ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Ο φύλακας στη Σικαλη - J.D Salinger (Παρουσίαση)
Αρθρογράφος: Νότης Κουτσούκος
Αναρτήθηκε: Τετάρτη 6, Μαρτίου 2013 22:30
Κατηγορία: Βιβλία

Το βιβλίο που επέλεξα να σας παρουσιάσω σήμερα είναι παλιό. Πολύ παλιό. Αλλά είναι τόσο διαχρονικό και τόσο επίκαιρο που οφείλουμε κατά τη γνώμη μου να το διαβάσουμε  γιατί μας εκφράζει λίγο πολύ όλους. Πρόκειται για το Φύλακα στη Σίκαλη ένα βιβλίο με πολύ μυστηριώδη τίτλο που δε σου αφήνει πολλά περιθώρια να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται.

Όλη η νεανική επικαιρότητα με ένα κλικ. Εσύ θα μείνεις πίσω; Δε νομίζω...

Η πλοκή: Ένας έφηβος ο Χόλντεν Κόλφιλντ ο οποίος φοιτά σε ένα καθωσπρέπει αμερικάνικο σχολείο, που προέρχεται από μια συντηρητική αμερικάνικη οικογένεια αποφασίζει να το σκάσει. Να αφήσει τη συμβατική ζωή του και να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή. Η παιδικότητα, η αθωότητα και πολλές φορές η ανωριμότητα οι οποίες τον χαρακτηρίζουν τον κατατάσσουν στην κατηγορία του αντιήρωα. Δεν είναι δυνατός ούτε αποφασιστικός και συνήθως αφήνει τα γεγονότα να καθοδηγήσουν τις πράξεις του. Θα καταφέρει το παιδί αυτό να κερδίσει την ελευθερία του; Και ποια είναι αυτή η ελευθερία που τόσο απεγνωσμένα ψάχνει;

Η κριτική: Το βιβλίο αυτό είναι ένας ύμνος στα υπέροχα χρόνια της εφηβείας. Είναι τόσο απλό και συνάμα τόσο μπερδεμένο όπως η ψυχή κάθε παιδιού που εισβάλλει στον κόσμο των μεγάλων και αρχίζει να νιώθει όπως αυτοί. Έννοιες όπως ελευθερία, φιλία, έρωτας επαναπροσδιορίζονται και αποκτούν νέο νόημα. Θα διαπιστώσετε και εσείς ότι το βιβλίο δεν έχει αρχή και τέλος και αυτή του η ιδιότητα συμβάλλει στο να δημιουργήσει ο αναγνώστης τη δική του ιστορία. Διαβάζοντας το θα νιώσετε να ταυτίζεστε με τον ήρωα και δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα συλλάβετε τον εαυτό σας να χαμογελάει κρυφά γιατί τα γεγονότα που περιγράφει σας θυμίζουν κάποιον, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο σας τον εαυτό. Γραμμένο υπέροχα το 1951 και μεταφρασμένο εξαιρετικά από την ποιήτρια Τζένη Μαστοράκη το 1978 είναι ένα βιβλίο που ο καθένας μας αξίζει να έχει στη βιβλιοθήκη του. Μια ανθρώπινη ιστορία που προσφέρει απλόχερα συγκίνηση και νοσταλγία για εφηβικά μας χρόνια.

Υ.Γ.1 Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «γράμματα».
Υ.Γ2 Διαβάστε το τώρα που ο καιρός είναι μια έτσι και μια αλλιώς,  όπως ακριβώς οι εναλλαγές συναισθημάτων του Χόλντεν Κόλφιλντ.
Υ.Γ3 Σας έχω και την κατάλληλη μουσική υπόκρουση για το διαβάσετε http://www.youtube.com/watch?v=qycqF1CWcXg.

Καλές αναγνώσεις!

Eleni Geo
https://twitter.com/loanafire

To Neopolis.gr προτείνει:

blog comments powered by Disqus
Πιο Δημοφιλή
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
Eγγραφείτε στη mailing list
μας, και μάθετε πρώτοι όλα τα
νέα, απευθείας στο email σας.
Ενημερωθείτε
τώρα για τους
όρους χρήσης
του Neopolis.gr
© 2012 www.neopolis.gr, all rights reserved - Web Design by Netplanet
Κατασκευή Ιστοσελίδων
Google+