ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

5 απλοί τρόποι να βελτιώσεις τη μνήμη σου και να μαθαίνεις πιο γρήγορα!

Η μνήμη μας βοηθά καθημερινά. Μας κάνει λειτουργικούς. Με αυτή συνδέουμε γεγονότα, καταστάσεις και προσαρμοζόμαστε στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε, ενώ με αυτή πυροδοτούνται συγκινήσεις και νέες σκέψεις. Πολλές φορές ευχόμαστε μάλιστα, να είχαμε πιο ισχυρή μνήμη, αφού αυτή μας βοηθά σε δύσκολες καταστάσεις, όπως ένα διαγώνισμα ή μια στιγμή αδυναμίας στην οποία πρέπει να […]

Default avatar

Guest Author

5 Ιουνίου, 2016

Η μνήμη μας βοηθά καθημερινά. Μας κάνει λειτουργικούς. Με αυτή συνδέουμε γεγονότα, καταστάσεις και προσαρμοζόμαστε στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε, ενώ με αυτή πυροδοτούνται συγκινήσεις και νέες σκέψεις. Πολλές φορές ευχόμαστε μάλιστα, να είχαμε πιο ισχυρή μνήμη, αφού αυτή μας βοηθά σε δύσκολες καταστάσεις, όπως ένα διαγώνισμα ή μια στιγμή αδυναμίας στην οποία πρέπει να πούμε το μεγάλο όχι ή το μεγάλο ναι. Πώς μπορούμε όμως να κάνουμε πιο ισχυρή τη μνήμη μας;

Σχηματισμός νοερής εικόνας

Πολλά πειράματα έχουν δείξει ότι όταν κάνουμε εικόνα στο μυαλό μας μια πληροφορία, μπορούμε στο μέλλον να την ανακαλέσουμε ευκολότερα. Για παράδειγμα, κάποιος που θα γράψει ένα διαγώνισμα στην Ιστορία, μπορεί να δημιουργήσει μια εικόνα για τις μάχες που συμβαίνουν ή μια φωτογραφία στο μυαλό του με ημερομηνίες κι από κάτω να βάλει τα ιστορικά σημαντικά πρόσωπα. Δημιουργούμε δηλαδή μια οπτική εικόνα και τη σχετίζουμε με γνώσεις, οι οποίες βρίσκονται ήδη στη μνήμη. Γι’ αυτό ο σχηματισμός νοερής εικόνας λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά για εμάς!

Οργάνωση των πραγμάτων

Μια άλλη καλή ιδέα είναι να χωρίζουμε τις πληροφορίες σε κατηγορίες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους. Για παράδειγμα, μπορούμε να χωρίζουμε σε ομάδες όμοια πράγματα προκειμένου να τα ξεχωρίζουμε. Μεταξύ των λέξεων, ροδάκινο, καρέκλα, άλογο, φράουλα, καναπές και γάτα, μπορούμε να οργανώσουμε τα αντικείμενα σε 3 κατηγορίες, σε φρούτα, έπιπλα και ζώα. Έτσι θα θυμόμαστε πολύ πιο εύκολα τις λέξεις με την ταξινόμησή τους.

Επανάληψη βέβαια

Είναι κοινό και αληθινό. Οι πληροφορίες που χρησιμοποιούνται πιο συχνά ανακαλούνται πιο εύκολα. Ο εγκέφαλος διακρίνει ότι η πληροφορία είναι χρήσιμη, μιας και το άτομο στρέφει την προσοχή του σε αυτή. Οπότε αρκεί καμιά φορά να επαναλάβουμε και ίσως φωναχτά για να διεγείρουμε και τις αισθήσεις μας ή να δοκιμάσουμε να δημιουργήσουμε μια οπτική εικόνα.

Μπες στο πλάνο

Όταν δίνουμε σημασία σε αυτά που σκεφτόμαστε, τα ανακαλούμε στη μνήμη μας και ευκολότερα. Μπορούμε λοιπόν να συνδέσουμε πληροφορίες με γνώσεις παλαιότερες, άτομα σημαντικά για εμάς ή και να βάλουμε μέσα στη νέα πληροφορία τον εαυτό μας να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σίγουρα οι συνειρμοί θα είναι αρκετά ενδιαφέροντες και έτσι θα τους ανασύρουμε ευκολότερα.

Ύπνος

Βάσει ερευνών δεν λειτουργεί το να ακούμε στον ύπνο μας τις πληροφορίες που θέλουμε να μάθουμε. Π.χ. κάποιες θεωρίες Φυσικής. Όσοι αναφέρουν αποτελέσματα αυτών των μεθόδων, είναι επειδή ανακαλούν κάποιες πληροφορίες στα μικρά διαστήματα αϋπνίας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο ύπνος όμως είναι σημαντικός για τη μάθηση. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι καθώς κοιμόμαστε, οι πληροφορίες με τις οποίες ήρθαμε σε επαφή, επεξεργάζονται και κωδικοποιούνται στον εγκέφαλο. Κατά τη διάρκεια του ύπνου γίνονται διάφορες νευρολογικές μετατροπές και ουσιαστικά η γνώση μοιάζει να οικοδομείται. Οπότε ίσως να μην ήταν καλή ιδέα να το πάτε σερί πριν από ένα σημαντικό διαγώνισμα ή εξέταση προκειμένου να διαβάσετε περισσότερο. Άλλωστε, μπορεί ήδη να είστε πολύ κουρασμένοι για να ανακαλέσετε τις πληροφορίες για τις οποίες κοπιάσατε.

 

SPILL THE TEA

Στα πράγματα που δεν έγιναν ποτέ… η Emilia Vodos έβγαινε με τον Drake στον Καναδά!

ΕΛΛΑΔΑ

Youth Pass: Ανοίγουν ξανά οι αιτήσεις για τα 150 ευρώ – Πότε θα καταβληθεί το ποσό!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Έρχεται το Κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο για να γεμίσουμε με κάτι ακόμα το βιογραφικό μας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET