ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Έρευνα της ΑΣΟΕΕ για τα καταθλιπτικά συμπτώματα στους Φοιτητές.

Το Τμήμα Στατιστικής σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ψυχικής Υγείας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ-πρώην ΑΣΟΕΕ) διεξήγαγε μία έρευνα σχετικά με την ψυχολογία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες φοιτητές. Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 412 φοιτητές/φοιτήτριες του ΟΠΑ, εξετάστηκε το ποσοστό των καταθλιπτικών συμπτωμάτων που συναντάται στους φοιτητές και κατά πόσον αυτό έχει […]

Default avatar

Guest Author

15 Μαρτίου, 2016

Το Τμήμα Στατιστικής σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ψυχικής Υγείας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ-πρώην ΑΣΟΕΕ) διεξήγαγε μία έρευνα σχετικά με την ψυχολογία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες φοιτητές.

Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 412 φοιτητές/φοιτήτριες του ΟΠΑ, εξετάστηκε το ποσοστό των καταθλιπτικών συμπτωμάτων που συναντάται στους φοιτητές και κατά πόσον αυτό έχει σχέση με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 16,5% των ερωτηθέντων φοιτητών παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης, ποσοστό το οποίο είναι μεγάλο αν αναλογιστούμε ότι στον γενικό πληθυσμό το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 3,3% το 2008, 6,8% το 2009, 8,2% το 2011 και 12,3% το 2012. Παράλληλα, σχεδόν οι μισοί φοιτητές που πήραν μέρος στην έρευνα απαντούν θετικά στην ερώτηση για το αν έχουν έρθει αντιμέτωποι με καταστάσεις άγχους. Ιδιαίτερα υψηλό είναι, επίσης, το ποσοστό των νέων που συμφωνεί ότι θα ήταν χρήσιμο να επισκεφθεί ειδικό ψυχικής υγείας. Το 44,7% όσων εμφανίζουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης είναι σίγουρο ότι πρέπει να το πράξει, ενώ το 39,8% το σκέφτεται.

Οι φοιτήτριες εμφανίζουν με μεγαλύτερη συχνότητα συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με τους φοιτητές. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, όσο τα επίπεδα των συμπτωμάτων κατάθλιψης αυξάνονται, τόσο επηρεάζεται αρνητικά η πρόοδος της ακαδημαϊκής πορείας των φοιτητών. Οι φοιτητές που έχουν στρες και γενικά είναι πιεσμένοι, συνήθως παρακολουθούν λιγότερες ώρες μαθημάτων στη σχολή τους. Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό των φοιτητών που δεν παρακολουθούν καθόλου μαθήματα, το οποίο αγγίζει το 21,3%.

Σχετικά με τα αίτια των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, η έρευνα αναφέρει ότι αυτά προκαλούνται από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι ο γενικότερος τρόπος ζωής καθώς επίσης και η μετάβαση από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή. Επίσης, το σύστημα εξετάσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι έφηβοι με σκοπό την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, φέρνει αρκετές ψυχοσωματικές αλλαγές που κάνουν την καθημερινότητά τους δυσκολότερη.

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET