ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

9 πολύ καλοί λόγοι που θα σε πείσουν ότι η δημοσιογραφία είναι το καλύτερο αντικείμενο σπουδών!

Η δημοσιογραφία θεωρείται ένας αρκετά αμφιλεγόμενος κλάδος σπουδών αλλά και μετέπειτα, επαγγελματικός χώρος. Ωστόσο, αυτό δεν παύει να σημαίνει πως παραμένει εξίσου ενδιαφέρον και περιπετειώδες αντικείμενο. Για να επιλέξει κάποιος τη δημοσιογραφία πρέπει να το θέλει πολύ, να μην ενδιαφέρεται για τα πιθανά αρνητικά σχόλια και να μην φοβάται την υπερέκθεση. Αν λοιπόν δεν έχεις […]

Default avatar

Guest Author

26 Απριλίου, 2017

Η δημοσιογραφία θεωρείται ένας αρκετά αμφιλεγόμενος κλάδος σπουδών αλλά και μετέπειτα, επαγγελματικός χώρος. Ωστόσο, αυτό δεν παύει να σημαίνει πως παραμένει εξίσου ενδιαφέρον και περιπετειώδες αντικείμενο.

Για να επιλέξει κάποιος τη δημοσιογραφία πρέπει να το θέλει πολύ, να μην ενδιαφέρεται για τα πιθανά αρνητικά σχόλια και να μην φοβάται την υπερέκθεση.

Αν λοιπόν δεν έχεις αποφασίσει ακόμα τι θα σπουδάσεις, εμείς σου παρουσιάζουμε 9 πολύ καλούς λόγους να επιλέξεις τη δημοσιογραφία για τις ακαδημαϊκές σου σπουδές:

1. Έχεις την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με μια σειρά από ενδιαφέρουσες προσωπικότητες.

Η δημοσιογραφία περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό το κομμάτι της επικοινωνίας με τους άλλους. Μέσα από αυτόν τον κλάδο λοιπόν θα έχεις τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσεις ενδιαφέρουσες προσωπικότητες που με τα καλά ή τα κακά τους, θα προσθέσουν στη φαρέτρα των προσόντων σου, εκείνο της επαγγελματικής, αλλά και βιωματικής εμπειρίας.


2. Αφουγκράζεσαι την κοινή γνώμη.

Η δουλειά σου σημαίνει συνεχή αναζήτηση και ρεπορτάζ «στο δρόμο», όπως λέμε. Βγαίνεις έξω, γνωρίζεις ανθρώπους, συνομιλείς μαζί τους κι αντιλαμβάνεσαι τον παλμό της κοινωνίας, τις αποδοκιμασίες και τις επιδοκιμασίες. Κι αν καμιά φορά, έχεις κάποια δυσκολία ή κάποιο ατύχημα, όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα!


3. Λαμβάνεις διάφορα πράγματα δωρεάν.

Όταν είσαι δημοσιογράφος, όλοι θέλουν να σε έχουν με το μέρος τους. Λέγεται μάλιστα πως τα Μ.Μ.Ε θεωρούνται η τέταρτη εξουσία ενός κράτους. Αν λοιπόν κάποιος θέλει να γίνει αγαπητός στο κοινό, πρέπει να γίνει αρχικά αγαπητός στους δημοσιογράφους, και πώς θα το πετύχει αυτό; Μα φυσικά, μέσα από δώρα που θα τους κάνει!


4. Μαθαίνεις τέλεια την τέχνη της στενογραφίας.

Όχι μόνο ως φοιτητής/τρια αλλά κι ως καταξιωμένος/η δημοσιογράφος, οι σημειώσεις κι οι συντομογραφίες είναι ένα όπλο που θα το χρησιμοποιείς καθημερινά, επομένως και μια τεχνική που πρέπει να κατακτήσεις. Συχνά θα καλείσαι να αποτυπώνεις στο χαρτί τα λόγια κάποιου συνεντευξιαζόμενου, κάτι που είναι απίθανο να καταφέρνεις να τα γράφεις όλα αυτολεξεί.


5. Το συναίσθημα που νιώθεις όταν λες ότι είσαι δημοσιογράφος.

Αυτός ο θαυμασμός αλλά συγχρόνως κι ο τρόμος της εξουσίας, που διακρίνεις στα μάτια των γύρω σου είναι πραγματικά μοναδικό συναίσθημα.


6. Αλλά κι ο ενθουσιασμός που σε κατακλύζει όταν βλέπεις τη δουλειά σου να δημοσιεύεται.

Ας μην κρυβόμαστε… δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να βλέπεις το όνομά σου για πρώτη φορά σε κοινή θέα. Σε κάνει να νιώθεις πως αποτελείς κι επίσημα πλέον ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου της δημοσιογραφίας.


7. Η εμπειρία του να γράφεις (ακόμα κι εθελοντικά) σε κάποια φοιτητική εφημερίδα ή site.

Ξέρεις τι είναι αυτό που απασχολεί και προβληματίζει τους συμφοιτητές σου, σου δίνεται η ευκαιρία να αναδείξεις τις ικανότητες σου προτού καν αποφοιτήσεις και να τραβήξεις το ενδιαφέρον των εργοδοτών και φυσικά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος πρακτικής άσκησης.


8. Μαθαίνεις τι σημαίνει υπομονή.

Για να είμαστε ειλικρινείς, μαθαίνεις τι σημαίνει να παίρνεις 100 τηλέφωνα κάποιον επί 3 μήνες ή να κάνεις 30 ερωτήσεις σε έναν συνεντευξιαζόμενο και αυτός να απαντάει μόνο τις 5. Ωστόσο, στο τέλος παίρνεις πάντα αυτό που θέλεις με όπλα σου την υπομονή και την επιμονή.


9. Μαθαίνεις πως να τα πηγαίνεις καλά με τις ευθύνες.

Το άγχος που νιώθεις ότι όλα περνάνε από τα χέρια σου; Αυτό, εννοούμε, με τη λέξη ευθύνες. Ένας δημοσιογράφος πρέπει να φέρει εις πέρας τη δουλειά στο μέγιστο, αλλά και στον τάχιστο βαθμό. Η ενημέρωση κι η κοινωνία δεν περιμένουν κανένα…


Ό,τι δυσκολίες κι αντιξοότητες κι αν αντιμετωπίσεις όμως, να θυμάσαι πάντα πως η δημοσιογραφία είναι τόσο δυνατός κι ενδιαφέρον κλάδος, που δεν κατακτιέται εύκολα. Αν όμως, καταφέρεις και τον κατακτήσεις έστω και στο ελάχιστο, θα σε πάει πολύ ψηλά!

 

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET