DIGITAL

9 τρόποι με τους οποίους ένας φοιτητής χρησιμοποιεί το φου-μπου στις μέρες μας!

Οι φοιτητές, παγκοσμίως, είναι μία πολύ ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα για το Facebook και τον Mark Zuckerberg. Δεν είναι τυχαίο πως στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης απευθυνόταν μονάχα σε άτομα που είχαν mail ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Άλλωστε κι ο ίδιος ο δημιουργός του, ήταν φοιτητής εκείνα τα χρόνια… Στις μέρες μας, […]

Νότης Κουτσούκος

14 Φεβρουαρίου, 2016

Οι φοιτητές, παγκοσμίως, είναι μία πολύ ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα για το Facebook και τον Mark Zuckerberg. Δεν είναι τυχαίο πως στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης απευθυνόταν μονάχα σε άτομα που είχαν mail ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Άλλωστε κι ο ίδιος ο δημιουργός του, ήταν φοιτητής εκείνα τα χρόνια…

Στις μέρες μας, το 96% των φοιτητών ολόκληρου του κόσμου, χρησιμοποιούν το Facebook τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Το 75% αυτών των φοιτητών, δε μπορούν να φανταστούν τις σπουδές τους σε έναν κόσμο χωρίς Ίντερνετ και social media ενώ μόλις το 21% παραδέχεται ότι η συνεχής χρήση του Facebook έχει αρνητική επίδραση στη διαδικασία φοίτησης παρόλο που οι βαθμοί των φοιτητών που διαβάζουν τσεκάροντας το προφίλ τους είναι 20% χαμηλότεροι σε σχέση με αυτούς που συγκεντρώνονται απερίσπαστοι.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, το Facebook έχει μπει για τα καλά στη ζωή του κάθε φοιτητή χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. Πώς χρησιμοποιούμε όμως το εν λόγω social media και γιατί είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγούμε από την καθημερινή του χρήση; Πολύ απλά, επειδή έχει ταυτιστεί με το μεγαλύτερο μέρος ακόμη και της «offline» ζωής μας!

1. Γκρουπ της σχολής μας

Όση προσπάθεια και να κάνουν τα Πανεπιστήμια με e-classes και forums, τα γκρουπάκια του Facebook δε θα τα ξεπεράσουν ποτέ. Ένας φοιτητής, το πρώτο πράγμα που κάνει όταν περνάει στη σχολή του, είναι να γίνει μέλος στην αντίστοιχη ομάδα που έχει δημιουργηθεί στο Facebook. Κι εκεί ξεκινάει ο χαμός με σχόλια, διαφωνίες, καλαμπούρια και γνωριμίες. Με λίγα λόγια, τα notifications δε σταματούν ποτέ…

2. Γκρουπ άλλων σχολών

Ένα φαινόμενο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, είναι να γινόμαστε μέλη σε γκρουπάκια άλλων σχολών πέρα από το δικό μας. «Κόβουμε κίνηση» με αυτόν τον τρόπο, παίρνουμε ιδέες για να εμπλουτίσουμε τον τοίχο της δικής μας ομάδας και με λίγα λόγια, προσθέτουμε επιπλέον χαμένο χρόνο στη φοιτητική μας ζωή.

3. Add συμφοιτητών/τριών

Αν δεν προσθέσεις στη λίστα των φίλων σου, συμφοιτητές και συμφοιτήτριες τότε ποιον θα προσθέσεις; Η ανάγκη του ανθρώπου για κοινωνικοποίηση είναι αυτονόητη. Η «φιλία» όμως, είναι πολύ πιο εύκολη όταν υπάρχει μία οθόνη να σε προστατεύει και να σου δίνει την εντύπωση της εσφαλμένης αυτοπεποίθησης.

4. Φλερτ

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και το φλερτ μεταξύ των φοιτητών. Αν μου αρέσει μία κοπέλα που είδα στην Πανεπιστημιούπολη, τότε το πρώτο πράγμα που θα κάνω, είναι να τη βρω στο Facebook. Εκεί, ξεκινούν τα likes σε φωτογραφίες, κι αν δω ανταπόκριση θα μιλήσω στο chat. Η παραπάνω διαδικασία, είναι απολύτως οικεία σε όλους τους φοιτητές που με διαβάζουν αυτή τη στιγμή. Κι αν το παίζουν «αθώες παρθένες» τότε απλά κοροϊδεύουν τον εαυτό τους…

5. Όταν το μάθημα είναι βαρετό

Πηγαίνεις στη σχολή πρωί πρωί, και συνειδητοποιείς ότι σήμερα θα σας δείξει ασκήσεις ένας μεταπτυχιακός κι όχι ο κανονικός καθηγητής. WTF?! Τσάμπα ξυπνήσαμε δηλαδή; Όχι! Πάντα υπάρχει η λύση κι ονομάζεται Facebook. Τσεκάρεις τα μηνύματά σου, μετά τις ειδοποιήσεις κι εν τέλει χαζεύεις στον τοίχο συγκεντρώνοντας πληροφορίες για μερικές εκατοντάδες (ή χιλιάδες) «φίλους» σου.

6. Check in στη βιβλιοθήκη

Ποιος ο λόγος να πάρεις τα πόδια σου και να πας μέχρι τη βιβλιοθήκη της σχολής για διάβασμα, αν δεν κάνεις το καθιερωμένο check in; Διαβάζεις που διαβάζεις, ας το μάθει ο κόσμος τουλάχιστον να σου κάνει μερικά likes. Θα χάσεις μερικές ώρες αλλά θα κερδίσεις σε δημοτικότητα. Κάτι θυσιάζουμε, κάτι κερδίζουμε. Έτσι πάει…

7. Φωτογραφίες σημειώσεων

Μια από τα ίδια. Πιάστηκε το χέρι σου επειδή προσπαθούσες να προλάβεις τον καθηγητή που υπαγόρευε; Κουρκούτιασε το κεφάλι σου από την αποπνικτική ατμόσφαιρα του αμφιθεάτρου; Μία φωτογραφία των σημειώσεων είναι υπεραρκετή για να σου φτιάξει τη διάθεση. Ξέρεις εσύ, τα κατάλληλα φίλτρα και το καθιερωμένο ποτήρι με φυσικό χυμό πορτοκάλι να αχνοφαίνεται. Και κάπως έτσι, το διάβασμα γίνεται …lifestyle!

8. Σανίδα σωτηρίας όταν τα χρήματα τελειώνουν

Ο μήνας έχει 25. Κι εσύ έχεις ξεμείνει από λεφτά. Ίσα που, φτάνουν για να φας ένα τυπικό πρωινό κι ένα κανονικό μεσημεριανό τις 5 ημέρες που απομένουν. Έξοδος, καφές, ποτό κλπ, θεωρούνται απαγορευμένες στο λεξιλόγιό σου. Έχεις όμως έναν «φίλο» ο οποίος δε θα σε παρατήσει ποτέ. Το Facebook. Όσο γεμάτο (ή μη) κι αν είναι το πορτοφόλι σου, πληκτρολογώντας www.facebook.com, ο chrome δε θα σε απογοητεύσει ποτέ. Το μόνο αρνητικό είναι πως βλέποντας στον τοίχο σου τους άλλους να διασκεδάζουν, θα σε πιάσει η ζήλια. Ακόμη κι έτσι όμως, ο χρόνος περνάει και η 1η του μηνός πλησιάζει…

9. Μέσο επικοινωνίας με φίλους από τα παλιά

Σε άλλες εποχές, αν περνούσες σε διαφορετική πόλη με τους φίλους σου, το πιθανότερο είναι να χανόσασταν μια για πάντα. Νέες παρέες, νέες συνήθειες, έλλειψη επικοινωνίας… Σήμερα όμως, το πρόβλημα της έλλειψης επικοινωνίας έχει λυθεί. Το chat δεν έχει κανένα κόστος, μπορείς να μιλάς με όλους απεριόριστες ώρες και να μοιράζεστε τα πάντα. Φωτογραφίες από τις εξόδους, add στις νέες παρέες. Όλα οδηγούν στην διατήρηση των σχέσεων που είχες χτίσει τόσα χρόνια. Και δεν υπάρχει πιο ευχάριστο πράγμα από αυτό…

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET