Έρευνα | Αυτός είναι ο λόγος που λύνονται μόνα τους τα κορδόνια των παπουτσιών.


To πιο συχνό, ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα μας είναι το να μας λύνονται τα κορδόνια των παπουτσιών και να φοβόμαστε ότι αν δεν τα δέσουμε θα φάμε καμιά «σούπα» και θα γελάνε όλοι γύρω μας.

Οι Αμερικανοί ερευνητές, λοιπόν, αποφάσισαν να δώσουν λύση σε αυτό το μυστήριο που περιβάλλει τους λόγους πρόκλησης αυτού του φαινομένου που μας ταλαιπωρεί από μικρούς και θα μας ταλαιπωρεί μέχρι να πεθάνουμε.

Έτσι, φανέρωσαν πως το λύσιμο των κορδονιών είναι αποτέλεσμα της δράσης δύο φυσικών δυνάμεων. Η μία είναι η τριβή του ποδιού με το έδαφος και η άλλη η κίνηση του πέλματος. Οι δύο αυτές δυνάμεις προκαλούν αστάθεια στον κόμπο και κατ'επέκταση λύνουν τα κορδόνια μας, αργά και βασανιστικά.

Για να φτάσουν σε αυτά τα ευρήματα οι επιστήμονες της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Ντέϊλι-Ντάϊαμοντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Proceedings of the Royal Society A" της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, χρησιμοποίησαν μια κάμερα αργής κίνησης για να μελετήσουν μια σειρά από πειράματα με κόμπους κορδονιών. Ένας ερευνητής φορούσε αθλητικά παπούτσια και έτρεχε πάνω σε ένα διάδρομο γυμναστικής, ενώ οι άλλοι κινηματογραφούσαν σε «σλόου μόσιον» το λύσιμο των κορδονιών.

Καταληκτικά, διαπιστώθηκε ότι όσοι τρέχουν ή περπατάνε γρήγορα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να λυθούν τα κορδόνια τους καθώς αυξάνεται η τιμή της βαρύτατης κατά εφτά φορές ενώ εποισημάνθηκε και το γεγονός ότι υπάρχουν κορδόνια που λύνονται πιο δύσκολα από κάποια άλλα.

Θα σου τραβήξουν την προσοχή:Αθανασία Βιδάλη