Ανωμαλίες μήτρας | Συχνότερες μορφές & πώς επηρεάζουν τη γονιμότητα


Οι συγγενείς ανωμαλίες στη μήτρα υπάρχουν από τη γέννηση της γυναίκας, συνήθως όμως γίνονται αντιληπτές όταν η γυναίκα μείνει έγκυος, κυρίως γιατί προκαλούν αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Μέχρι τότε συνήθως δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα.

Οι πιο συχνές ανωμαλίες είναι:

  • Διάφραγμα, το οποίο διαιρεί την κοιλότητα της μήτρας,
  • Τοξοειδής μήτρα (διακρίνεται σχηματισμός που μοιάζει με μικρό διάφραγμα)
  • Μονόκερως μήτρα (έχει αναπτυχθεί μόνο το ένα ήμισυ της μήτρας),
  • Δίκερως μήτρα (η μήτρα αποτελείται από δύο κοιλότητες λόγω μη σωστής ανάπτυξής της).

Οι ανωμαλίες μήτρας τις περισσότερες φορές διορθώνονται εύκολα με υστεροσκοπική χειρουργική.

Οι ανωμαλίες της μήτρας μπορεί να επηρεάζουν τη γονιμότητα της γυναίκας

Όταν η μήτρα έχει τέτοιου είδους ανωμαλίες, τότε δυσκολεύεται να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη (π.χ. λόγω ανεπαρκούς αιμάτωσης ή μικρού μεγέθους) και για αυτό το λόγο παρατηρούνται πιο συχνές αποβολές ή πρόωρος τοκετός.

Αν, λοιπόν, μια γυναίκα:

  • αδυνατεί να πετύχει εγκυμοσύνη ή
  • έχει πολλαπλές αποβολές ή
  • έχει αποτυχημένες προσπάθειες με εξωσωματική γονιμοποίηση

…ενώ όλες οι εξετάσεις (ορμονικό προφίλ, αποθέματα ωοθηκών, σπερμοδιάγραμμα κλπ) είναι καλές, τότε θα πρέπει να ελέγξει τη μήτρα της, σε συνεννόηση με το γυναικολόγο αναπαραγωγής. Σε πληθώρα κλινικών μελετών έχει φανεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρούνται υψηλά ποσοστά ανατομικών προβλημάτων στη μήτρα της γυναίκας (συγγενείς ανωμαλίες).

Διερεύνηση της κοιλότητας της μήτρας

Η διερεύνηση της κοιλότητας της μήτρας γίνεται με τις εξής εξετάσεις:

  • κολπικό υπερηχογράφημα,
  • σαλπιγγογραφία: ελέγχεται όχι μόνο η διαβατότητα των σαλπίγγων, αλλά και το μέγεθος και το σχήμα της κοιλότητας της μήτρας,
  • διαγνωστική υστεροσκόπηση: πρόκειται για μια επεμβατική εξέταση που γίνεται χωρίς να χρειάζεται η ασθενής να παραμείνει στο νοσοκομείο. Με τη βοήθεια μιας μικρο-κάμερας, ο γιατρός ελέγχει το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας και ταυτόχρονα με τη διάγνωση (διαγνωστική υστεροσκόπηση) μπορεί να κάνει και θεραπεία του προβλήματος, αν αυτό χρειάζεται (επεμβατική υστεροσκόπηση π.χ. για διόρθωση διαφράγματος). Η υστεροσκόπηση γίνεται υπό ήπια αναισθησία (‘μέθη’) προκειμένου η ασθενής να κοιμηθεί και μη νιώσει πόνο.

Η διόρθωση των ανωμαλιών της μήτρας έχει θεαματικά αποτελέσματα ως προς την επίτευξη εγκυμοσύνης, είτε με φυσιολογική σύλληψη είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση. Για να μείνει μια γυναίκα έγκυος, χρειάζεται ένα καλό έμβρυο να εμφυτευτεί σε μια υγιή και χωρίς προβλήματα μήτρα. Με τη διόρθωση των ανωμαλιών της μήτρας, εξασφαλίζουμε δεκτικό ενδομήτριο έτσι ώστε να γίνει η εμφύτευση του εμβρύου. Εξασφαλίζουμε επίσης το καλό μέγεθος της μήτρας έτσι ώστε η εγκυμοσύνη να εξελιχθεί φυσιολογικά και να μην προκληθεί πρόωρος τοκετός λόγω μικρού μεγέθους μήτρας.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κέντρου γυναικολογίας και αναπαραγωγής Γέννημα IVF και κλείστε σήμερα ραντεβού για διερεύνηση της υπογονιμότητας και υστεροσκόπηση από την πιο εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα γυναικολόγων και μαιών.

Θα σου τραβήξουν την προσοχή:Neopolis Team