ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Κι όμως γίνεται | 4+1 τρόποι να περάσεις εκείνο το μάθημα που πραγματικά μισείς!

Το ρολόι πλησιάζει 10.00 και ξέρεις πως πρέπει να μπεις σ’ εκείνο το μάθημα που πραγματικά δεν αντέχεις με τίποτα. Πότε δεν πίστευες πως 45 λεπτά θα μπορούσαν να ήταν τόσο τρομακτικά και να περνούσαν τόσο αργά, όμως έκανες (μεγάλο) λάθος. Στα (τουλάχιστον) 4 χρόνια που θα είσαι στο Πανεπιστήμιο, είναι πολύ πιθανό να έχεις […]

Ειρήνη Λι

16 Ιουνίου, 2016

Το ρολόι πλησιάζει 10.00 και ξέρεις πως πρέπει να μπεις σ’ εκείνο το μάθημα που πραγματικά δεν αντέχεις με τίποτα. Πότε δεν πίστευες πως 45 λεπτά θα μπορούσαν να ήταν τόσο τρομακτικά και να περνούσαν τόσο αργά, όμως έκανες (μεγάλο) λάθος.

Στα (τουλάχιστον) 4 χρόνια που θα είσαι στο Πανεπιστήμιο, είναι πολύ πιθανό να έχεις περισσότερα από ένα μαθήματα, τα οποία σου είναι δύσκολο έως αδύνατο να παρακολουθήσεις. Κι αυτό για διάφορους λόγους, είτε επειδή είναι δύσκολα είτε βαρετά είτε επειδή έχεις έναν καθηγητή που δεν σου αρέσει ή πολύ απλά, σου είναι εντελώς αδιάφορα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, βέβαια, ένα τέτοιο μάθημα δεν θα έχει και τα 4 παραπάνω χαρακτηριστικά ταυτόχρονα. Εάν είσαι από τους τυχερούς δηλαδή. Πίστεψε με, στη σχολή που βρίσκομαι δεν υπάρχει εξάμηνο που να μην έχω συναντήσει τέτοιο μάθημα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τα παρατήσεις κιόλας, αφού …υπάρχει ελπίδα (όχι σαν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, την κανονική). Ακολουθώντας τα παρακάτω, θα καταφέρεις τόσο να «επιβιώσεις» σε ένα μάθημα που σου προκαλεί ναυτία όσο και να το περάσεις επιτυχώς, ακόμα κι αν αυτό το επιτυχώς σημαίνει να γλείψεις τη βάση (και το 5αράκι του Θεού είναι):

Διάβασμα με φίλους

Το να «μιζεριάζεις» για ένα μάθημα είναι ακόμα καλύτερο όταν δεν το κάνεις μόνος. Εάν απεχθάνεσαι λοιπόν ένα συγκεκριμένο μάθημα, κατά πάσα πιθανότητα δεν είσαι ο μοναδικός σε όλη τη σχολή. Γι’ αυτό λοιπόν κινήσου έξυπνα και βρες κι άλλους συμφοιτητές σου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με εσένα και με τους οποίους θα συμφωνήσεις να διαβάζετε και να κάνετε εργασίες μαζί.

Από τη μία, θα μπορείς να διαμαρτύρεσαι και να γκρινιάζεις όσο θέλεις, καθώς τα παράπονά σου θα βρίσκουν ανταπόκριση. Από την άλλη, όμως το ομαδικό διάβασμα θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις περισσότερο το μάθημα και θα το κάνει να φαίνεται πιο ευχάριστο κι όχι σαν ξεπλήρωμα μιας αμαρτίας του παρελθόντος. Έτσι θα καταφέρεις να ασχοληθείς πιο σοβαρά με την ύλη του και ταυτόχρονα να «απαλύνεις» τον πόνο σου.

study_friends

 

Συμμετοχή

Μία λέξη, με την οποία σχεδόν κάθε φοιτητής αλλάζει 10 χρώματα στο άκουσμά της και πραγματικά σιχαίνεται να την ακούει, πόσο μάλλον να την κάνει και πράξη. Ωστόσο, με τη συμμετοχή σου στο μάθημα θα κερδίσεις πολλά περισσότερα απ’ όσα πιστεύεις. Για αρχή, ο χρόνος περνάει πολύ πιο γρήγορα, χωρίς να το καταλαβαίνεις και είναι κάτι που μπορώ να σε διαβεβαιώσω.

Είναι καλό σε κάθε ευκαιρία που σου δίνεται να περιλαμβάνεις τον εαυτό σου στη συζήτηση που γίνεται στο αμφιθέατρο γύρω από το μάθημα. Μπορεί να γυρνάς τα μάτια και να ξεφυσάς κάθε φορά που ο/η καθηγητής/ρια μιλάει, όμως προσπάθησε να μην αντιδράς έτσι και αντ’ αυτού να σηκώνεις το χέρι σου είτε για να εκφράσεις οποιαδήποτε απορία έχεις είτε για να κάνεις κάποια παρατήρηση σχετική με το μάθημα είτε για να απαντήσεις σε κάποια ερώτηση.

Σύντομα, θα ανακαλύψεις πως μιας που θα αρχίσεις να συμμετέχεις στο μάθημα, ο χρόνος θα κυλάει πιο γρήγορα απ’ ότι πριν και σιγά σιγά θα αισθάνεσαι με ό, τι συμβαίνει σ’ αυτό.

participate

 

Σταμάτα να κοιτάς την ώρα

Ξέρω πως είναι δελεαστικό να κοιτάζεις επίμονα το ρολόι και να περιμένεις μέχρι να έρθει η ώρα που θα απελευθερωθείς από το μαρτύριο, αλλά προσπάθησε να το αποφύγεις όσο περισσότερο μπορείς. Εάν σταματήσεις αυτή τη συνήθεια, θα παρατηρήσεις πως τελικά …θα «αναγκαστείς» να προσέξεις στο μάθημα και να συγκεντρωθείς σε αυτό, από το να μετράς αντίστροφα τα λεπτά μέχρι να μπορέσεις να τρέξεις έξω από την πόρτα του αμφιθεάτρου.

Υποσχέσου στον εαυτό σου πως δεν θα κοιτάξεις το ρολόι σου μέχρι να τελειώσει το μάθημα και επίσης, μπορεί να απενεργοποιήσεις το κινητό σου, ώστε να είσαι σίγουρος πως δεν θα μπεις στη διαδικασία να κοιτάς την ώρα κάθε 5 λεπτά. Είπες κάτι για facebook? Δεν άκουσα…

clock

 

Δούλεψε σκληρά

Κατανοώ πως είναι δύσκολο να θέλεις να βάλεις τα δυνατά σου για ένα μάθημα, το οποίο πραγματικά απεχθάνεσαι και δεν σ’ ενδιαφέρει καθόλου, όμως εάν προετοιμάσεις τον εαυτό σου να το αντιμετωπίσει και να δουλέψει πάνω σ’ αυτό, ίσως αρχίσεις να νιώθεις πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο τραγικά όσο πίστευες.

Οι περισσότεροι φοιτητές δυσανασχετούν με τα μαθήματα που πιστεύουν πως δεν θα περάσουν ή δεν θα γράψουν καλούς βαθμούς και τα παρατούν, προτού καν προσπαθήσουν. Μελετώντας σοβαρά (το τονίζω το σοβαρά) και σκληρά όμως και περνώντας ένα τέτοιο μάθημα, θα συνειδητοποιήσεις πως δεν ήταν τελικά και τόσο δύσκολο και επιπλέον, όταν φύγει το πρώτο, θα αποκτήσεις μία αισιόδοξη οπτική και για τα υπόλοιπα στην πορεία.

study hard

 

+1: Υπενθύμιζε συχνά στον εαυτό σου πως αν αποτύχεις, θα πρέπει να το δώσεις ξανά (και ξανά):

Εάν αυτό δεν είναι κίνητρο, τότε δεν ξέρω ποιο είναι… Καλύτερα να τελειώσεις με τον εφιάλτη μια ώρα νωρίτερα παρά να σε κυνηγάει για όλα τα υπόλοιπα εξάμηνα.

just-do-it

 

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET