ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Στα άδυτα της γνώσης | 16 υπέροχες βιβλιοθήκες στην Αθήνα!

Γράφει η Αργυρώ Μποζώνη Στην καρδιά της Αθήνας υπάρχουν πολλές βιβλιοθήκες, μεγαλύτερες ή μικρότερες, γενικές και ειδικές, ανοιχτές, δανειστικές, ξενόγλωσσων βιβλίων. Σε έναν περίπατο στις πηγές γνώσης παραθέτουμε 16 μεγάλες βιβλιοθήκες. ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας είναι ο θεματοφύλακας της γραπτής πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων και η κιβωτός ενός μοναδικού πλούτου […]

Neopolis Team

26 Μαΐου, 2016

Γράφει η Αργυρώ Μποζώνη

Στην καρδιά της Αθήνας υπάρχουν πολλές βιβλιοθήκες, μεγαλύτερες ή μικρότερες, γενικές και ειδικές, ανοιχτές, δανειστικές, ξενόγλωσσων βιβλίων. Σε έναν περίπατο στις πηγές γνώσης παραθέτουμε 16 μεγάλες βιβλιοθήκες.

ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας είναι ο θεματοφύλακας της γραπτής πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων και η κιβωτός ενός μοναδικού πλούτου στον οποίο καταγράφεται η πορεία της ελληνικής σκέψης και ιστορίας δια μέσου των αιώνων.

Στεγάζεται στο εμβληματικό κτίριο της Αθηναϊκής τριλογίας επί της Πανεπιστημίου, που σχεδιάστηκε από τον Θεόφιλο Χάνσεν. Προετοιμάζεται η μετακίνηση και εγκατάστασή της στο Φάληρο.  Σήμερα η Εθνική Βιβλιοθήκη εξακολουθεί να στεγάζεται στο Βαλλιάνειο κτίριο, στο κέντρο της Αθήνας καθώς και σε δύο άλλα κτίρια στην Αγία Παρασκευή και τη Νέα Χαλκηδόνα.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας κατέχει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές Ελληνικών Χειρογράφων Κωδίκων διεθνώς. Συγκεκριμένα, διαθέτει μια συλλογή από 4.500 περίπου χειρόγραφους κώδικες, ιστορικά έγγραφα και ανεκτίμητα τεκμήρια του ελληνικού πολιτισμού, τα οποία είναι προσβάσιμα από το κοινό αποκλειστικά στο Αναγνωστήριο Χειρογράφων.

Η Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη στο Φάληρο

Η Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή στους αναγνώστες και υπάρχουν δυο τύποι εισόδου: αυτός του αναγνώστη, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η βιβλιοθήκη και η προσωρινή άδεια εισόδου.(Στην ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά). Στην Εθνική Βιβλιοθήκη γίνονται εκδηλώσεις για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.

Ωράριο Λειτουργίας:

Κεντρικό Αναγνωστήριο: Δευτ.-Πεμ.: 9πμ-8μμ Παρ.-Σαβ.: 9πμ-2μμ

Αναγνωστήριο Χειρόγραφων: Δευτ.-Παρ.: 9πμ-2μμ

Πανεπιστημίου 32, τηλ: 210-3382541

Ο ιστότοπος της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι : www.nlg.gr

ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» δημιουργήθηκε από το Σύλλογο οι Φίλοι της Μουσικής για όλους τους Έλληνες. Σκοπός της είναι να προσφέρει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιστημονική πληροφόρηση στο χώρο της μουσικής στους επισκέπτες αλλά και στους χρήστες από απόσταση. Το υλικό της βιβλιοθήκης επικεντρώνεται στη Δυτική Μουσική, ενώ σχετικά με την Ελληνική Μουσική καλύπτει την αρχαία, τη βυζαντινή, τη δημοτική, τη ρεμπέτικη και τη λόγια μουσική. Η συλλογή ολοκληρώνεται με υλικό γύρω από τις μουσικές παραδοσιακών πολιτισμών ανά τον κόσμο, και τη μουσική τζαζ. Η Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής ανακαινίστηκε τον Μάιο του 2013, με σκοπό να διαθέσει ακόμη πιο αποτελεσματικά τους χώρους της στο κοινό. Η συλλογή της Βιβλιοθήκης, που αυξάνεται κάθε χρόνο με σταθερό ρυθμό, διαθέτει πάνω από 133.000 τίτλους.

Ειδικότερα διαθέτει πάνω από 82.740 τίτλους σε βιβλία και παρτιτούρες, 23.242 τόμους σε μορφή μικροφίλμ, 695 τίτλους περιοδικών, 17.781 ηχογραφήσεις και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Επίσης, 206 ηλεκτρονικές εκδόσεις και πολυμέσα πάνω σε διάφορα θέματα, σπάνιες εκδόσεις, φωτογραφίες, προγράμματα συναυλιών καθώς και πολυάριθμα χειρόγραφα. Οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε online βάσες δεδομένων, στις οποίες η Βιβλιοθήκη έχει συνδρομή, όπως μουσικολογικά λεξικά (Grove Music Online), βιβλιογραφικές πηγές (RILM, Proquest) κ.ά.

Μια σημαντική συλλογή της Βιβλιοθήκης είναι το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, το οποίο συγκεντρώνει πλούσια βιβλιογραφία και δισκογραφία σχετικά με την αρχαία, τη βυζαντινή, τη δημοτική, τη ρεμπέτικη και τη λόγια ελληνική μουσική. Στο υλικό συγκαταλέγονται σημαντικά αρχεία συνθετών  όπως του Μίκη θεοδωράκη, του Θόδωρου Αντωνίου, του Αργύρη Κουνάδη, του Ν. Ζαχαρίου , του Μ. Σουγιούλ και σπάνιες συλλογές. Επίσης διαθέτει την Naxos Video Library online και την Naxos Music Library online. Σημαντικό έργο της Βιβλιοθήκης αποτελεί η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη από όπου παρέχεται ελεύθερα στο διαδίκτυο όλο το ελεύθερο πνευματικών δικαιωμάτων ψηφιοποιημένο υλικό της. Στους χώρους της Μουσικής Βιβλιοθήκης λειτουργεί και μία Παιδική Βιβλιοθήκη με βιβλία μουσικού. Υπάρχει και πιάνο μελέτης  στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να μελετούν κατόπιν ραντεβού.

Η Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή σε όλους. Για να γίνει κανείς τακτικό μέλος πρέπει να έχει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα και να είναι τουλάχιστον 16 ετών.

Πληροφορίες:

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Τηλεφωνικό κέντρο: 210 7282000

Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες, όπως επίσης και να απολαύσετε μια βιντεο- ξενάγηση στους χώρους της Βιβλιοθήκης από τη διευθύντριά της, μουσικολόγο κ. Στεφανία Μεράκου στον ιστότοπο της βιβλιοθήκης εδώ.

Για τις εκδηλώσεις της μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ

Ώρες Λειτουργίας:

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή απο 10:00 έως 16:45 και Τετάρτη από 10:00 έως 19:00

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής είναι γενική βιβλιοθήκη με κύριο σκοπό την υποστήριξη του κοινοβουλευτικού έργου. Παράλληλα, είναι ανοικτή και στο κοινό, το οποίο μπορεί να πληροφορηθεί για τη λειτουργία της Βουλής και τη νομοθετική διαδικασία, να λάβει γνώση των νομοσχεδίων και των συζητήσεων της Ολομέλειας και να μελετήσει τις συλλογές της στα αναγνωστήριά της. Η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει στις συλλογές της περίπου 725.000 τόμους βιβλίων όλων των επιστημών, εφημερίδες και περιοδικά.

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει μία αναπτυγμένη συλλογή βιβλίων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών επιστημών, νομικής και ιστορίας, για την υποστήριξη του κοινοβουλευτικού έργου, και ένα γενικό πληροφοριακό τμήμα (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, εγχειρίδια, έργα υποδομής, κ.ά.).

Καπνεργοστάσιο
Καπνεργοστάσιο

Επιπλέον, περιλαμβάνει και τις Ειδικές Συλλογές, με αρχέτυπα, παλαιότυπα και σπάνιες εκδόσεις της περιόδου 1481-1900 και πολιτικά φυλλάδια του 19ου και 20ού αιώνα.

Η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, τμήμα της οποίας είναι δωρεά του Εμμανουήλ Μπενάκη προς τη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να στεγαστεί η βιβλιοθήκη Ψυχάρη (35.000 τόμοι), περιλαμβάνει βιβλία που αφορούν στις επιστήμες των μαθηματικών, της φυσικής, της ανθρωπολογίας, της φιλοσοφίας, της θεολογίας, της ιατρικής, την ελληνική και ξένη λογοτεχνία και τις καλές τέχνες. Στη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη στεγάζονται και οι προσωπικές βιβλιοθήκες πολιτικών, όπως των Αντ. Ζυγομαλά, Ι. Μεταξά, Αλ. Καφαντάρη, Ι. Σίδερη, Π. Τσαλδάρη κ.ά.

Το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στεγάζει τον μεγαλύτερο όγκο των βιβλιακών συλλογών όλων των θεματικών κατηγοριών, καθώς και τις πρόσφατες εκδόσεις ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, των θετικών επιστημών κ.α.

Σήμερα, λόγω του μεγάλου όγκου των συλλογών της και των νέων δραστηριοτήτων της, η Βιβλιοθήκη της Βουλής περιλαμβάνει: α) την Κεντρική Βιβλιοθήκη, που στεγάζεται στο κτήριο του Κοινοβουλίου, β) τη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη (Ανθίμου Γαζή 2), που φιλοξενείται προσωρινά στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο και γ) το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (Λένορμαν 218).

Οι συλλογές της Βιβλιοθήκης είναι προσβάσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση catalog.parliament.gr.

Πληροφορίες:

Κεντρική Βιβλιοθήκη – Μέγαρο της Βουλής

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9:00-14:00 και 17:30-20:30, Σάββατο 9:00-14:00

Ειδικές Συλλογές: καθημερινά 9:00-14:00 και 17:30-20:30, μόνο κατά τις απογευματινές συνεδριάσεις της Ολομέλειας

Επικοινωνία:  210 370 7227

Η είσοδος στους χώρους της Βιβλιοθήκης γίνεται με επίδειξη Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου (είσοδος Κεντρικής Βιβλιοθήκης από το φυλάκιο της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας).

Όλες οι πληροφορίες για τη Βιβλιοθήκη της Βουλής υπάρχουν εδώ.

ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, που άνοιξε τις πύλες της το 1926 για να στεγάσει τη σημαντική δωρεά 26.000 τόμων βιβλίων του διπλωμάτη και βιβλιόφιλου Ιωάννη Γεννάδιου, κατέχει σήμερα μία μοναδική ερευνητική συλλογή, η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από 120.000 τόμους βιβλίων, καθώς και σπάνιες βιβλιοδεσίες, αρχεία, χειρόγραφα και έργα τέχνης που αναφέρονται στην ελληνική παράδοση και τους γείτονες πολιτισμούς.

Ανάμεσα στα τεκμήρια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ξεχωριστή θέση έχει η συλλογή προσωπικών αντικειμένων του πλέον διακεκριμένου φιλέλληνα, ποιητή Λόρδου Βύρωνα.

Η Βιβλιοθήκη έχει, επίσης, στην κατοχή της μία μοναδική σειρά ζωγραφικών έργων που απεικονίζουν επεισόδια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν για λογαριασμό του Στρατηγού Μακρυγιάννη.

Από τις τέσσερις αρχικές σειρές, έχουν διασωθεί μόνο οι δύο: αυτή της Γενναδείου και μία δεύτερη στο Κάστρο του Windsor. Σημαντικές μαρτυρίες Ελλήνων, Οθωμανών και φιλελλήνων, με κορυφαία παραδείγματα τους Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Αλή Πασά και Samuel G. Howe, καταγράφουν τα γεγονότα του ’21. Από τον όγκο των Αρχείων της Βιβλιοθήκης, που διαρκώς εμπουλίζονται, διακρίνονται αρχεία προσωπικοτήτων που φωτίζουν πτυχές της ιστορίας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, ενώ εξέχουσα σημασία για την πολιτική ζωή του εικοστού αιώνα έχουν τα προσωπικά αρχεία της οικογένειας Δραγούμη και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας (1975–1980) Κωνσταντίνου Τσάτσου, αρχείο το οποίο πρόσφατα δωρήθηκε στη Βιβλιοθήκη.

Οι αρχειακές συλλογές της Γενναδείου αποτελούν, επίσης, σημαντική παρακαταθήκη για τα γράμματα και τις τέχνες με τα αρχεία διάσημων Ελλήνων λογοτεχνών, όπως εκείνα των βραβευμένων με Νόμπελ ποιητών Γιώργου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και του μουσικού Δημήτρη Μητρόπουλου.

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη είναι μία ερευνητική, ιδιωτική βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει συλλογές σπάνιων βιβλίων, χειρογράφων, αρχείων και έργων τέχνης. Πολλά από τα αποκτήματά της είναι ανεκτίμητα και αναντικατάστατα. Τις συλλογές της Γενναδείου μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Προσφέρεται για επιτόπια ανάγνωση στο Αναγνωστήριο, σύμφωνη με τους κανονισμούς της βιβλιοθήκης. Η Γεννάδειος είναι μια μη δανειστική βιβλιοθήκη χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στα βιβλιοστάσια από το κοινό.

Σε συνδυασμό με τη λειτουργία της ως βιβλιοθήκη και ερευνητικό κέντρο, “το Γεννάδειον” συμμετέχει ενεργά στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας με διαλέξεις, σεμινάρια, συναυλίες, εκθέσεις και εκδόσεις.

Πληροφορίες:

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή: 09:00 – 17:00

Πέμπτη: 09:00 – 20:00, Σάββατο: 09:00-14:00.

Διεύθυνση: Σουηδίας 61, Τηλέφωνο: 210 – 72.10.536

Ολες οι πληροφορίες για τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη υπάρχουν εδώ.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Η Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), η αρχαιότερη και μεγαλύτερη βιβλιοθήκη εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα, έχει την αφετηρία της στις απαρχές του «Σχολείου των Τεχνών» (1837), από την εξέλιξη του οποίου προήλθαν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Η Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών έχει κύρια αποστολή την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και των ερευνητικών προγραμμάτων του Ιδρύματος. Επιπλέον, η Βιβλιοθήκη επιδιώκει, με τη διάθεση των υπηρεσιών της και εκτός κοινότητας ΑΣΚΤ, να συμβάλει στην ευρύτερη ενίσχυση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και στην ανάπτυξη της έρευνας στο χώρο της Ιστορίας της Τέχνης, με έμφαση στη νεοελληνική τέχνη.

Αυτή τη στιγμή στη βιβλιοθήκη υπάρχουν 57.000 τόμοι βιβλίων, 412 τίτλοι ελληνικών και ξένων περιοδικών, 550 χαρακτικά, 2.700 διαφάνειες και περίπου 3.000 CD ROM και DVD.

Η πρόσβαση στις συλλογές της Bιβλιοθήκης είναι ελεύθερη σε όλους. Εξαιρούνται οι συλλογές των παλαιών και πολύτιμων βιβλίων καθώς και εκείνες του οπτικοακουστικού-ηλεκτρονικού υλικού (βιντεοκασέτες, CD-ROM), στις οποίες η πρόσβαση παρέχεται μέσω του προσωπικού της Βιβλιοθήκης.

Πληροφορίες:

Για τις συλλογές της βιβλιοθήκης της ΑΣΚΤ μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.

Βρίσκεται στην Ανωτάτη Σχολή καλών Τεχνών, Πειραιώς 256. Αγ. Ι. Ρέντης, τηλ: 210 4801204

Λειτουργεί: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8.30-3.00, Τετάρτη 8.30-7.00

Γενικές πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη μπορείτε να βρείτε εδώ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων ιδρύθηκε το 1835 από τον πρώτο Δήμαρχο της Αθήνας Ανάργυρο Πετράκη.

Έναν αιώνα αργότερα, το 1936, όταν πραγματοποιήθηκε η αγορά της μεγάλης προσωπικής συλλογής του Γεωργίου Βλάχου, ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό στο Παλαιό Δημαρχείο, επί της οδού Αθηνάς, στην τότε πλατεία Λουδοβίκου. Από τον Δεκέμβριο του 2002 στεγάζεται στο παραδοσιακό κτίριο επί της οδού Δομοκού 2, στο σταθμό Λαρίσης.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη διαθέτει περίπου 55.000 τίτλους. Μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής είναι τρίτη κατά σημασία και μέγεθος αλλά πρώτη όσο αφορά στο αρχείο εφημερίδων.

Η συλλογή περιλαμβάνει θεματική ενότητα για την Αθήνα (φωτογραφικό υλικό, βιβλία, καρτ ποστάλ), σπάνιες εκδόσεις του 18ου και 19ου αιώνα (οι οποίες δεν είναι δανειστικές), ΦΕΚ που χρονολογούνται από το 1833, αρχείο εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου που χρονολογείται από το 1862 έως σήμερα και 900 τίτλους περιοδικών από το 1834.

Δικαίωμα δανεισμού έχουν όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων καθώς και των υπολοίπων Δήμων του λεκανοπεδίου Αττικής. Δίνονται για δανεισμό όλα τα βιβλία πλην των πληροφοριακών, των σπάνιων εκδόσεων και των βιβλίων μεγάλου μεγέθους.

Κάθε αναγνώστης μπορεί να δανείζεται έως δυο βιβλία για 15 μέρες με δικαίωμα ανανέωσης μιας εβδομάδας, με την προϋπόθεση να γίνει μέλος της βιβλιοθήκης. Υπάρχουν 2 αναγνωστήρια: ένα για βιβλία με 100 θέσεις και ένα για εφημερίδες και περιοδικά με 50 θέσεις.

Μπορείτε να δείτε τον κατάλογο της βιβλιοθήκης εδώ

Πληροφορίες: 

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-19:00, Τετάρτη 9:00 – 15:00

Διεύθυνση: Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης, Τηλ: 210-8846011, 210-8846012

Όλες οι πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη εδώ.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ- ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Τον Δεκέμβριο του 1993 ο Κωνσταντίνος Λασκαρίδης ιδρύει τη Βιβλιοθήκη «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» στη μνήμη της συζύγου του.  Η Βιβλιοθήκη σήμερα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργική ανάπτυξη. Η Γενική Συλλογή της περιλαμβάνει 37.000 τίτλους βιβλίων και καλύπτει θεματικά ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών ενδιαφερόντων, σε συνδυασμό με κλασική και σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, καθώς και όλο το φάσμα της ξένης λογοτεχνίας. Διαθέτει επίσης λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά, οπτικοακουστικό, πληροφοριακό και αρχειακό υλικό. Η παιδική και εφηβική συλλογή είναι πλούσια, καλύπτει όλες τις ηλικίες και διαθέτει 8.500 τίτλους.

Σημαντικός είναι και ο αριθμός των βιβλίων που δωρίζονται και ανέρχονται στους 8.189 τίτλους, εξαιρουμένων άλλων βιβλιοθηκών που περιήλθαν στο Ίδρυμα, μέρος των οποίων σύντομα θα ενσωματωθεί στη Γενική Συλλογή της Δανειστικής Βιβλιοθήκης.

Στεγάζεται η Ναυτική Βιβλιοθήκη, η Βιβλιοθήκη Ναυτικού Δικαίου του Baron Leo Delwaide και συλλογές βιβλίων, οι οποίες αποτελούν μέρος της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα η συλλογή της Ελένης Αρβελέρ, του Κ.Θ. Δημαρά και των Γιολάντας Τριαναταφυλλίδου – Baladie και Raoul Baladie.

Αυτός ο θησαυρός γνώσης και πολιτισμού φιλοξενείται στο νεοκλασικό κτίριο της 2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσοπούλου, στον Πειραιά και άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στις 24 Νοεμβρίου 2015.

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει χώρο αναγνωστηρίου, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο (wi-fi) και της on line πρόσβασης σε όλους τους τίτλους της μέσω της ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης www.laskaridou.gr.

Όλες οι πληροφορρίες για τα βιβλία και για το πως θα γίνετε μέλος υπάρχουν εδώ.

Πληροφορίες:

Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας, 185 35 Πειραιάς:  Σημαντικές Συλλογές βιβλίων, Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Εκδηλώσεις, Έκθεση έργων του Ζωγράφου Δημήτρη Περδικίδη, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα City University of London

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 – 17.00, τηλ. 210 4297540-1-2

2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, 185 35 Πειραιάς: Συλλογή Αντικειμένων Ναυάρχου Nelson, Ναυτική Συλλογή, Σημαντικές Συλλογές βιβλίων, Εκπαιδευτικά προγράμματα, Εκδηλώσεις
Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 – 17.00, τηλ. 210 4523937

Κουντουριώτου 173, 185 35 Πειραιάς: Δανειστική Βιβλιοθήκη, Παιδικό Τμήμα Δανειστικής Βιβλιοθήκης, Ναυτική Βιβλιοθήκη, Βιβλιοθήκη Ναυτικού Δικαίου, Σημαντικές Συλλογές βιβλίων, Αναγνωστήριο, Αίθουσα Η/Υ
Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 – 20.00, Σάββατο: 10.00 – 14.00, τηλ. 210 4100956 – 957

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου λειτουργεί από το 1966 ως δανειστική και ανοιχτής πρόσβασης, με εξειδίκευση στους θεματικούς τομείς της Τεχνολογίας και των Θετικών Επιστημών. Αρχικά ήταν εγκατεστημένη στο δεύτερο όροφο του κτηρίου του Ιδρύματος, όμως η αύξηση του αριθμού και των αναγκών των επισκεπτών της Βιβλιοθήκης, καθώς και οι εξελίξεις στους τομείς των νέων τεχνολογιών που ενσωματώθηκαν στις υπηρεσίες της, οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές.

Ο χώρος της Βιβλιοθήκης επεκτάθηκε από έναν, σε τρεις ορόφους συνολικής έκτασης 1100 m2, οι συλλογές της εμπλουτίσθηκαν με έντυπο και ψηφιακό υλικό, καθώς και με καινούργιους θεματικούς τομείς, επίσης νέα τμήματα και υπηρεσίες δημιουργήθηκαν, ενώ παράλληλα αναβαθμίστηκαν οι ήδη προσφερόμενες. Σήμερα η βιβλιοθήκη προσφέρει άνετο και ευχάριστο περιβάλλον μελέτης σε χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο. Σε καθημερινή βάση, πάνω από 200 άτομα, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες, επαγγελματίες κ.λπ. φιλοξενούνται στους χώρους της και χρησιμοποιούν ελεύθερα τα άνετα αναγνωστήρια, τους υπολογιστές και το υλικό της.

Ο ηλεκτρονικός  κατάλογος της Βιβλιοθήκης υπάρχει εδώ

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι δανειστική. Η χρήση της είναι ελεύθερη για όλους. Οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση στα βιβλιοστάσια και στο υλικό της και μπορούν να χρησιμοποιούν τα αναγνωστήριά της. Στα μέλη της Βιβλιοθήκης παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα δανεισμού βιβλίων.

Ολες οι πληροφορίες για το δανεισμό βιβλίων υπάρχουν εδώ.

Πληροφορίες:

Λ. Συγγρού 387 (είσοδος από οδό Πεντέλης 11), τηλ: 210-9469600 και 210-9469631 – 32

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 8:30 – 20:00, Παρασκευή 8:30 – 15:30,
Σάββατο 8:30 – 15:30

Όλες οι πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη υπάρχουν εδώ.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΚΕΒΙ

Η Βιβλιολογική Βιβλιοθήκη λειτουργεί από το 1996 ως αναπόσπαστο τμήμα των δραστηριοτήτων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Πρότυπη στο είδος της, καλύπτει με το υλικό της θέματα που σχετίζονται με το βιβλίο και την ανάγνωση. Αποτελεί επιστημονικό και πληροφοριακό εργαλείο για το βιβλίο, τις τέχνες που το περιβάλλουν, τις επιστήμες που αναπτύχθηκαν παράλληλα με τη διάδοσή του αλλά και τις επαγγελματικές τεχνικές που ορίζουν την παραγωγή, τη διακίνηση και τις χρήσεις του.

Απευθύνεται σε ερευνητές, φοιτητές, επαγγελματίες του χώρου του βιβλίου (εκδότες, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμους, τυπογράφους κ.λπ.), πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και σε κάθε αναγνώστη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η βιβλιολογική βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 5.000 τόμους, η συλλογή με τα μεταφρασμένα στα ελληνικά βιβλία 2.500 τόμους και η συλλογή Στρατή Τσίρκα 3.000 τόμους.

Το ηλεκτρονικό αρχείο περιλαμβάνει περισσότερες από 19.000 βιβλιογραφικές εγγραφές. Το αρχείο Τσίρκα υπάρχει σε e-book και μπορείτε να το αναζητήσετε εδώ.

Πληροφορίες για την ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ μπορείτε να βρείτε εδώ

Όλες οι πληροφορίες για τη Βιβλιοθήκη υπάρχουν στο www.ekebi.gr

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ

Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, πιο γνωστό ως Ε.Λ.Ι.Α., αποτελεί τμήμα του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, Μ.Ι.Ε.Τ., από τον Οκτώβριο του 2009.

Ως βασικό στόχο έχει τη διάσωση, συλλογή, ταξινόμηση, μελέτη και έκδοση αρχειακού και έντυπου υλικού του 19ου και 20ού αιώνα το οποίο αφορά κυρίως στην ιστορική εξέλιξη και πνευματική ανάπτυξη της Ελλάδας. Παράλληλα, στοχεύει στη στήριξη της έρευνας και τη διάδοση της γνώσης και της πληροφορίας σε ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών και ακαδημαϊκών κατευθύνσεων.

Iδρύθηκε το 1980 και στα χρόνια της δραστηριότητάς του έχει εντοπίσει και συγκεντρώσει πολύτιμο υλικό που κάτω από διαφορετικές συνθήκες ίσως να χανόταν για πάντα.

Η βιβλιοθήκη του Ε.Λ.Ι.Α. περιέχει σήμερα περισσότερους από 100.000 τόμους βιβλίων, περιοδικών, ημερολογίων και εφημερίδων 19ου και 20ού αιώνα και κατατάσσεται ανάμεσα στις σημαντικότερες, και σε ορισμένες ενότητες στις πιο ενημερωμένες βιβλιοθήκες της χώρας.

Στις ελληνικές εκδόσεις του 19ου αιώνα έρχεται τέταρτη στον κόσμο. Στα ελληνικά ημερολόγια του 19ου και 20ού αιώνα είναι πιθανότατα η πληρέστερη στον κόσμο.

Η συλλογή των εφημερίδων και των περιοδικών του Ε.Λ.Ι.Α. αποτελεί την τρίτη στην Ελλάδα μετά τη βιβλιοθήκη της Βουλής και την Εθνική βιβλιοθήκη, με αξιόλογες σειρές παρανόμου Τύπου Κατοχής και Αντίστασης.

Από τα ελληνικά βιβλία τα τυπωμένα στην Αίγυπτο συγκεντρώνεται περίπου το 70% της συνολικής εκδοτικής δραστηριότητας.

Ο ηλεκτρονικός κατάλογος της βιβλιοθήκης, η οποία είναι ερευνητική και όχι δανειστική υπάρχει εδώ.

Η Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή στους ερευνητές Τετάρτη-Παρασκευή 09:00-14:00,  στο αναγνωστήριο του ισογείου. Το τμήμα Αρχείων είναι ανοιχτό στους ερευνητές Τρίτη έως Παρασκευή 09:00-14:00.

Ο ΕΛΙΑ βρίσκεται στην οδό Αγίου Ανδρέου 5, Τηλέφωνο: 210 – 3211149. Ολες οι πληροφορίες υπάρχουν εδώ.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ είναι μία από τις σημαντικότερες τεxνικές βιβλιοθήκες της xώρας. Ιδρύθηκε περίπου το 1930 και καλύπτει όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τους μηxανικούς, τόσο από τις περιοxές της τεxνικής και τεxνολογίας, όσο και από συναφείς κλάδους όπως οικονομία, διοίκηση, θετικές επιστήμες κλπ.

Η Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή για κάθε ενδιαφερόμενο για επί τόπου ανάγνωση και για δανεισμό. Εξυπηρέτηση παρέxεται τόσο στους επισκέπτες όσο και σε κάθε άλλο που επικοινωνεί με γράμμα, τηλέφωνο, φαξ ή άλλο μέσον. Χρήστες της Βιβλιοθήκης είναι όργανα του ΤΕΕ και οι μηχανικοί.

Επί πλέον, είναι ανοικτή για καθηγητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές, ερευνητές και άλλους επιστήμονες, συλλόγους, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς από την Αθήνα και την περιφέρεια.

Στη συλλογή της Βιβλιοθήκης περιέxονται περίπου 60.000 βιβλία, 5.000 φυλλάδια, υλικά ελληνικών και διεθνών οργανισμών καθώς και 1300 τίτλοι περιοδικών (περίπου 750 τρέxοντες).

Πληροφορίες: Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα και Πέμπτη 8.00-8.00, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή 8.00-3.00.

Διεύθυνση: Λέκκα 23-25, 1ος όροφος, τηλ: 210 3291701

Ολες οι πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη εδώ.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Τον Οκτώβριο του 1998 θεσμοθετείται η Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και τον Οκτώβριο του 2005 ιδρύεται ενιαία Κεντρική Βιβλιοθήκη που λειτουργεί ως αυτοτελής και αποκεντρωμένη μονάδα σε επίπεδο Διεύθυνσης με τίτλο «Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΕΚΠΑ».

Έργο της είναι ο συντονισμός των λειτουργιών των βιβλιοθηκών του ΕΚΠΑ.

Στη Διεύθυνση Βιβλιοθηκών, υπάγονται οι έξι κεντρικές Βιβλιοθήκες:

Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας, η οποία καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της Ιατρικής Σχολής και των Τμημάτων Οδοντιατρικής και Νοσηλευτικής.
Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής, η οποία καλύπτει τις ανάγκες και απαιτήσεις των Τμημάτων της Θεολογικής Σχολής.
Βιβλιοθήκη Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, η οποία καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των τμημάτων της Νομικής Σχολής και του ανεξάρτητου Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Βιβλιοθήκη Παιδαγωγικών Επιστημών, η οποία καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των ανεξάρτητων Τμημάτων Επιστήμης, η οποία καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των ανεξάρτητων Τμημάτων Φυσικής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Δημοτικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης της Προσχολικής Ηλικίας.Σε αυτήν, επίσης, εντάσσονται τα Φοιτητικά Αναγνωστήρια της Πανεπιστημιακής Λέσχης, που εκπροσωπούνται στο Εφορευτικό Συμβούλιο από τον Πρόεδρο της Πανεπιστημιακής Λέσχης.
Βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών, η οποία καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών και των ανεξάρτητων Τμημάτων Φαρμακευτικής και Mεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης.
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής, η οποία καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής.

Όλες οι πληροφορίες για τις Πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες υπάρχουν εδώ

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Βιβλιοθήκη αποτελεί Μονάδα του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης και στεγάζεται στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας. Ως ειδική, ερευνητική στον τομέα της οικονομικής επιστήμης, στοχεύει στην υποστήριξη του έργου και των δραστηριοτήτων της Τράπεζας με υπηρεσίες πληροφόρησης και στην κάλυψη πληροφοριακών αναγκών της κοινότητας των χρηστών της. Διαθέτει ένα μεγάλο, κεντρικό και ήρεμο αναγνωστήριο, το οποίο δέχεται το εξωτερικό κοινό. Για να ενημερωθείτε για τους καταλόγους της βιβλιοθήκης μπορείτε να συνδεθείτε με αυτό το σύνδεσμο.

Πληροφορίες: Πανεπιστημίου 21, Αθήνα

Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά 9.00 έως τις 13.30

Μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 210-3202446, 210-3202522, 210-3203216

Όλες οι πληροφορίες υπάρχουν εδώ.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το 1874, ο Δημήτριος Στ. Μαυροκορδάτος δωρίζει στο Δήμο Πειραιά περισσότερους από 4.000 τόμους. Ετσι ξεκινά η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά. Από το 2004 βρίσκεται σε σύγχρονο  επταόροφο κτήριο, στο κέντρο του Πειραιά.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται με σταθερούς ρυθμούς, λειτουργεί καθημερινά και εξειδικευμένο προσωπικό εξυπηρετεί μεμονωμένους αναγνώστες (μαθητές, φοιτητές, ερευνητές κλπ.), ομάδες μαθητών συνοδευόμενους από εκπαιδευτικούς, καθώς και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο που αναζητά πληροφορίες και βιβλία.

Ανάμεσα στις συλλογές της υπάρχουν εκτός των άλλων και η  παλαιά συλλογή,  το σύνολο του έντυπου υλικού που καλύπτει τη χρονική περίοδο 1600-1920.

Η συλλογή αυτή συγκεντρώθηκε από δωρεές παλαιών επιφανών Πειραιωτών (Δ. Μαυροκορδάτου, Ο. Σκυλίτση, Λουκά Ράλλη, Αργ. Φιράλδη, Κάρλ Ράϊγχολντ, Δημήτριου Ρετσίνα κ.ά.). Περιλαμβάνει επίσης και τις ιδιαίτερες συλλογές των Παλαιτύπων, των Χειρογράφων και των Χαρτών. Διαθέτει αναγνωστήριο 35 θέσεων. Το Δανειστικό Τμήμα  διαθέτει προς δανεισμό στο αναγνωστικό κοινό περισσότερους από 18.000 τίτλους βιβλίων. Στον κατάλογο της μπορείτε να αναζητήσετε τα βιβλία που θέλετε. Επίσης διαθέτει παιδικό τμήμα.

Ο κανονισμός δανεισμών βιβλίων υπάρχει εδώ.

Πληροφορίες:  Ελευθερίου Βενιζέλου 22 και Κολοκοτρώνη, στον Πειραιά. Ωράριο Λειτουργίας: Δανειστικό τμήμα, Δευτ.-Παρ.: 08.00-19.30 και Αναγνωστήριο, Δευτ.-Παρ.: 08.00-14.30

Όλες οι πληροφορίες υπάρχουν εδώ.

ΒΙBΛΙΟΘΗΚΗ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Η Βιβλιοθήκη βρίσκεται στον 4ο όροφο στο κτήριο της οδού Μασσαλίας 22 και φιλοξενεί περισσότερους από 35.000 τίτλους στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, μια ηλεκτρονική συλλογή με πάνω από 65.000 ψηφιακά βιβλία, συνδρομές σε βάσεις δεδομένων των μεγαλύτερων ακαδημαϊκών περιοδικών που αριθμούν 10.000.000 άρθρα καθώς και μια συλλογή Σπάνιων Βιβλίων.

Ο κατάλογος της βιβλιοθήκης υπάρχει εδώ

Χρήση της Βιβλιοθήκης και των πηγών της μπορούν να κάνουν : Φοιτητές των προγραμμάτων του Hellenic American College συμπεριλαμβανομένων των πτυχιακών και των μεταπτυχιακών σπουδών που προσφέρονται από το Hellenic American University μέσω της Σύμπραξης Συνεργασίας με το Hellenic American College.

Μέλη από το γενικό κοινό, ανάμεσά τους σπουδαστές της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και φοιτητές στα Δημόσια Ελληνικά πανεπιστήμια, με προϋπόθεση την εγγραφή τους ως μέλη της Βιβλιοθήκης (παρακαλώ σημειώστε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί σε ορισμένες συλλογές).

Τα εγγεγραμμένα μέλη της Βιβλιοθήκης μπορούν να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές πηγές στο χώρο της, μόνο όμως σπουδαστές του Hellenic American College έχουν πρόσβαση σ’ αυτές τις πηγές εκτός Βιβλιοθήκης. Εξαιρέσεις σ’ αυτό τον κανόνα γίνονται ανά περίπτωση. Τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν επίσης να δανειστούν βιβλία από τις δανειστικές συλλογές της Βιβλιοθήκης.

Πληροφορίες:  Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη: 9:00-20:00, Παρασκευή: 9:00-18:00, Μασσαλίας 22, τηλ:2103680900

Ολες οι πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη υπάρχουν εδώ.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας υπάρχει η βιβλιοθήκη OCTAVE – MERLIER. Με ελεύθερη είσοδο, χωρίς εγγραφή, μπορείτε να να συμβουλευτείτε 60 000 πηγές (βιβλία, περιοδικά, CDs και DVDs), στα γαλλικά: Αναλυτικά υπάρχουν 40. 000 βιβλία, 100 συνδρομές σε εφημερίδες και περιοδικά, 2000 DVD, 2500 CD, παιδαγωγικό υλικό, μια « βιβλιοθήκη του σπουδαστή » και 8000 τίτλοι για παιδιά και εφήβους.

Η Βιβλιοθήκη Octave Merlier σας διαθέτει υπολογιστές με πρόσβαση στο ίντερνετ και μια υπηρεσία ηλεκτρονικής πληροφόρησης, ένα φωτοτυπικό, μια υπηρεσία δανεισμού ανάμεσα σε βιβλιοθήκες, και ασύρματο ίντερνετ.

Ο κατάλογος της βιβλιοθήκες υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή: Συμβουλευτείτε τον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης εδώ. Οι κάτοχοι κάρτας εγγραφής της βιβλιοθήκης ή της κάρτας CLUB IFA μπορούν να δανείζονται υλικό (για τρεις εβδομάδες μη ανανεώσιμες)

Πληροφορίες:  Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 10.00 µε 19.00. Διεύθυνση: Σίνα 31, τηλ:210 33 98 650.

Ολες οι πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη υπάρχουν στον ιστότοπο: www.ifa.gr

Πηγή: TheTOC.gr

 

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στο top10 των χωρών που «τραβούν» τους τουρίστες να τις ξαναεπισκεφτούν!

ΕΛΛΑΔΑ

Πύργος Πειραιά: Πλησιάζει το opening ενός από τα μεγαλύτερα ZARA παγκοσμίως!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET