ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

3 κανόνες για να γίνεις κι εσύ ένας …γαμάτος αλαζόνας!

Πράγματι, ο τίτλος του άρθρου καθώς και το περιεχόμενό του είναι ευκόλως παρεξηγήσιμα και θεωρώ ιδιαίτερα πιθανό το βρισίδι, τις κατάρες και το πάτημα του «Χ», στον browser. Όχι οτι θα τα βάψω μαύρα, αλλά στην προσπάθεια μου να …εξηγηθώ, θα έλεγα πως προσωπικά δεν είμαι αλαζόνας. Ή έστω, έτσι πιστεύω. Ωστόσο, παρακολουθώντας Suits, γράφοντας […]

Νότης Κουτσούκος

2 Φεβρουαρίου, 2016

Πράγματι, ο τίτλος του άρθρου καθώς και το περιεχόμενό του είναι ευκόλως παρεξηγήσιμα και θεωρώ ιδιαίτερα πιθανό το βρισίδι, τις κατάρες και το πάτημα του «Χ», στον browser. Όχι οτι θα τα βάψω μαύρα, αλλά στην προσπάθεια μου να …εξηγηθώ, θα έλεγα πως προσωπικά δεν είμαι αλαζόνας. Ή έστω, έτσι πιστεύω.

Ωστόσο, παρακολουθώντας Suits, γράφοντας και συζητώντας για την εν λόγω σειρά και γενικότερα ερχόμενος σε καθημερινή επαφή με την όλη φάση και τους χαρακτήρες της, δεν μπορώ παρά να δηλώσω εντυπωσιασμένος από την προσωπικότητα και την εν γένει παρουσία του ενός από τους κεντρικούς ήρωες, του Harvey Specter. Ναι, του τύπου που έχει αναγάγει την αλαζονεία σε επιστήμη, κατάφερε να της δώσει την εικόνα του προτερήματος κι όχι του μειονεκτήματος και που λίγα χρόνια νωρίτερα, θα σε έκανε άνετα να αναφωνήσεις: «Μαμά μαμά, να! Σε αυτόν θέλω να μοιάσω»…

Διότι το συμπέρασμα είναι πως μπορείς να είσαι αλαζόνας και ταυτόχρονα γαμάτος, συμπαθητικός κι εν τέλει αποδεκτός από το περιβάλλον σου. Αρκεί να υπακούς στους παρακάτω 3, απλούστατους κανόνες:

1. Πρέπει να υπάρχει λόγος

Η ύπαρξη της αιτίας της αλαζονείας είναι ο πρώτος κι απαράβατος κανόνας. Όντας αποτυχημένος και …μουντζωμένος από την ίδια τη ζωή, θα ήταν παράλογο να είσαι κι αλαζόνας από πάνω. Καλό το ψώνιο, καλή η αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό σου, αλλά θέλει και υπόβαθρο. Στο παράδειγμά μας ας πούμε, ο Harvey όσο αρχίδι κι αν φαντάζει ορισμένες φορές, είναι κοινά αποδεκτός ως ένας από τους κορυφαίους δικηγόρους στον τομέα του, παγκοσμίως! Κάτι σαν τον Michael Jordan των δικαστικών μεγάρων… Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως βρίσκει και τα κάνει. Δεν ξύπνησε ένα πρωί να πει: «Α, εγώ θα βαράω τα νταούλια και οι άλλοι θα χορεύουν!».

2. Μην εξωτερικεύεις συναισθήματα

Τον πετυχημένο τον φθονούν. Τον αλαζόνα πετυχημένο, θέλουν όλοι να τον καταστρέψουν. Είναι νόμος κι αυτό δεν αλλάζει, που να χτυπιέσαι μέχρι το πρωί. Κι ως γνωστόν, όταν κάποιος θέλει να σου «επιτεθεί» με στόχο το καίριο πλήγμα που θα σε βγάλει νοκ άουτ, περιμένει τη στιγμή που θα δείξεις ευάλωτος κι έτοιμος να παραπατήσεις. Τι πρέπει να κάνεις εσύ για να προστατέψεις την αλαζονεία και κατ’ επέκταση την υπόληψή σου; Να παίξεις άμυνα με τον πιο δοκιμασμένο τρόπο. Μην εξωτερικεύοντας συναισθήματα και προσωπικές δύσκολες καταστάσεις. Διότι κι ο αλαζόνας, άνθρωπος είναι. Θα έρθει η στιγμή που θα καψουρευτεί, θα πληγωθεί, θα νιώσει αδύναμος κι έτοιμος να καταρρεύσει. Άλλο να το γνωρίζει μόνο ο ίδιος όμως κι άλλο να το ξέρουν και οι πέτρες…

3. Θέλει …στυλ

Και φτάνουμε στο κομμάτι όπου ουσιαστικά ο απλός αλαζόνας ξεχωρίζει μια και καλή από τον …γαμάτο αλαζόνα! Διότι ο δεύτερος, εκτός των παραπάνω, διαθέτει και το στυλ να υποστηρίξει το υφάκι που «πουλάει» προς τα έξω. Τόσο εμφανισιακά, όσο και σε επίπεδο …αέρα κι αίγλης κατά τη διάρκεια της φυσικής του παρουσίας. Μπαίνει σε έναν χώρο και η ύπαρξή του γίνεται αισθητή ρε παιδί μου. Πώς αλλιώς να το περιγράψω; Στην πραγματικότητα, ή το ‘χεις ή δεν το ‘χεις. Μέση λύση, δεν παίζει…

 

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET