8 πράγματα που έχει σιχαθεί η ψυχή σου, κάθε φορά που ψάχνεις για δουλειά!


Το μόνο σίγουρο είναι πως θα λάβουμε πολλές συμβουλές από τους γονείς μας, τους φίλους μας και γενικά από τον περίγυρο μας, σχετικά με τις σπουδές που έχουμε ακολουθήσει, αλλά και μετέπειτα με την αναζήτηση εργασίας. Βέβαια, παρόλο που γνωρίζουμε πως μοναδικός τους σκοπός είναι να μας βοηθήσουν στις δύσκολες αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε, ωστόσο από ένα σημείο και μετά μπορεί να καταντήσει πολύ κουραστικό και καθόλου ενθαρρυντικό... Ας δούμε λοιπόν, ποια είναι τα συνηθέστερα πράγματα που ακούμε όταν ψάχνουμε να βρούμε μια έρμη δουλειά.

1. «Σου είπα να μπεις σε διαφορετικό τμήμα»

told-you-so

Ποιος το λέει: Οι γονείς φυσικά.

Γιατί καταντάει κουραστικό: Όταν ξεκινάς να ψάχνεις για μια δουλειά και οι πρώτες προσπάθειες είναι ανεπιτυχείς, τότε αρχίζει και η γκρίνια. Και το πρώτο πράγμα που θα ακούσεις, είναι το άκρως σπαστικό: «Σου τα' λεγα εγώ παιδί μου, αλλά εσύ δεν με άκουγες». Και ύστερα ξεκινάει όλη η μουρμούρα, για το ότι ίσως να έχεις σπουδάσει το λάθος αντικείμενο. Όμως, επειδή η ζωή όπως και οι επιλογές, είναι πράγματα που κρίνονται μόνο από εσένα και κανέναν άλλο, δεν πρόκειται να δώσεις ιδιαίτερη σημασία και θα συνεχίσεις να προσπαθείς ακάθεκτος/η!

Τι πρέπει να κάνεις: Χαμογέλασε, κούνα το κεφάλι καταφατικά και απλά γράψε τους στα αρ@@ια σου!

2. «Σου απάντησε ποτέ η εταιρεία, που είχες στείλει βιογραφικό;»

shit

Ποιος το λέει: Γνωστοί που απλά θέλουν να ξύσουν την πληγή σου.

Γιατί καταντάει κουραστικό: Έχεις που έχεις τη στεναχώρια σου, έχεις και τον καθένα να σου ξύνει τις πληγές. Βέβαια, συνήθως αυτή η ερώτηση προκύπτει λόγω πραγματικού ενδιαφέροντος, όμως και πάλι δεν πρόκειται να είσαι και στην καλύτερη διάθεση για να δώσεις μια σοβαρή απάντηση!

Τι πρέπει να κάνεις: Προσπάθησε να έχεις την υπομονή να ακούσεις το σχολιασμό ή τη συμβουλή, γιατί ότι κι αν ειπωθεί, θα είναι για το καλό σου. Διαφορετικά δείξε τη δυσαρέσκειά σου ή την αμηχανία σου και προσπάθησε να αλλάξεις θέμα.

3. «Απόλαυσε όλο τον ελεύθερο χρόνο που έχεις, γιατί θα σου λείψει όταν θα πιάσεις δουλειά»

cool

Ποιος το λέει: Τα κλασικά ποζέρια.

Γιατί καταντάει κουραστικό: Ειλικρινά, είναι αυτή ζωή να κάθεσαι από το πρωί μέχρι το βράδυ, με τις πυτζάμες και να περιμένεις τηλέφωνο για συνέντευξη; Ε δεν είναι κι ο πιο ποιοτικός ελεύθερος χρόνος που θα μπορούσες να έχεις...

Τι πρέπει να κάνεις: Απλώς αγνόησέ τους και αυτούς και τις μ@@κιες τους!

4. «Η συγκεκριμένη θέση εργασίας απαιτεί πέρα από το πτυχίο και 3 χρόνια προϋπηρεσία»

angry

Ποιος το λέει: Διευθυντές που πρέπει να αποκτήσουν ρεαλιστικότερες προσδοκίες.

Γιατί είναι κουραστικό: Μόλις πήρες το πτυχίο και ψάχνεις για δουλειά. ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ;! Και σου λέγανε οι δικοί σου όταν πήγαινες δημοτικό να ξεκινήσεις μια δουλίτσα, θα σε βοηθήσει πολύ στο μέλλον, αλλά το μυαλό σου όλο στο παιχνίδι... Μα είναι καθόλου σοβαροί οι άνθρωποι;;;

Τι πρέπει να κάνεις: Βάλε τα δυνατά σου! Ακόμα και αν δεν πληροίς όλες τις προδιαγραφές, προσπάθησε μέσα από τις ικανότητες σου να τους αποδείξεις το αντίθετο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο επιμένων νικά!

5. «Έχεις περισσότερα προσόντα, από ότι απαιτεί η συγκεκριμένη θέση»

seriously

Ποιος το λέει: Οι ίδιοι ηλίθιοι διευθυντές που αναφέρθηκαν και στο νούμερο 4.

Γιατί καταντάει κουραστικό: Για να έχεις περισσότερα προσόντα, σημαίνει ότι έχεις ήδη τα απαιτούμενα προσόντα για να ανταπεξέλθεις στη θέση που σε ενδιαφέρει. Οπότε γιατί να μη σε προσλάβουν, να τελειώνει η ιστορία;;;

Τι πρέπει να κάνεις: Ειλικρινά δεν υπάρχει λογική για το γεγονός ότι δεν σε προσλαμβάνουν, οπότε απλά δέξου την άρνηση όσο γίνεται πιο ψύχραιμα, ευχαρίστησε τους υπεύθυνους για το χρόνο τους και παρακάλεσέ τους να σε έχουν υπόψη για μελλοντικά πρότζεκτ.

6. «Πόσο καιρό είσαι άνεργος;»

thinking

Ποιός το λέει: Οι  σπαστικοί υπεύθυνοι που κάνουν τις συνεντεύξεις.

Γιατί καταντάει κουραστικό: Μόλις πέσει αυτή η ερώτηση στο τραπέζι, πέφτει μαζί κι η διάθεση στα τάρταρα... Δηλαδή αντί να σε ρωτήσουν για τις γνώσεις που έχεις ή άλλες ικανότητες, σε ρωτάνε για τις αποτυχίες σου; Αυτό ειλικρινά είναι απίστευτα ψυχοφθόρο!

Τι πρέπει να κάνεις: Προσάρμοσε την απάντησή σου, έτσι ώστε να καταφέρεις να αναδείξεις μέσα από αυτήν τα προτερήματά σου! Προσπάθησε να αποδείξεις γιατί είσαι ο κατάλληλος/η για αυτή τη δουλειά και σε καμία περίπτωση μην επιτρέψεις να κλονιστεί η αυτοπεποίθησή σου!

7. «Αφού δε δουλεύεις ας βγούμε έξω»

not

Ποιος το λέει: Οι πανέξυπνοι φίλοι σου.

Γιατί καταντάει κουραστικό: Επειδή δε δουλεύεις, δε σημαίνει ότι έχεις παραπάνω ελεύθερο χρόνο! Μπορεί να ασχολείσαι εθελοντικά με κάποιο πρότζεκτ, ή καθημερινά να κλείνεις καινούριες συνεντεύξεις για δουλειά. Οπότε αυτή η λανθασμένη αντίληψη ότι κάθεσαι και ξύνεσαι, καταντάει πολύ εκνευριστική!

Τι πρέπει να κάνεις: Δε λέω να μη βγαίνεις και καθόλου, όμως το θέμα είναι να τους αποδείξεις ότι δεν είσαι κανένας ρέμπελος επειδή προσωρινά δεν έχεις δουλειά... Στην καλύτερη, πρότεινε κάποιες δραστηριότητες που είναι τσαμπέ, βάλε το καλύτερο χαμόγελό σου, βγες, και πέρνα τέλεια!

8. Καμία απάντηση

wtf

Ποιος το λέει: Το 99% των εταιρειών που προσλαμβάνουν.

Γιατί είναι κουραστικό: Έχεις ετοιμάσει ένα εξαιρετικό βιογραφικό, έχεις συστατικές επιστολές από προηγούμενα αφεντικά ή καθηγητές που είχες και γενικά όλα είναι στην πένα. Και μετά περιμένεις και περιμένεις και περιμένεις... Και στο τέλος δεν παίρνεις καμία απάντηση! Ούτε αρνητική ρε φίλε... Πόσο εκνευριστικό είναι αυτό!

Τι πρέπει να κάνεις: Μην σταματάς να προσπαθείς. Δυστυχώς, είναι πάρα πολλά τα εμπόδια που θα βρεις στο δρόμο σου, όμως αυτό δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει. Τι στο καλό, στο τέλος θα βρεθεί η άκρη και όλα θα πάνε κατ' ευχήν!

 

Θα σου τραβήξουν την προσοχή:Μιχάλης Σταυρινός