Έρευνα | Ένας ακόμη λόγος που θα σε κάνει να λατρέψεις περισσότερο τον καφέ!


Μπάρες παγωτού Derby από την Κρι Κρι!

To περιοδικό Natural Medicine, δημοσίευσε έρευνα σύμφωνα με την οποία παρουσιάζεται μία ακόμη ευεργητική ιδιότητα του καφέ, η οποία ξεπερνά τα κλασσικά και πολυσυζητημένα περί πρωϊνού ξυπνήματος κι αύξησης της ενέργειας, αλλά επικεντρώνεται στην άμβλυνση του πόνου.

Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, προήλθε από ένα πείραμα που έγινε σε ποντίκια, τα οποία μετά από έλλειψη ύπνου για πέντε ημέρες, φαίνονταν πιο επιρρεπή στον πόνο. Οι επιστήμονες, παρατήρησαν πως αναλγητικά όπως η μορφίνη δεν μπορούσαν να καταπραΰνουν την αίσθηση του άλγους που ένιωθαν, αλλά αντιθέτως τις περισσότερες φορές χειροτέρευαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Με την χορήγηση της καφεΐνης ωστόσο, φάνηκε πως προκλήθηκε στα πειραματόζωα μία εγρήγορση που τα βοήθησε να ξεπεράσουν τα επίπονα συμπτώματα.

Τόσο η καφεΐνη όσο και η ουσία μοδαφινίλη, αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, η οποία με την σειρά της παίζει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση από τα δυσάρεστα συμπτώματα του πόνου.

Το συμπέρασμα των ερευνητών, είναι πως ο επαρκής ύπνος σε συνδυασμό με ουσίες που θέτουν τον οργανισμό σε εγρήγορση, όπως η καφεΐνη, μπορεί να καταπραΰνουν από τον χρόνιο πόνο και να βοηθήσουν σημαντικά ανθρώπους που βασανίζονται από προβλήματα ρευματικής φύσεως κι όχι μόνο.

 

Θα σου τραβήξουν την προσοχή:Αθανασία Βιδάλη