ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Το πρόγραμμα ύπνου που θα έπρεπε να ακολουθεί κάθε φοιτητής!

Νομίζω πως δε χρειάζεται να γράψω πολλά πράγματα για τη σπουδαιότητα του ύπνου κατά τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής. Ίσως πρόκειται για έναν από τους δυο-τρεις, κυριότερους παράγοντες της επιτυχίας σε αυτή την ηλικία και ταυτόχρονα ο ευκολότερος για να κάνεις τη διαφορά σε σχέση με τους «ανταγωνιστές» σου. Βλέπεις, λίγοι είναι αυτοί που θα […]

Neopolis Team

12 Δεκεμβρίου, 2015

Νομίζω πως δε χρειάζεται να γράψω πολλά πράγματα για τη σπουδαιότητα του ύπνου κατά τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής. Ίσως πρόκειται για έναν από τους δυο-τρεις, κυριότερους παράγοντες της επιτυχίας σε αυτή την ηλικία και ταυτόχρονα ο ευκολότερος για να κάνεις τη διαφορά σε σχέση με τους «ανταγωνιστές» σου. Βλέπεις, λίγοι είναι αυτοί που θα καθίσουν και θα ασχοληθούν με τη ρουτίνα του ύπνου τους γεγονός που σε καθιστά καλύτερα προετοιμασμένο, αν τα καταφέρεις.

Προτού προχωρήσεις στις συμβουλές που ακολουθούν όμως, πρέπει να κάνεις κάτι πολύ εύκολο αλλά εξίσου σημαντικό. Να σημειώσεις κάπου, τις ώρες κατά τις οποίες οφείλεις να είσαι ξύπνιος. Διότι, εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα ύπνου θα έχει κάποιος φοιτητής που πηγαίνει στη σχολή του κάθε πρωί κι εντελώς διαφορετικό ένας νεαρός που ασχολείται με νυχτερινά μαγαζιά.

Κάνοντας το παραπάνω, είσαι έτοιμος να υπακούσεις στα εξής:

1. Κατανόησε πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι

Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό οργανισμό. Ορισμένα δεδομένα που ισχύουν για εμένα, δεν είναι απαραίτητο ότι θα ισχύουν και για εσένα. Για αυτό λοιπόν, κοιμήσου για διαφορετικό χρονικό διάστημα τις επόμενες 3-4 ημέρες και παρατήρησε ποια από αυτές, ένιωθες καλύτερα και πιο ξεκούραστος. Φρόντισε να μην κοιμηθείς λιγότερο από 6 ώρες κι όχι περισσότερο από 8. Είναι βέβαιο πως η σωστή διάρκεια ύπνου, βρίσκεται κάπου εκεί ενδιάμεσα.

2. Σταθερό πρόγραμμα

Αφού το κάνεις αυτό και καταλήξεις σε κάποιες ώρες, πχ 7/ημέρα, όρισε συγκεκριμένη στιγμή που θα πηγαίνεις στο κρεβάτι και συγκεκριμένη στιγμή που θα ξυπνάς. Επίσης, ενώ ξαπλώνεις στις 12.30, το ξυπνητήρι προγραμμάτισέ το για τις 8.00. Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπεις στον εαυτό σου να χαλαρώσει από την ένταση της ημέρας και να αδειάσεις το μυαλό σου κατά τη διάρκεια αυτής της «κενής» μισής ώρας.

3. Ξεκουράσου το μεσημέρι – απόγευμα

Ο ύπνος, έχει ένα πολύ σπουδαίο πλεονέκτημα. Αναπληρώνεται. Τι εννοώ με αυτό; Αν κάποια μέρα συμβεί κάτι απρόοπτο κι αντί για τις 7 ώρες που χρειάζεσαι, κοιμηθείς 6, τότε μπορείς να κερδίσεις το χαμένο χρόνο το απογευματάκι. Γυρίζοντας από τη σχολή, ετοίμασε το μεσημεριανό σου, καθάρισε την κουζίνα (για χάρη της κίνησης), χάζεψε λίγο για να χωνέψεις και ξάπλωσε για μία ώρα. Όχι παραπάνω όμως. Επίσης, είναι σημαντικό να μην ξυπνήσεις από την απογευματινή σου σιέστα μετά τις 18.00 – 18.30. Διαφορετικά, δε θα μπορέσεις να κοιμηθείς το βράδυ και θα πάει στράφι όλος ο προγραμματισμός.

4. Και τα ΣΚ είναι σημαντικά

Δε νοείται κάποιος που θέλει να φτιάξει το πρόγραμμα του ύπνου του αλλά τα ΣΚ τα καταστρέφει όλα. Σίγουρα το ξενύχτι είναι κάτι που προβλέπεται από τη στιγμή που αναφερόμαστε σε φοιτητές, ο ύπνος που ακολουθεί όμως θα πρέπει να υπακούει στους κανόνες που ορίζουμε γενικότερα. Στα πλαίσια της ξεκούρασης που ίσως να χρειάζεσαι όμως, τα ΣΚ θα μπορούσες να προσθέσεις ακόμη και 2 ώρες στο παράδειγμα των 7 που χρησιμοποιήσαμε παραπάνω. Έτσι, θα αναπληρώσεις τυχόν «απώλειες» που είχες ενώ θα ετοιμαστείς για μια δριμύτερη και πιο αποδοτική εβδομάδα!

5. Μην τρως πριν κοιμηθείς

Το φαγητό πριν από τον ύπνο είναι ότι χειρότερο μπορείς να κάνεις αν θέλεις να αποφύγεις τις αϋπνίες. Κανένας δε μπορεί να κοιμηθεί με γεμάτο το στομάχι. Φρόντισε λοιπόν, να τρως το τελευταίο γεύμα, ναι μεν πλούσιο, αλλά τουλάχιστον 2 ώρες πριν ξαπλώσεις στο κρεβάτι. Θα γλιτώσεις από πολλά αρνητικά που αφορούν τόσο τον ύπνο όσο και την υγεία σου γενικότερα. Το συχνότερο παράδειγμα οι καούρες…

6. Απλά …κουράσου

Μία ακόμη συμβουλή, εύκολη και ταυτόχρονα αποδοτική, είναι να κουράζεσαι σωματικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν υποτιμώ σε καμία περίπτωση τη δυσκολία της νοητικής εργασίας, είναι δεδομένο όμως, πως ένας άνθρωπος ο οποίος κάθεται όλη μέρα στην καρέκλα διαβάζοντας σημειώσεις της σχολής και μελετώντας συγγράμματα, είναι βέβαιο πως θα αντιμετωπίσει δυσκολίες με τον ύπνο του. Άλλωστε, δεν είναι καθόλου δύσκολο να πας για έναν περίπατο το βραδάκι, έχοντας ξεμπερδέψει με όλες σου τις υποχρεώσεις. Βέβαια, η καλύτερη κούραση στην προκειμένη περίπτωση είναι αυτή της σεξουαλικής επαφής. Δεν είμαστε όλοι όμως, τόσο τυχεροί…

7. Ξάπλωσε όταν νυστάζεις

Ένα από τα συχνότερα λάθη που κάνουμε όσον αφορά τον ύπνο, είναι πως οδεύουμε προς το κρεβάτι χωρίς να έχουμε πραγματικά νυστάξει. Το γεγονός αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία της χαλάρωσης, το συνεχές στριφογύρισμα ανάμεσα στα παπλώματα κι εν τέλει το ξημέρωμα με το δικό μας μάτι …γαρίδα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, έγραψα στην αρχή του κειμένου πως πρέπει να δείτε την ώρα που επιθυμείτε να ξυπνήσετε καθώς και πόσες ώρες ξεκούρασης απαιτεί ο οργανισμός σας. Με βάση αυτά τα δύο, σιγά σιγά θα μπείτε σε ένα πρόγραμμα όπου η νύστα θα έρχεται …από μόνη της.

8. Ξάπλωσε χωρίς συσκευές

Ναι! Συνήθισέ το επιτέλους. Καλό και χρυσό το smartphone αλλά τις κατάλληλες στιγμές. Και το ξάπλωμα στο κρεβάτι δεν είναι μία από αυτές. Θα περίμενε κανείς πως θα το είχες καταλάβει από μόνος σου ότι το κινητό, πέρα από το γεγονός ότι σπαταλά όλο σου το χρόνο, δημιουργεί και προβλήματα υγείας με τόση ακτινοβολία. Ο πιο εύκολος τρόπος να συνηθίσεις την «απουσία» του πάντως, είναι να το βάλεις να φορτίσει κάπου μακριά από το κρεβάτι. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσεις την επιτυχία του ξυπνητηριού γιατί θα αναγκαστείς να σηκωθείς για να το κλείσεις. Έτσι λοιπόν, έχουμε μ’ ένα σμπάρο, δυο τριγόνια!

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET