμοιαζαν ιδανικά. Κάθε μέρα σχολή, κάθε μέρα σημειώσεις, κάθε μέρα και πιο κοντά στο …πτυχίο. Έλα όμως, που ένα ακόμη εξάμηνο που στράβωσε σου χτυπά την πόρτα. Στεναχωριέσαι, σκέφτεσαι να τα παρατήσεις και πιστεύεις μετά βεβαιότητας πως είσαι ο πιο άχρηστος μεταξύ αχρήστων!

Μήπως η παραπάνω περιγραφή σου θυμίζει έντονα την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι αυτήν την περίοδο; Μήπως η φράση “το εξάμηνο που στράβωσε” είναι αυτή που σε στοιχειώνει τα τελευταία χρόνια;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή τους λοιπόν. Δεν είσαι μόνος/η σε όλο αυτό! Προφανώς, χιλιάδες φοιτητές εκεί έξω (όχι μόνο στη χώρα μας) αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες, τα ίδια εμπόδια, τις ίδιες ανησυχίες. Και με τον παρόν άρθρο, ευελπιστούμε πως θα βοηθήσουμε να ξεφύγουν από μέρος ή και το σύνολό τους.

1. Μην πανικοβάλλεσαι

Αρχικά χαλάρωσε! Σε καμία περίπτωση δεν είσαι άχρηστος και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα παρατήσεις. Ούτε καν να το σκεφτείς. Ο πανικός σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ο χειρότερος εχθρός σου. Η κατάσταση πράγματι είναι δύσκολη, αλλά δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου, ας μην είμαστε υπερβολικοί. Άλλωστε, είναι ακόμη μέσα Δεκέμβρη και υπάρχει άπλετος χρόνος να καλύψεις το χαμένο έδαφος. Μόνο και μόνο οι δύο εβδομάδες των διακοπών των Χριστουγέννων, αρκούν για να «διανύσεις μια σεβαστή απόσταση» προς την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν…

2. Παρακολούθησε τα μαθήματα

Ναι, έχεις χάσει κάμποσα από τα προηγούμενα με αποτέλεσμα να πηγαίνεις στην διάλεξη και να μην καταλαβαίνεις σχεδόν τίποτα. Το συναίσθημα δεν είναι διόλου ευχάριστο,  και σχηματίζεις την εντύπωση πως απλά χάνεις τον χρόνο σου. Είναι όμως έτσι; Προφανώς κι όχι! Η παρακολούθηση των μαθημάτων, είναι η διαδικασία που θα σε επαναφέρει σε mood …φοίτησης. Ταυτόχρονα, αργά ή γρήγορα θα ξαναμπείς στο νόημα του μαθήματος και σε συνδυασμό με το προσωπικό διάβασμα τα απογεύματα, θα δεις πλήθος κενών να καλύπτονται. Συν τοις άλλοις, όλο και κάποιο tip (ή sos) για την εξεταστική θα ακούσεις, το οποίο δε θα έφτανε στα αυτιά σου σε περίπτωση που κάθε πρωί ήσουν ξάπλα στο κρεβάτι.

3. Ξέχνα τους στόχους

Τους στόχους είναι καλό να τους θέτουμε στην αρχή του εξαμήνου και με βάση αυτούς να χαράζουμε την πορεία και τον προγραμματισμό μας. Βλέποντας ωστόσο πως τα πράγματα στράβωσαν, δεν υπάρχει κανένας λόγο να μένεις προσκολλημένος σε αυτούς. Από εδώ και στο εξής, κάθε μέρα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή και οι εκάστοτε στόχοι σου να περιορίζονται σε ημερήσια βάση. Πχ, σήμερα θα διαβάσω 3 ώρες το μεσημέρι και 2 το βραδάκι.

4. Ψάξε για σημειώσεις

Ένα πράγμα είναι βέβαιο μέσα σε κάθε αμφιθέατρο. Υπάρχει έστω ένας φοιτητής ή μία φοιτήτρια που κρατά τις καλύτερες σημειώσεις. Με διαφορά. Αυτό ακριβώς το άτομο, οφείλεις αρχικά να το εντοπίσεις και στη συνέχεια να τσιμπήσεις το τετράδιό του. Να το δανειστείς για ένα ΣΚ μέχρι να αντιγράψεις όλα όσα έχει γράψει, να το δανειστείς για μία ώρα μέχρι να το πας σε ένα φωτοτυπείο ή στην ύστατη ανάγκη, να το κλέψεις. Καλά, το τελευταίο μην το πάρετε τοις μετρητοίς. Είναι ένα σχήμα λόγου με το οποίο προσπαθώ να δείξω πόσο σημαντικό είναι να προμηθευτείς τις καλύτερες σημειώσεις και με βάση αυτές να προετοιμαστείς εν’ όψει εξεταστικής.

5. Έλα σε επαφή με συμφοιτητές σου

Στην ουσία πρέπει να μιλήσεις με δύο ειδών συμφοιτητές. Από τη μία τους «υποδειγματικούς» οι οποίοι, με λίγη καλοσύνη βέβαια, θα σε βοηθήσουν σε σημεία του μαθήματος στα οποία έχεις πνιγεί και χρειάζεσαι απαραιτήτως μια …σημαδούρα να πιαστείς. Από την άλλη, καλό είναι να έρθεις σε επαφή και με εκείνους που βρίσκονται σε μια αντίστοιχη θέση όπως η δική σου. Μόνο έτσι θα πάρεις κουράγιο, θα πειστείς πως πράγματι δεν είσαι ο μόνος και θα εμπνευστείς για μια καλύτερη και πιο δυναμική συνέχεια. Σα να λέμε group therapy ένα πράγμα…

6. Προγραμμάτισε το διάβασμά σου

Πετυχημένη εξεταστική χωρίς διάβασμα, δε γίνεται! Το θεωρούμε δεδομένο αυτό κι αν διαφωνείς τότε καλύτερα να διαβάσεις κάποιο άλλο άρθρο, που ίσως σου φανεί πιο χρήσιμο. Πρέπει επιτέλους να αποδεχτείς πως για λίγες εβδομάδες οι καφέδες, οι έξοδοι και τα ξενύχτια οφείλουν να αποτελέσουν μια …γλυκιά ανάμνηση. Το mood διαβάσματος στο οποίο αναφέρθηκα παραπάνω, δεν έχει να κάνει με διασκέδαση αλλά με συνεχόμενο διάβασμα θεωρίας, λύση ασκήσεων κι επανάληψη της ύλης. Πάρε χαρτί και μολύβι, σχεδίασε το σύνολο και των ημερών κι εντόπισε τις (σερί) ώρες που προσφέρονται για μελέτη. Στη συνέχεια, φρόντισε να ακολουθήσεις αυτό το πρόγραμμα σαν Ευαγγέλιο. Εκεί κρύβεται και το μυστικό της επιτυχίας άλλωστε.

7. Φάε καλά, κοιμήσου καλύτερα

Δε ζούμε σε κανένα παράλληλο σύμπαν. Προφανώς και καταλαβαίνουμε πόσο επίπονη είναι η διαδικασία της μελέτης και πόση ενέργεια χάνεις σε καθημερινή βάση για να ακολουθήσεις το πρόγραμμα το οποίο συνέταξες (σύμφωνα με το #6). Γι’ αυτό και λίγο πριν το τέλος, τονίζουμε την σημασία που έχει η ξεκούρασή σου στο διάστημα από σήμερα μέχρι και το τέλος της εξεταστικής. Οφείλεις να τρως όσο το δυνατόν καλύτερα, προσφέροντας στον οργανισμό σου πληθώρα θρεπτικών ουσιών και βιταμίνων. Φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ξηροί καρποί έρχονται σε πρώτο πλάνο, ενώ ακολουθεί και η σοκολάτα η οποία έχει ιδιότητες ανασυγκρότησης του ανθρώπινου εγκεφάλου. Πάνω απ’ όλα όμως, δεν πρέπει να ξεχνάς να κοιμάσαι αρκετά νωρίς ώστε να συμπληρώνεις τουλάχιστον 6 ώρες νυχτερινής ξεκούρασης. Οτιδήποτε λιγότερο, θεωρείται λάθος απόφαση. Εγκληματική για την ακρίβεια…

8. Καθόρισε την ανταμοιβή σου

Παίδες, ο τσάμπας πέθανε. Χωρίς αμοιβή, δεν κάνει κανείς τίποτα και προφανώς δεν υπάρχει λόγος να χαλάσεις εσύ την πιάτσα. Η διαδικασία είναι απλή. Σε περίπτωση που περάσεις έναν ικανοποιητικό βαθμό μαθημάτων, ο καθένας ορίζει τον δικό του, υποσχέσου στον εαυτό σου ένα «δωράκι» που πραγματικά θα σου φτιάξει το κέφι. Ένα ρούχο, ένα ταξίδι, ένα gadget ή ακόμη και εισιτήριο για κάποιο θέαμα που σε εντυπωσιάζει. Και κάθε φορά που δυσκολεύεσαι, θυμήσου τι σε περιμένει στην κορυφή του βουνού…

 

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET