ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιος είπε οτι ένα «καλό» πτυχίο ή μεταπτυχιακό εξασφαλίζει την επιτυχία;

Αν υπάρχει κάτι που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης, αυτή είναι η «πείνα» τόσο των γονιών όσο και των νέων, για ένα …καλό πτυχίο. Κι όπου «καλό πτυχίο», μετάφρασέ το σε Ιατρική, Νομική, Πολυτεχνείο κλπ. Γιατί ως γνωστόν, μόνο αυτές οι σχολές έχουν αξία στα μάτια της αστείας κοινωνίας στην οποία […]

Νότης Κουτσούκος

17 Μαρτίου, 2016

Αν υπάρχει κάτι που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης, αυτή είναι η «πείνα» τόσο των γονιών όσο και των νέων, για ένα …καλό πτυχίο. Κι όπου «καλό πτυχίο», μετάφρασέ το σε Ιατρική, Νομική, Πολυτεχνείο κλπ. Γιατί ως γνωστόν, μόνο αυτές οι σχολές έχουν αξία στα μάτια της αστείας κοινωνίας στην οποία ζούμε, μόνο αυτές οι σχολές βγάζουν στην αγορά εργασίας αξιόλογους επαγγελματίες (not).

Κι έρχομαι σε αυτό το σημείο, να χαλάσω τον όμορφα πλασμένο και παραμυθένιο κόσμο στον οποίο κοιμούνται και ξυπνούν ορισμένοι εξ’ υμών. Διότι αγαπητέ μου φίλε κι αγαπητή μου φίλη, όταν αύριο – μεθαύριο βγεις στη γύρα για δουλειά, θα παρατηρήσεις πως το τελευταίο πράγμα που θα κοιτάξουν οι αρμόδιοι είναι το πτυχίο ή το μεταπτυχιακό σου και ειδικά το Πανεπιστήμιο από το οποίο το/τα πήρες. Και θα σου κακοφανεί. Γιατί θα νιώσεις προδομένος/η από το ίδιο το σύστημα στο οποίο δήλωνες τυφλή υπακοή μέχρι …χθες. Γιατί θα καταλάβεις, the hard way, πως άλλο τι λέει το «σύστημα» κι άλλο ποιους ξεχωρίζει και ποιους προκρίνει σε σημαντικές θέσεις. Βλέπεις, συνήθως δίνει σημασία σε εκείνους που δεν το υπάκουσαν, σε εκείνους που είχαν τα αρχίδια να ακολουθήσουν τη δική τους πορεία, αυτή που τους έλεγε το ένστικτό τους κι όχι …η γιαγιά κι ο παππούς από το χωριό.

Κι όλα αυτά, γιατί στον πραγματικό κόσμο ο καθρέφτης του εαυτού σου είναι οι γνώσεις, η συμπεριφορά, οι εμπειρίες κι ο «αέρας» που κουβαλάς μαζί σου στα διάφορα επαγγελματικά κι όχι μόνο, ραντεβού. Δεν είναι ένα κομμάτι χαρτί, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσες να είχες πάρει επειδή έγλειφες τους ΔΑΠίτες και τους ΠΑΣΠίτες του τμήματος, ανάλογα με το πού φυσούσε ο άνεμος την εκάστοτε περίοδο.

Και καλώς ή κακώς, είναι λίγοι οι απόφοιτοι των «καλών» Πανεπιστημίων που μπορούν να περηφανεύονται για τις γνώσεις και την συνολική τους εκπαίδευση. Από τη μία, επειδή οι περισσότεροι εξ’ αυτών δεν άξιζαν πραγματικά τη θέση τους (μη θίγεσαι, να ‘ναι καλά τα ιδιαίτερα και οι καθηγητές που προσπαθούσαν από το πρωί μέχρι το βράδυ να σου χώσουν στο μυαλό έτοιμες τις λύσεις σε 150 θέματα) κι από την άλλη, επειδή η δομή των ίδιων των «καλών» Πανεπιστημίων δε βοηθά σε κανένα σημείο την αληθινή και ουσιαστική εκπαίδευση και προετοιμασία των φοιτητών τους.

Όχι, ούτε κόμπλεξ απέναντι στα ξακουστά ιδρύματα έχω, ούτε απωθημένα μου έχουν μείνει. Άλλωστε, συντάσσω αυτό το κείμενο ως ενεργός φοιτητής του ΕΚΠΑ, ενός από τα μεγαλύτερα ΑΕΙ της χώρας. Δεν είμαι κοντόφθαλμος όμως, ούτε μ’ αρέσει να κοροϊδεύω τον ίδιο μου τον εαυτό. Γιατί έχω δει πώς λειτουργούν και τα …υποβαθμισμένα ΤΕΙ της επαρχίας. Εκεί όπου τα αμφιθέατρα δεν είναι γεμάτα από 600 άτομα που στριμώχνονται στα σκαλάκια γιατί κανείς δεν προνόησε να πει «Δε δεχόμαστε άλλους κύριοι, γεμίσαμε για την επόμενη τριετία!», εκεί όπου οι καθηγητές γνωρίζουν τα μικρά ονόματα των φοιτητών τους, εκεί όπου γίνεται πραγματική προσπάθεια από όλους για το είναι κι όχι για το φαίνεσθαι. Και πιστέψτε με, τους ζηλεύω. Γιατί αυτοί, θα βγουν στην αγορά εργασίας με πολύ περισσότερα εφόδια από εμένα. Εφόδια τα οποία ένας εργοδότης που ενδιαφέρεται πραγματικά για την επιχείρησή του, δε θα αργήσει να τα διαπιστώσει και να προτιμήσει εκείνον/η. Όχι εμένα, τον «σωστά» εκπαιδευμένο.

Πού θέλω να καταλήξω; Όχι πάντως, στην υποτίμηση των Ιδρυμάτων με πλούσια ιστορία και σπουδαία πορεία κατά τη διάρκεια των χρόνων ύπαρξής τους. Αυτά τα Πανεπιστήμια όμως, δεν είναι για όλους. Και πρέπει να το αποδεχτούμε επιτέλους. Και να καταλάβουμε πως αυτό, δεν είναι απαραίτητα κακό. Γιατί όταν έχεις έφεση και ταλέντο στο σχέδιο μόδας, κανένα ΕΚΠΑ δε θα σε κάνει δικηγόρο, κανένα ΕΜΠ δε θα σε κάνει πολιτικό μηχανικό. Άσχετα αν ήσουν αρκετά καλός/ή για να γράψεις 19.500 στις Πανελλήνιες.

Ας αφιερωθούμε επιτέλους, σε αυτό που θέλουμε κι αγαπάμε να κάνουμε, μακριά από προκαταλήψεις κι απωθημένα γονιών. Και που ξέρεις; Ίσως αυτό είναι το αντίδοτο στην κρίση. Γιατί εδώ που τα λέμε, ένας καλός (υδραυλικός), είναι πολύ πιο χρήσιμος από έναν κακό (γιατρό)…

 

ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Ακόμα δεν μπήκε το καλοκαίρι και τροπικές μέδουσες εμφανίστηκαν στις παραλίες!

ΕΛΛΑΔΑ

Στα 830€ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός!

EVENTS

Red Bull Dance Your Style: Ο πιο δυνατός ελληνικός street dance διαγωνισμός επιστρέφει! 

Μουσική

Εταιρεία σε πληρώνει για να ακούσεις το νέο άλμπουμ της Taylor Swift δοκιμάζοντας εσώρουχα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET