ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

9 hacks που εγγυώνται να κάνουν το διάβασμα της εξεταστικής μακράν πιο εύκολο!

Η πλειονότητα των φοιτητών που ξέρουμε, είτε προσπαθεί να βγάλει την ύλη το προηγούμενο βράδυ της εξέτασης, είτε ακόμα χειρότερα κανά μισάωρο προτού καταφτάσει στο αμφιθέατρο. Έλα όμως, που αποδεδειγμένα καμία από τις δύο μεθόδους δεν είναι αποτελεσματική. Και μετά αναρωτιώμαστε γιατί «κοπήκαμε» με 4 και πόσο άθλιος είναι ο καθηγητής που διόρθωνε… Ευτυχώς δηλαδή, που […]

Default avatar

Guest Author

18 Ιανουαρίου, 2017

Η πλειονότητα των φοιτητών που ξέρουμε, είτε προσπαθεί να βγάλει την ύλη το προηγούμενο βράδυ της εξέτασης, είτε ακόμα χειρότερα κανά μισάωρο προτού καταφτάσει στο αμφιθέατρο. Έλα όμως, που αποδεδειγμένα καμία από τις δύο μεθόδους δεν είναι αποτελεσματική. Και μετά αναρωτιώμαστε γιατί «κοπήκαμε» με 4 και πόσο άθλιος είναι ο καθηγητής που διόρθωνε…

Ευτυχώς δηλαδή, που υπάρχει το Neopolis και με τις παρακάτω συμβουλές, είναι σίγουρο ότι το διάβασμα θα κυλήσει πιο ομαλά, πιο ανώδυνα και προφανώς πιο αποδοτικά!

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα …σωτήρια exam hacks:

#1 Χώρισε το διάβασμα της ύλης σε διαχειρίσιμα κομμάτια

Όσες περισσότερες ημέρες έχεις μέχρι την εξέταση, τόσο καλύτερα μπορείς να χωρίσεις την ύλη και να την απλώσεις σε όλη τη διάρκεια μέχρι τη «μεγάλη μέρα». Έτσι, θα μπορέσεις να αφομοιώσεις πολύ καλύτερα αυτά που διαβάζεις, χωρίς να πιέσεις σε ακραίο βαθμό τον εγκέφαλο και τη μνήμη σου.

#2 Μην αποσπάσαι από τα κοινωνικά δίκτυα

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μείνεις εκτός social media για μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως έτσι θα μπορέσεις να διαβάσεις πιο συγκεντρωμένα και ουσιαστικά. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εφαρμογές όπως για παράδειγμα η StayFocusd, με τις οποίες μπλοκάρεις τις εφαρμογές του κινητού σου, τις οποίες δεν θες να χρησιμοποιήσεις για ορισμένη χρονική περίοδο. Έτσι, θα καταφέρεις να μην υποκύψεις σε πειρασμούς που κάνουν τη ζωή σου δύσκολη και σε κρατούν πίσω από την επιτυχία στην εξεταστική.

#3 Κάνε ερωτήσεις στον εαυτό σου

Όταν καταφέρεις να τελειώσεις την ύλη, είναι σίγουρο κι απολύτως λογικό να μη θυμάσαι τα πάντα. Γι’ αυτό και χρειάζονται οι επαναλήψεις. Ένας ενδιαφέρον τρόπος προσέγγισης της επαναληπτικής διαδικασίας, είναι να κάνεις ερωτήσεις στον εαυτό σου από όλα τα κεφάλαια που έχεις διαβάσει, ώστε να δεις τι ψάρια πιάνεις. Σ’ αυτό βοηθούν πολύ και τα παλιά θέματα που οι καθηγητές συνήθως ανεβάζουν στην e-class.

#4 Κάνε μάθημα σε κάποιον άλλον

Αν κάποιος φίλος σου αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ή έχει κάποια απορία, εκμεταλλεύσου το ακόμα κι αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος/η για την απάντηση. Μέσα από τη διαδικασία της επεξήγησης, είναι σίγουρο ότι θα εμπεδώσεις κι εσύ καλύτερα το εν λόγω κεφάλαιο και πολύ πιθανό να καταλάβεις κάτι επιπλέον που δεν είχες παρατηρήσει προηγουμένως. Να θυμάσαι, τα «ιδιαίτερα» είναι πιο αποδοτικά για τον «καθηγητή» παρά για το «μαθητή»…

#5 Λύσε παλιά θέματα

Τα παλιά θέματα, που θα βρεις στην e-class του τμήματός σου, είναι ο καλύτερος τρόπος να καταλάβεις το στυλ των θεμάτων που βάζει κάθε καθηγητής και να μπεις στο νόημα της εξεταστικής περιόδου. Ειδικά οι πρωτοετείς φοιτητές που δεν έχουν εξεταστεί ξανά σε επίπεδο Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δε νοείται να μην μπουν σ’ αυτήν τη διαδικασία Όχι ότι οι παλιότεροι δεν έχουν να κερδίσουν λύνοντας θέματα προηγούμενων εξεταστικών. Μιλάμε για τον καλύτερο τρόπο επανάληψης. Δεν είναι τυχαίο, ότι σε κάποια μαθήματα το μόνο που χρειάζεται για να περάσεις, είναι να διαβάσεις τα παλιά θέματα!

#6 Κάνε τακτικά διαλείμματα

Όταν είσαι κουρασμένος/η, είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να καταλάβεις και να αφομοιώσεις το 100% των πληροφοριών που διαβάζεις. Για την ακρίβεια, ζήτημα να τα καταφέρεις με το …10%. Έτσι, καλό είναι κατά τη διάρκεια του διαβάσματος να κάνεις τακτικά διαλείμματα, ώστε να ξεκουραστεί και να ξελαμπικάρει λίγο το μυαλό σου. Έρευνες άλλωστε, έχουν αποδείξει ότι η καλύτερη μελέτη επιτυγχάνεται με 52 συνεχόμενα λεπτά διαβάσματος, ακολουθούμενα από ένα 17λεπτο διάλειμμα. Δοκίμασέ το, δεν έχεις τίποτα να χάσεις!

#7 Αντάμειψε τον εαυτό σου

Καλά, δε λέω να ζητήσεις αυτοκίνητο από τον πατέρα σου επειδή έβγαλες δυο κεφάλαια στατιστικής σε μία μέρα. «Μικροδωράκια» όμως τα δικαιούσαι. Στην ουσία, μ’ αυτόν τον τρόπο θέτεις στόχους και καταφέρνεις πιο εύκολα να τους υλοποιήσεις Για παράδειγμα, τελειώνοντας ένα κεφάλαιο, μπορείς να παραγγείλεις καμιά πίτσα για βραδινό ή να δεις ένα (δύο το πολύ!) επεισόδιο της αγαπημένης σου σειράς. Πρόσεξε μην το κάνεις ανάποδα μόνο και για κάθε τρία τέσσερα επεισόδια που βλέπεις, να διαβάζεις και μισή ώρα…

#8 Κοιμήσου όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες

Ο ύπνος βοηθάει πάρα πολύ στη μνήμη, στη συγκέντρωση και στην καλύτερη απορρόφηση των δεδομένων που διαβάζεις και προσπαθείς να μάθεις εν’ όψει των εξετάσεων. Γι’ αυτό και δε συνίσταται να ξενυχτάς ολόκληρη τη νύχτα για να βγάλεις την απαιτούμενη ύλη. Δυστυχώς, μ’ αυτόν τον τρόπο καταλήγεις να κάνεις περισσότερο κακό στον εαυτό σου, παρά να τον βοηθάς.

#9 Κατάλαβε τι ταιριάζει σε εσένα

Οι παραπάνω συμβουλές δεν ταιριάζουν σε όλους τους ανθρώπους. Ο καθένας έχει διαφορετικό τρόπο και διαφορετική ρουτίνα μελέτης. Ο ιδανικός καταμερισμός χρόνου, οι αντοχές και διάφορες ακόμη συνιστώσες διαφέρουν αισθητά από φοιτητή σε φοιτητή. Τα παραπάνω λοιπόν, δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από έναν γενικό μπούσουλα που θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και να σχεδιάσεις το όσο το δυνατόν πιο αποδοτικό πρόγραμμα μελέτης.

Άντε και καλό διάβασμα! #οΘεόςναβάλειτοχέριτου

 

EVENTS

Red Bull Dance Your Style: Ο πιο δυνατός ελληνικός street dance διαγωνισμός επιστρέφει! 

Μουσική

Εταιρεία σε πληρώνει για να ακούσεις το νέο άλμπουμ της Taylor Swift δοκιμάζοντας εσώρουχα!

ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

«Ψηφιακό Vegas»: Η Άνοδος των Αμερικανικών Διαδικτυακών Καζίνο στην Εποχή του Διαδικτύου

SPILL THE TEA

Στα πράγματα που δεν έγιναν ποτέ… η Emilia Vodos έβγαινε με τον Drake στον Καναδά!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET