ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Να γιατί η Ελλάδα πρέπει να αποκλειστεί φέτος από τον διαγωνισμό της Eurovision.

«Xοπ χοπ τεμέτερον χιπ χοπ πέραμε εισιτηρια και πάμε στο αεροπόρτ δυο ώρας αναμένουμε το airbahal βγάλω τα στύπα και ο Κότσον πα έβγαλεν το μπουκάλ» Κι όμως πρόκειται για τους στίχους του ελληνικού τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο διαγωνισμό της Eurovision. Η διεύθυνση της ΕΡΤ αποφάσισε να στείλει ένα πόντιο συγκρότημα […]

Default avatar

Guest Author

18 Απριλίου, 2016

«Xοπ χοπ

τεμέτερον χιπ χοπ

πέραμε εισιτηρια

και πάμε στο αεροπόρτ

δυο ώρας αναμένουμε το airbahal

βγάλω τα στύπα και ο Κότσον πα έβγαλεν το μπουκάλ»

Κι όμως πρόκειται για τους στίχους του ελληνικού τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο διαγωνισμό της Eurovision. Η διεύθυνση της ΕΡΤ αποφάσισε να στείλει ένα πόντιο συγκρότημα με αποχρώσεις της rap και της pop. Καθώς ο υπεύθυνος κ. Τσακνής «έφαγε Χ» από Ζουγανέλη και Μαρίζα Ρίζου, απευθύνθηκε στο συγκρότημα Europond (μετά ονομάστηκαν Argo) για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας. Όπως ο ίδιος τόνισε πολλές φορές, το τραγούδι μιλάει για την κρίση και το προσφυγικό. Οι στίχοι πάντως δεν μαρτυρούν κάτι τέτοιο. Παράλληλα, τα ίδια τα μέλη του συγκροτήματος ισχυρίστηκαν στη «συνέντευξη τύπου» ότι δεν πρέπει να το συνδέσουμε αποκλειστικά με το προσφυγικό και πως το τραγούδι θέλει να περάσει απλώς ένα αισιόδοξο μήνυμα για τις δυσκολίες της ζωής.

Σχετικά με το τραγούδι, πρόκειται για μια μίξη διάφορων ήχων όπως ποντιακή μουσική, ραπ, ποπ κτλ. Οι στίχοι είναι στα ελληνικά (ποντιακή διάλεκτος), αλλά και στα αγγλικά (ρεφρέν). Το αποτέλεσμα είναι αναχρονιστικό και αρκετά κακό. Η rap δύσκολα μπορεί να εναρμονιστεί με την ποντιακή μουσική κι αυτό φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα.

«We are the rise in the rising sun

dance with us and have some fun

We are the rise in the rising sun

join with us for a Utopian Land.»

Οι παραπάνω στίχοι αποτελούν το ρεφρέν της ελληνικής συμμετοχής. Όπως διαπιστώνετε και μόνοι σας, οι στίχοι είναι παιδικοί και αστείοι. Τέτοια τραγούδια θυμίζουν εποχές 2000. Κάτι τέτοιο μου θυμίζει τις υποψηφιότητες της Sabrina (Camera) και της Πέγκυ Ζήνα (Love is a wonderful thing) το 2003 για την ελληνική συμμετοχή στη Eurovision. Τα social media πήραν φωτιά, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν αν πρόκειται για φάρσα ή αν όντως αποτελεί την ελληνική συμμετοχή.

[scis id=”59″]

Ο διαγωνισμός της Eurovision είναι ένα χαρούμενο πάρτι κι αν θέλετε και ένα πανηγύρι, δεν παύει όμως να είναι ένας διαγωνισμός που προβάλλει ένα μέρος από την κουλτούρα κάθε χώρας. Η διεύθυνση της ΕΡΤ έχει την αίσθηση πως η μέθοδος «λίγο έθνικ, λίγο pop και όλα καλά» είναι μια σίγουρη λύση για μια πρόκριση. Νομίζω πως τα τελευταία 2 χρόνια έχει αρχίσει να εκσυγχρονίζεται ο διαγωνισμός και μάλιστα απόδειξη αποτελούν οι συμμετοχές της Λετονίας (2015) και του Βελγίου (2015) . Ωστόσο και στις φετινές υποψηφιότητες, μπορεί να συναντήσει κανείς αξιόλογα και σύγχρονα τραγούδια που έχουν ξεφύγει από το τυποποιημένο στιλ της Eurovision (σαχλοπόπ ή μπαλάντες με υπερβολικό «αμπαλάζ»).

Άρα, λοιπόν, η λύση είναι να αποκλειστούμε φέτος για να ξεκινήσουμε να αντιμετωπίζουμε τον διαγωνισμό με μια διαφορετική και σύγχρονη οπτική.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η Ελλάδα έχει μια μονότονη πορεία στον διαγωνισμό με τα περισσότερα τραγούδια της να είναι σίγουρα παλιομοδίτικα και βγαλμένα από την εποχή του 2000. Το έθνικ-ποπ μοντέλο ίσως και να φέρει την Ελλάδα ψηλά (αν και δεν το πιστεύω), ίσως πάλι, όπως δείχνουν και τα στοιχήματα, να της στερήσει το εισιτήριο του τελικού για πρώτη φόρα!

 

OUR20s

DIGITAL

Κολλητή μοιράζεται πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος θα σε απατήσει και τα σχόλια την επιβεβαιώνουν!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET