ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Οδηγός Επιβίωσης για το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ | 5+1 χρήσιμα tips να τα καταφέρεις ως πρωτοετής!

Για να διαβάζεις το άρθρο αυτό, σημαίνει πως είσαι πλέον φοιτητής/φοιτήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. Καλώς ήρθες, λοιπόν, και συγχαρητήρια για την επιτυχία σου! Επειδή ως πρωτοετής είναι λογικό να έχεις κάποιου είδους άγχος και μια γλυκιά προσμονή για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσεις στη σχολή σου, είμαστε εδώ για να σε προετοιμάσουμε! Δεν […]

Default avatar

Guest Author

4 Οκτωβρίου, 2016

Για να διαβάζεις το άρθρο αυτό, σημαίνει πως είσαι πλέον φοιτητής/φοιτήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. Καλώς ήρθες, λοιπόν, και συγχαρητήρια για την επιτυχία σου!

Επειδή ως πρωτοετής είναι λογικό να έχεις κάποιου είδους άγχος και μια γλυκιά προσμονή για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσεις στη σχολή σου, είμαστε εδώ για να σε προετοιμάσουμε! Δεν πρόκειται να αναφερθώ σε γνωριμίες και άτομα, αφού αυτά θα τα ανακαλύψεις μόνος/η έτσι κι αλλιώς! Θεωρώ πως χρησιμότερο θα ήταν να μάθεις κάποια μικρά tips που θα μπορούσαν να κάνουν τη «χρονιά προσαρμογής» σου στα ΜΜΕ λίγο πιο εύκολη και ευχάριστη.

Ας ξεκινήσουμε:

#1 Επικοινωνία και πάλι επικοινωνία

super-important

Αυτό έχει να κάνει κυρίως με το τμήμα της Αθήνας (Επικοινωνίας και ΜΜΕ), αλλά υποθέτω πως σε κάποιο βαθμό ισχύει και στα υπόλοιπα. Επειδή, λοιπόν, τόσο ο καθαρά δημοσιογραφικός τομέας όσο και ο γενικότερος κλάδος που επέλεξες έχει να κάνει με την επικοινωνία, στα πρώτα εξάμηνα θα βαρεθείς να διαβάζεις για τις θεωρίες που αφορούν σε αυτήν. Συμβουλή No 1; Φρόντισε να μάθεις τα βασικά επικοινωνιακά μοντέλα εξ αρχής από το πρώτο μάθημα, έτσι ώστε να μη χρειάζεται στο διάβασμα σου να επαναλάβεις δύο-τρεις ή και πολύ περισσότερες φορές τα ίδια πράγματα με διαφορετικά λόγια! Μία φορά και ξεμπέρδεψες με σημαντικό μέρος της ύλης διαφορετικών μαθημάτων, αφού τα μοντέλα αυτά αποτελούν βάση στα περισσότερα μαθήματα.

#2 Οι καθηγητές

harvey

Όπως σε όλες τις σχολές, είναι φυσικό οι καθηγητές που θα συναντήσεις να είναι αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους. Σίγουρα θα ξεχωρίσεις 2-3 από αυτούς, οι οποίοι και θα γίνουν οι αγαπημένοι σου. Το πρόβλημα είναι, όμως, πώς αντιμετωπίζει κανείς τους άλλους τους πιο «ιδιαίτερους». Όταν παρατηρείς μια κάποιου είδους «ιδιαιτερότητα» σε έναν καθηγητή αντί να μην πατάς ποτέ στο μάθημά του, θα σου πρότεινα να κάνεις το αντίθετο! Αν είσαι σε όλες τις παραδόσεις του θα καταφέρεις να μπεις λίγο στο κλίμα του, πράγμα που σημαίνει ότι πρώτον έχεις μια μικρή πιθανότητα να καταλάβεις κάάάτι από αυτά που λέει, δεύτερον θα ξέρεις ποια σημεία να προσέξεις στο διάβασμα και τρίτον ποιο βιβλίο δείχνει να προτιμάει. Διαφορετικά, μάλλον οι «τρέλες» του καθηγητή θα σε ταλαιπωρούν χρόνια!

#3 Το μάθημα επιλογής

wisely

Έρχεται η ώρα που πρέπει να επιλέξεις μάθημα επιλογής. Το πιθανότερο είναι στην αρχή να σου φανούν όλα εξίσου βαρετά. Η διέξοδος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η εξής: επιλέγεις είτε το εργαστηριακό μάθημα (αν είσαι τυχερός και υπάρχει), καθώς θα είναι αρκετά πιο πρακτικό από το να διαβάζεις θεωρίες είτε το μάθημα που εξετάζεται σε εργασία, αφού αφενός θα αρχίζεις να συνηθίζεις τη διαδικασία της εργασίας που θα σου χρειαστεί αργότερα και αφετέρου θα αποφύγεις και πάλι μεγάλο μέρος θεωρητικού διαβάσματος.

#4 Επαφή με την επικαιρότητα

regina

Ναι, ξέρω ακούγεται αρκετά κλισέ και βαρετό, αλλά είναι αλήθεια. Αν κρατάς μια επαφή με τα γεγονότα της επικαιρότητας θα μπορέσεις αρχικά να παρακολουθήσεις πιο εύκολα τις παραδόσεις και ίσως ακόμη και να περάσεις πιο εύκολα κάποιο μάθημα που σχετίζεται καθαρά με τη δημοσιογραφία. Μια απλή επαφή είπαμε εξάλλου, όχι να κάνεις ρεπορτάζ!

#5 Τα συγγράμματα

what-does-this-mean

Όταν έρθεις αντιμέτωπος/η με τους καθηγητές που δεν σου προτείνουν από ποιο σύγγραμμα θα ήταν προτιμότερο να διαβάσεις για την εξεταστική, τότε αντί να διαλέξεις ένα τυχαία με βάση τον τίτλο, θα σου πρότεινα μια γρήγορη επίσκεψη στη βιβλιοθήκη. Ναι, μπορεί να είναι μια επιπλέον διαδικασία για εσένα, αλλά πίστεψέ με θα σε γλιτώσει από την παράνοια στην οποία θα οδηγηθείς από το χωρίς νόημα περιεχόμενο κάποιων συγγραμμάτων!

+1 «Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν δουλειά» κλπ

ugh

Μάθε ήδη από το πρώτο έτος πώς να αντιμετωπίζεις τις εκνευριστικές αντιδράσεις των γύρω σου όταν μαθαίνουν ότι σπουδάζεις στο τμήμα αυτό: Πρώτον, είναι τμήμα επικοινωνίας όχι δημοσιογραφίας (τουλάχιστον στην Αθήνα), δεύτερον γιατί σε ποιον προσφέρουν σήμερα απλόχερα δουλειά (και δεν το ξέρω;!), τρίτον… ναι το πρότυπό μου είναι η Τρέμη και ο Πρετεντέρης, γιατί δεν υπάρχουν άλλοι δημοσιογράφοι στον κόσμο αυτό!

 

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET